Handjes schudden is
handjes wassen

Geplaatst op 02-01-2017 door Loes Wijnen

Gelukkig nieuwjaar! Heb jij vanochtend je collega’s een voorspoedig 2017 gewenst en zit je inmiddels weer op je plek? En heb jij er daarna aan gedacht om je handen te wassen? 

Deze week werden wij getriggerd door een nieuwsbericht van RTL Nieuws over het schudden van handen. In het Radboudziekenhuis in Nijmegen geven artsen en verpleegkundigen geen handen meer aan chirurgiepatiënten. Het klinkt misschien wat onvriendelijk, maar met deze kleine aanpassing wordt de kans op het overdragen van bacteriën kleiner.

In het artikel van RTL Nieuws stelt microbioloog Rijkelt Beumer dat je met één handdruk heel veel bacteriën overgeeft. Het kan variëren van een paar honderd tot een paar duizend bacteriën. Het is afhankelijk van hoelang je handen schudt en of je een ‘vegende’ beweging maakt tijdens het handen schudden. Ook worden er meer bacteriën overgedragen wanneer je zweet handen hebt. Voor operatiepatiënten kan het voorkomen van de overdracht van bacteriën daarom van levensbelang zijn.

Volgens Beumer heeft iedereen miljoenen bacteriën op zijn handen zitten. Toch is het niet nodig om je hier druk over te maken. Beumer stelt namelijk dat lang niet alle bacteriën slecht zijn en dat het dus niet gevaarlijk is om gewoon handen te blijven schudden op straat of op je werk.

Bij Lavans zeggen wij daarom: blijf elkaar gewoon vrolijk begroeten maar wees wel alert! Wil je tijdens deze dagen het zekere voor het onzekere nemen, dan kan een keertje vaker je handen wassen zeker geen kwaad!