Brandvertragende overall

 

Brandvertragende overall

Er komt heel wat kijken bij veilig lassen. Bescherming is essentieel. Zelfs kleine lasspetters, spatten en vonken kunnen grote wonden veroorzaken. Een brandvertragende overall beschermt de lasser bij werkzaamheden als lassen en slijpen.

Het grootste voordeel van lasoveralls ten opzichte van vlamvertragende jassen en broeken of andere brandvertragende kleding is dat lasspetters niet tussen kledinglagen kunnen komen. Door deze lasoveralls industrieel te reinigen, vergroot je de veiligheid van je medewerkers.

De keuze van het type vlamvertragende overalls is afhankelijk of er frequent, incidenteel of permanent wordt gelast. En of de lasoverall antistatisch moet zijn. Ook de werkomstandigheden en werkomgeving spelen een rol.

Vlamvertragende overall

De vlamvertragende lasoveralls zijn vooral een uitkomst bij het lassen en slijpen in kleine omgevingen waar de spetters en vonken niet ver weg kunnen springen. Ze zijn ook handig bij werk dat niet staand, maar in een moeilijke positie moet worden uitgevoerd of werk in een gesloten ruimte.

Of je nu in de metaalgieterij, bij constructiebedrijven of in de automotive werkt: goede brandvertragende kleding is een vereiste voor goede bescherming.

Het grootste misverstand is dat de lasoveralls brandwerend zouden zijn. Dit is niet het geval; de speciale chemische behandeling of de speciale vezels waarvan overalls zijn gemaakt, zorgen er wel voor dat de kleding brandvertragend is.

Lasspetters of vonken veeg je weg voordat ze de kans krijgen om in de kleding te gaan smeulen. Draag je geen geschikte brandvertragende kleding maar draag je bijvoorbeeld kleding van polyester-katoen, dan ben je niet beschermd en sta je wel degelijk snel in brand.

De termen brand- of vlamvertragend en brandwerend worden in de volksmond overigens door elkaar gebruikt. Bedenk dat een overall of andere bedrijfskleding nooit brandwerend kan zijn. De werkkleding zorgt er alleen voor dat het langer duurt voordat de hitte de huid bereikt en schade toebrengt aan het lichaam.

Vlamvertragende antistatische overalls zijn vooral een uitkomst in de metaalindustrie en petrochemie.

Goede pasvorm van de overall is essentieel voor de veiligheid

Om ervoor te zorgen dat de lasspetters en vonken geen vat krijgen, is het belangrijk dat de brandvertragende overalls als perfect zitten, oftewel: nauwsluitend.

Als een lasoverall te ruim zit, dan kunnen de lasspetters in de plooien kruipen en er alsnog voor zorgen dat de stof vlam vat. Om het risico op brand of smeulen zoveel mogelijk te reduceren, worden de door Lavans geleverde overalls aangemeten en op maat gemaakt. Dit vergroot de veiligheid aanzienlijk.

Wil je brandvertragende overalls voorzien van een logo, dan is het essentieel dat dit logo is gemaakt van vlamvertragende garens. Het atelier van Lavans borduurt de logo’s op de juiste manier op de lasoverall.

Welk type lasbescherming is er nodig?

Vraag onze accountmanagers gerust welke brandwerende overall het beste past bij het type werkzaamheden.

Hieronder staat een opsomming van wat er belangrijk is bij de keuze voor een lasoverall:

  • Wordt er incidenteel, frequent of juist permanent gelast?
  • In welke omgeving wordt er gelast?
  • Gaat het om bediening van machines?
  • Wordt er in een gesloten ruimte gewerkt?
  • Wordt er in een moeilijke positie gewerkt?
  • Komen bij de thermische metaalbewerking kleine hoeveelheden spatten of druppels vrij?
  • Komt er veel hitte vrij?
  • Is er explosiegevaar?

Lasoveralls voor frequent lassen

Bij branches waar frequent wordt gelast volstaat Klasse 1 lasbescherming. Dit zijn branches als: de automotive, lichte machinebouw, energievoorzieningen, gereedschapsproductie en slotenmakers.

Het lassen dat hier voorkomt zijn: gas lassen, TIG lassen, MIG lassen, punt lassen en solderen.

Onze brandvertragende kleding van de lijn Artifex protect proban sluit hierbij aan.

Lasoveralls voor incidenteel lassen

Wordt er incidenteel gelast en is er sprake van kleine metaalspatten, of is er maar kort contact met vlammen en stralingswarmte, dan sluiten de vlamvertragende overalls van de kledinglijnen 5 Safety en Artifex Protect goed aan.

De brandvertragende kleding hiervan wordt veel gebruikt door elektriciens, mechatronische technici en onderhoudstechnici.

In de praktijk worden er voor incidentele laswerkzaamheden soms geen vlamvertragende overall gedragen. Zorg dan dat de medewerker in elk geval een vlamvertragende lasjas of andere brandvertragende kleding aan doet; een ongeluk zit immers in een klein hoekje.

Brandvertragende overalls huren in plaats van kopen

Wist je trouwens dat door het werk vies geworden brandwerende overalls vatbaarder zijn voor vlammen dan fris gewassen overalls? Vuur hecht zich gemakkelijker aan de stof als er smeer of viezigheid op zit. Een overall hoeft echt niet elke dag in de was; eens per week is wel aan te raden.

Ben je van plan je brandvertragende overall thuis te wassen? Let op, je wast niet alleen het vuil van de overall, maar mogelijk ook de beschermende coating. Om zeker te zijn dat je brandvertragende kleding veilig blijft, is ons advies: breng je kleding onder bij een gespecialiseerd was- en servicebedrijf zoals Lavans.

logo lavans logo lavans Verkozen tot beste wasserij ter wereld
Winnaar global best practices awards 2023/2024
Meer over de verkiezing

In ons wasproces worden de beschermende eigenschappen gemonitord en onderhouden met een speciale finish. . Een vast team controleert elk aangeboden laskledingstuk o.a. op smeulgaatjes. Deze worden op de juiste manier en met de juiste middelen gedicht, zodat spetters of vonken de huid niet kunnen bereiken.

Indien nodig wordt de vlamvertragende overall vervangen door een nieuw exemplaar zonder meerkosten. Je betaalt een vaste huurprijs en hierdoor weet je waar je aan toe bent. Er zijn geen verrassingen.

Onze industriële wasserij zorgt ervoor dat genormeerde vlamvertragende werkoveralls te allen tijde beschermend en brandvertragend blijven. Daar kun je op rekenen. Dat doen we bij Lavans al sinds 1928.

Meer weten, advies nodig?