André Meeuwsen: “Lavans is meer dan een werkgever”

Geplaatst op 18-09-2018 door Jos Lenssen

Als bij één persoon Lavans (tot 2005 bekend onder de bedrijfsnaam Wilhelmina) als een rode draad door zijn dagelijkse leven loopt is het wel bij André Meeuwsen. Vreemd? Helemaal niet als je weet dat een groot deel van zijn schoonfamilie (schoonvader, schoonmoeder, twee zwagers) vele jaren bij Wilhelmina heeft gewerkt, André er zijn vrouw Monique heeft leren kennen én sinds een klein jaar ook zoon Yanick op de lijst van medewerkers staat genoteerd.

André, wie kent 'm niet! 

André Meeuwsen, iedereen kent hem wel binnen Lavans met name vanwege zijn rol binnen het team van de Productie Hygiëne. Op zijn eigen wijze vervult hij bij de afdeling ‘matten en wissers’ al zo’n kwart eeuw de functie van beheerder. Regelen, aansturen, motiveren en al het andere dat komt kijken bij de job die de oer-Helmonder op het lijf is geschreven.

Begonnen als ‘wasser’

Het was Ger van Berlo, voormalig medewerker die in februari 1988 André tipte voor een baantje binnen de productie. Begonnen als ‘wasser’ werd André al spoedig meer verantwoordelijkheden toevertrouwd. “Belangrijk vind ik dat je als beheerder ‘tussen de groep staat’ en niet ‘boven de groep’. Er samen voor zorgen dat je als één team functioneert. Zo kun je als groep en bedrijf kwalitatief het beste werk leveren”, aldus André Meeuwsen die Lavans in het kort omschrijft als een sociaal, vooruitstrevend familiebedrijf. Maar ook laagdrempelig. Geen stropdassen of aanspreken met u. Belangrijker is respect voor elkaar. Zo kom je het verst en houdt je het samen het langste uit, zo weet de voormalig penningmeester van de personeelsvereniging als geen ander. 


- André reikt een cadeau uit namens de personeelsvereniging tijdens het 75-jarig bestaan. 

Heel veel herinneringen 

Inmiddels staat er ruim 30 jaar 'Lavans-ervaring' op de teller bij André. Een periode waarin hij veel heeft meegemaakt en met velen heeft mogen samenwerken. Hij zou er een boek over kunnen schrijven met de meest leuke en interessante anekdotes. “Zoals die ene keer dat iemand ’s morgens om half negen naar het toilet ging. Hij moet nog terugkomen, nooit meer gezien!". 

"Ook de laatste werkdag op de Kanaaldijk voordat we een jaar of vijf geleden ook met de matten, wissers en poetsdoeken verhuisden naar de Ringdijk. We hadden met onze afdeling op donderdagavond extra gewerkt, zodat de technische dienst op vrijdag in plaats van zaterdag al kon beginnen met het verhuizen van de machines. Spontaan kwamen Michel Heerkens met zijn ouders en Piet Heerkens vergezeld van zijn moeder nog even langs. Mevrouw Jo zette toen de laatste wasmachine op de Kanaaldijk aan en mijnheer Thijs liet even later de laatste matten in de droger lopen. Toch wel heel speciaal na bijna 85 jaar bedrijvigheid in het voormalige bedrijfspand dat gevestigd was aan de Kanaaldijk”, zo blikt André terug op zijn Lavans verleden terwijl de 90ste verjaardag van Lavans over een week op passende wijze gevierd zal worden.

Minimaal verloop

Dat er door de loop van 90 jaar Lavans het een en ander is veranderd hoeven we niemand te zeggen. Zeker niet tegen André Meeuwsen die de afgelopen 30 jaar naast diverse verbouwingen ook vele interne veranderingen heeft meegemaakt. “Er is heel veel geautomatiseerd. Toen ik bij Wilhelmina begon moesten we bijvoorbeeld de zeep nog handmatig in bakken doen. Nu gaan veel zaken automatisch zoals sinds kort ook het stapelen van de matten". Wat niet veranderd is, is de betrokkenheid en inbreng van medewerkers. "Je wordt zoveel als mogelijk betrokken bij zaken die jou of jouw afdeling aangaan. Ook de mening van de mensen op de werkvloer telt binnen Lavans. Ik denk dat daardoor onder meer het verloop van personeel bij ons ook zo minimaal is”, aldus André, één van de drie gezinsleden Meeuwsen waarvoor Lavans meer is dan een werkgever!