April 1928,
waar het allemaal begon

Een succesvol bedrijf, met 200 medewerkers en bijna 10.000 klanten in heel Nederland... Dat hadden Toos en Leo Heerkens, tijdens het tekenen van de huurovereenkomst van Stoomwasscherij Wilhelmina in 1928, nog niet voor ogen. Aan de Houtse Parallelweg in Helmond, werd precies 90 jaar geleden de eerste wasmachine aan het draaien gezet.

Lef

Dat Toos en Leo Heerkens durf hadden is kleinzoon Michel (huidig mede-eigenaar van Lavans) wel duidelijk: “Ik vind het mooi dat ze destijds op persoonlijk risico de overeenkomst zijn aangegaan. Ze tekende een 6-jarig huurcontract, terwijl ze nog géén enkele klant hadden. Ik weet niet of dit jeugdige onbezonnenheid was van Leo of vertrouwen in de toekomst van Toos. Hoe dan ook, ze hielden elkaar in ieder geval in evenwicht en dát bleek de perfecte combinatie!”

Oprichting

De officiële oprichtingsdatum is overigens niet helemaal duidelijk. Pas twee maanden na het tekenen werd het bedrijf in juni 1928 officieel geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. “Mooi dat dit in die tijd allemaal kon”, grapt Michel. “Toch hanteren wij 1 april 1928 als de officiële datum waar het allemaal begon”..


Ben je nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van Wilhelmina en Lavans?
Hou dit gehele feestjaar deze pagina in de gaten, met een reeks van mooie herinneringen uit het 90 jarig bestaan.

 

Mooie herinneringen van Wilhelmina en Lavans

Ooit begonnen als wasserij Wilhelmina en uiteindelijk uitgegroeid tot een innovatief bedrijf onder de naam Lavans. Als familiebedrijf dat sinds 1928 bestaat, hebben we een rijke geschiedenis. Op deze pagina delen wij mooie verhalen en herrineringen van echte 'Lavansianen'. 

Geen update missen?

Volg ons op social media

 Facebook
 LinkedIn

Mooie verhalen