Oer-Lavansiaan Paul:
‘Waar een vakantiebaantje toe kan leiden’

Geplaatst op 22-05-2018 door Jos Lenssen

Het bedrijf Lavans is opgericht in 1928 onder de naam Wilhelmina. De oprichters Toos en Leo Heerkens legden 90 jaar geleden de basis van het familiebedrijf dat door de loop der jaren is uitgegroeid tot een succesvol en gerenommeerd dienstverlenend bedrijf. Één van de huidige werknemers die inmiddels bijna 42 dienstjaren achter zijn naam heeft staan en een groot gedeelte van de bedrijfshistorie van Wilhelmina/Lavans heeft meegemaakt is Paul van de Waarsenburg.

Vakantiebaantje

Na zijn opleiding tot fijnbankwerker te hebben afgerond maakte Paul in de midden jaren zeventig voor het eerst kennis met Wilhelmina (naam in 2005 veranderd in Lavans) middels een vakantiebaantje bij ons bedrijf dat in die tijd gevestigd was aan de Kanaaldijk-Zuid West. Het beviel hem en de leiding van Wilhelmina, de tweede generatie Heerkens, de broers Martijn, Thijs en Rien Heerkens, zo goed, dat zijn tijdelijke job werd omgezet in een vast dienstverband.

Paul is de op één na meest ervaren Lavansiaan qua dienstjaren binnen Lavans en heeft in al die jaren behoorlijk wat veranderingen meegemaakt. Hij heeft veel collega’s zien komen en gaan. Wat echter steeds hetzelfde is gebleven volgens Paul, is het familiegevoel binnen het bedrijf, de betrokkenheid en waardering vanuit de leiding. Ook de eigen inbreng geeft de stille kracht binnen de technische dienst nog steeds veel voldoening om zijn werk met veel plezier en enthousiasme uit te voeren.


- Paul aan het sleutelen aan de grote wasmachines op de Kanaaldijk

Duizendpoot

Dat zijn twee rechterhanden de technische man goed van pas kwamen én nog steeds komen moge duidelijk zijn. "Vroeger was het flink aanpoten om de veelal verouderde machines aan de praat te houden", vertelt Paul. "Tegenwoordig is het allemaal een stukje anders met de modernere en voorgeprogrammeerde machines, maar dit neemt niet weg dat je als TD-er best een beetje een duizendpoot moet zijn om het complete machinepark van Lavans in deze tijd te laten functioneren". 

Veel meer dan alleen 'klusjes'

Sommige van de huidige machines, zoals de mattenvouwmachine, heeft de routinier samen met TD-collega’s ontworpen en in elkaar gezet. "Buiten de alledaagse werkzaamheden, zijn dit toch wel de mooie dingen", vertelt Paul met een lach. En dat nog steeds ná bijna 42 jaar dienstverband. Waar een vakantiebaantje allemaal toe kan leiden!


- Paul (rechts) en zijn huidige collega's van de Technische Dienst