Waterwijsheid  - verstandig omspringen met water

Geplaatst op 26-09-2019 door Daniëlle van Gemert

Sinds de droge zomer van 2018 is iedereen wel doordrongen van het feit dat we verstandig moeten omspringen met water. Niet alleen thuis en in de tuin maar zeker ook bij industrieel gebruik. Want in vrijwel elk productieproces speelt water een kleine óf een grote rol.

De technieken rondom water management zijn volop in ontwikkeling. Hergebruik is de meest voor de hand liggende optie. Ook is het mogelijk om bronwater te ontdoen van ijzer, mangaan, calcium en magnesium. Lavans maakt hier dankbaar gebruik van: water afkomstig uit een eigen bron, wordt in één procedé geschikt gemaakt voor het wasproces. Hetzelfde geldt voor regenwater, dat wordt opgevangen en opgeslagen om later als spoelwater te gebruiken.

Slim combineren

Een andere kansrijke ontwikkeling is het terugwinnen van energie uit water, bijvoorbeeld via warmtewisselaars. Door met warm afvalwater koud water voor te verwarmen, kan tot wel 50% worden bespaard op energiekosten. Bedrijven maken daarbij steeds vaker gebruik van elkaars water. Zo loopt in Helmond een haalbaarheidsonderzoek naar een combinatie van warm, koud, proces- en afvalwater. Tien deelnemende bedrijven worden elkaars leverancier en afnemer.

Nieuwe technieken

Niet alles is mogelijk. Zo zijn bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie nog altijd aangewezen op leidingwater. Dit vanwege de strenge hygiëne-eisen. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Nieuwe technieken zijn in de maak, zoals hoog frequent uv desinfectie om micro-organismen in het water te bestrijden. Het is een kwestie van tijd voor ook levensmiddelenbedrijven hier gebruik van kunnen maken.

Alternatieve bronnen en bijbehorende installaties, daar hangt uiteraard een prijskaartje aan. Gemiddeld is de investering binnen vijf jaar terugverdiend. Maar minstens zo belangrijker is het feit dat je als bedrijf je milieu-impact weet terug te dringen.

Bron: Jaap Reinders van TB Reinders uit Gieten (Gr.)