Lavans breidt cleanroom uit

Geplaatst op 24-07-2023 door Marloes Kempkens

Lavans investeert graag in haar toekomst en denkt in generaties. Mede hierdoor hebben ze in het voorjaar van 2023 de interne cleanroom wasserij uitgebreid. Daarmee kan het 95-jarige familiebedrijf voldoen aan de toenemende vraag van bedrijven in de farmacie en microtechnologie.

In een cleanroom wordt de mens gezien als de grootste vervuiler. Daarom worden er strenge eisen gesteld aan het werken binnen een cleanroom. Zo is het dragen van speciale cleanroom kleding verplicht. Lavans gaat nog een stapje verder: iedereen die in de cleanroom werkt moet een cursus gedaan hebben over ‘werken in de cleanroom’. “Ook onze technici die storingen moeten verhelpen hebben dit certificaat behaald en weten hoe het eraan toe moet gaan in een cleanroom én handelen hier naar”, aldus Ine Speulman (cleanroom manager).

Tijd voor een andere ruimte  

Dat we op dit moment een gloednieuwe cleanroom binnen de muren van Lavans hebben staan, komt gewoonweg door de te kleine capaciteit van de huidige cleanroom. “De nieuwe cleanroom is 3,5 keer groter dan de huidige cleanroom. Buiten dat we zo meer cleanroomkleding kunnen verwerken onder de juiste condities, is er bij de bouw van de cleanroom ook gekeken naar ‘hoe willen we deze cleanroom invullen?’ Dit is vanzelfsprekend allemaal getoetst aan de maatstaven van de gebruikelijke eisen”, aldus Ine. Ze licht toe: “In de nieuwe cleanroom zitten veel ramen, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, zodat iedere medewerker elkaar kan zien en kan spreken via een intercom. Daarnaast is er een gang gebouwd rondom de cleanroom, zodat geïnteresseerden altijd kunnen zien hoe het er binnen aan toe gaat.”

Zorgeloze werkomgeving 

De afgelopen jaren zijn de richtlijnen voor cleanrooms nog verder aangescherpt. Dat de bedrijfskleding gegarandeerd bescherming biedt, conform de richtlijn IEST RP-CC003.5 is vanzelfsprekend natuurlijk. De cleanroom wasserij van Lavans is geschikt voor ISO Klasse 5, 6, 7, 8 en de GMP én is gecertificeerd volgens normering EN ISO 14644. Ine sluit af: “De meest moderne cleanroom gaat verder dan nieuwe machines of een gevalideerd wasproces. Deze minimale vereisten zijn voor iedereen haalbaar. Bij ons zit het ‘m vooral in de aanpak, het proces en het ontzorgen van de klant. We staan ieder moment op scherp en willen alle betrokkenen een zorgeloze werkomgeving bieden. Nét dat beetje extra waar wij ons voor inzetten.”

Contact 

Meer weten over onze cleanroom én aanpak? Ine vertelt je er graag over!