Hoera, Lavans wordt
dit jaar 90!

Geplaatst op 21-01-2018 door Danielle van Gemert

Tijd voor 'n feestje! Want dit jaar bestaan we 90 jaar. Iets om trots op te zijn. Zeker omdat we als familiebedrijf na al die jaren nog altijd hartstikke innovatief zijn, met een duidelijke visie om op een zo duurzaam mogelijke manier het Lavans-bestaan voort te zetten.

Het jaar 1928

Even terug in de tijd… Niet alleen voor Lavans was 1928 een bijzonder jaar. De geschiedenisboeken vertellen dat in hetzelfde jaar:
- Nederland gastland was van de Olympische Spelen, die gehouden werden in Amsterdam;
- de wekkerradio werd uitgevonden door een Amerikaanse uurwerkfabriek;
- ’s werelds bekendste stripfiguur Mickey Mouse werd ontworpen en op 19 september werd vertoond in de eerste tekenfilm mét geluid. 

1e, 2e en 3e generatie

Toos en Leo Heerkens
Lavans is opgericht door Toos en Leo Heerkens onder de naam 'Wilhelmina'. Toos kwam uit een echte wasserijfamilie en Leo was textielingenieur. Dat bleek de perfecte combinatie voor het opzetten van een wasserij aan de Houtse Parallelweg in Helmond. 


Toos en Leo Heerkens, de oprichters van wasserij Wilhelmina. 

Martijn, Rien en Thijs Heerkens
De tweede generatie werd gevormd door drie van de zes zonen van Toos en Leo (gebroeders Martijn, Thijs en Rien Heerkens). Zij richtten zich op specialisatie in de zakelijke markt en legden zo de basis voor wat nu Lavans is. Dat vroeg om inzicht en lef. Maar vooral ook hard werken om er voor te zorgen dat de was schoon én op tijd terug kwam bij de klant.


De broers Thijs en Rien Heerkens tijdens de opening van het pand aan de kanaaldijk.
Martijn ontbreekt op de foto. 

Michel en Piet Heerkens
Vanaf midden jaren tachtig zijn de huidige eigenaren, de neven Piet en Michel Heerkens werkzaam bij Lavans. Sinds die tijd is er enorm veel veranderd:
- onze naam werd gewijzigd van Wilhelmina naar Lavans;
- we wonnen de BOV trofee voor de Beste Ondernemersvisie, ontvingen de FTN innovatieprijs en de FTN energieprijs en werden we door de branche benoemd als één na beste wasserij ter wereld. 
- we gingen na een flinke verbouwing van twee productielocaties terug naar één productielocatie;
- we zetten bewuste stappen om de groenste wasserij van Europa te worden.


Piet en Michel Heerkens op de bulldozer na de symbolische aftrap van de nieuwbouw 2018.

Het jaar 2018

Dat we later dit jaar de Lavans-verjaardag volop gaan vieren staat vast. Maar niet alleen het feit dat we dit jaar 90 worden maakt 2018 bijzonder. Ook de aankomende verbouwing van ons pand, zorgt voor een extra feestelijk jaar. Volgende maand starten we met een uitbreiding van ruim 4.000 m² en bouwen we aan een super moderne clean room wasserij.

Er waste eens

Nieuwsgierig naar de gehele levensloop van Lavans?
Bekijk dan de video van Lavans over toen en nu.