Goed bezig: van poetsdoek naar 
hippe woonaccessoires

Geplaatst op 15-03-2018 door Loes Wijnen

Wat doe je met poetsdoeken die versleten zijn of uit de collectie gaan? En dus eigenlijk ‘gedoemd’ zijn om bij het afval te belanden? Upcyclen! Oftewel, het omtoveren van oude onbruikbare materialen tot items met een nieuwe bestemming.

Wilma weet raad

Onlangs werden wij benaderd door Wilma@Home, een ‘handmade’ woon- en decoratiewinkel. Ze vroeg of wij gebruikte poetsdoeken ter beschikking wilden stellen om er woonaccessoires van te maken. Uiteraard ondersteunen wij dit soort initiatieven graag. Want hergebruik is niet alleen hip, het is ook nog eens erg goed voor het milieu.

  
Alle upcycling producten van Wilma@Home bekijken? Bezoek dan haar website.

Van ‘upcycling’ naar ‘recycling’

Upcycling en recycling liggen dicht bij elkaar, maar het is nét even iets anders. Upcycling gaat om creatie, vernieuwing en verbetering van producten, terwijl recycling gaat om het terugbrengen van materialen naar grondstoffen.

Circulaire bedrijfskleding

Lavans is dagelijks bezig met ontwikkelingen in de ‘circulaire economie’. Zo ook met de recycling van bedrijfskleding. We zijn betrokken bij een interessant project van Saxion Hogescholen. Zij hebben een proces ontwikkeld om ons gebruikte katoen (kleding die niet meer te dragen is) terug te brengen tot vezels. Zo kunnen we afgekeurd textiel hergebruiken als grondstof voor nieuwe bedrijfskleding. We hopen eind 2018 de eerste circulaire overalls te presenteren. Wil je meer weten over Saxcell? Lees het gehele artikel hier.