Lavans Beste Wasserij
ter Wereld

Geplaatst op 21-10-2022 door Marloes Kempkens

Vrijdagavond 21 oktober won Lavans de meest toonaangevende prijs in de wasserijbranche: de Global Best Practices Awards 2022. Tijdens deze internationale Textile Care beurs in Milaan ging Lavans ervandoor met de titel ‘Beste wasserij ter wereld’. Volgens de jury blonken we uit door onze eigenzinnige, maar zeer bewuste bedrijfsvoering en ons innovatieve en duurzame karakter. Of zoals we zelf altijd zeggen: “Een tikkeltje anders, ….maar wel lekker onszelf.”

Bewust duurzaam bezig  

Samen met 11 andere wasserijen, verspreid over de hele wereld, waren we genomineerd door de internationale branchevereniging CINET. De branchevereniging beoordeelde samen met een onafhankelijke jury de twaalf genomineerde finalisten op categorieën als: kwaliteit, duurzaamheid, ons businessmodel, onze dienstverlening en innovatie. “Bewust bezig zijn met duurzaamheid zit in ons DNA en is in Milaan niet onopgemerkt gebleven”, vertelt Tristan van der Waart (algemeen directeur Lavans). “Ruim 15 jaar geleden zijn de eigenaren van Lavans, de neven Piet en Michel Heerkens, bewuste stappen gaan zetten om Lavans te vormen tot hoe het nu is: kerngezond en bruisend van energie.” Dit leverde in 2016 tijdens een eerdere deelname om de Global Best Practices in het Duitse Frankfurt al een mooie tweede plaats op.  

 
 

Typisch Lavans 

“Dat we nu zes jaar na onze eerdere deelname ons de Beste wasserij ter Wereld mogen noemen is fantastisch”, vertelt Tristan. Samen met Piet Heerkens en Tijn en Max Heerkens, de 4e generatie, was hij aanwezig bij de drukbezochte Expo Detergo in Milaan. “Zeker na alle investeringen de afgelopen jaren is dit een kroon op ons werk. Voor ons een bevestiging dat we met de juiste dingen bezig zijn en de juiste keuzes hebben gemaakt. Zo is ons bedrijfspand in Helmond flink uitgebreid, hebben we sinds kort een nieuwe (grotere) highcare ruimte én is de bouw gestart voor een grotere cleanroom. Je ziet dat we altijd op zoek zijn naar duurzame investeringen voor de toekomst. Dit zijn overigens ook weer typische Lavans-plannen waar veel lef voor nodig is. Piet en Michel zeggen niet voor niets: als we op een normaal bedrijf gaan lijken, dan moeten we aan de slag”, aldus Van der Waart.   

Onze trots 

Tijdens het pitchmoment in Milaan gaven Tristan, Tijn en Max een kijkje in de moderne wasserij, de innovatieve duurzame stappen die de laatste jaren zijn gemaakt én lieten zij vooral zien waar Lavans voor staat. Daarin was ook een hoofdrol weggelegd voor onze trots: onze mensen die er iedere dag voor zorgen dat onze klanten tevreden zijn en blijven. Dagelijks zijn 275 ‘Lavansianen’ met ruim 20 diverse nationaliteiten druk in de weer om dienst te verlenen aan ruim 10.000 klanten. Dit gebeurt dag in dag uit met een sterke focus op duurzaam ondernemen. “Onze medewerkers zijn ons visitekaartje en samen hebben we deze prijs in de wacht gesleept. We gaan dit zeker vieren met al onze collega’s. Hun tomeloze inzet en enthousiasme zien we terug in het contact met de klanten en de zorg voor hun producten. Hier zijn we super trots op!”, vertelt Tristan. Iets wat de jury van de Global Best Practices Award 2022 niet was ontgaan. Sterker nog, het leverde een prachtig juryrapport op en minimaal twee jaar lang de eretitel ‘Beste wasserij ter Wereld’!