Lavans kan nu wassen omdat de zon schijnt

Geplaatst op 29-08-2023 door Marloes Kempkens

De afgelopen maanden is het in Zuidoost-Brabant het gesprek van de dag: netcongestie en alle gevolgen van dien. Lavans tovert vuile was graag om in schone was, maar trekt over het energieonderwerp nu toch aan de bel. Als vooruitstrevend bedrijf, én sinds vorig jaar drager van de titel ‘beste wasserij ter wereld’, wil Lavans duurzaam ondernemen en investeren, maar dat wordt onmogelijk gemaakt.  

Bewust duurzaam bezig 

Onder het motto ‘een tikkeltje anders, maar wel lekker onszelf’ investeert Lavans al jaren in een gezond, duurzaam en toekomstbestendig bedrijf. Tristan van der Waart (algemeen directeur Lavans) licht toe: “In 13 jaar tijd hebben we 70% van ons energiegebruik kunnen reduceren. Iets waar we ontzettend trots op zijn, maar we zijn nog lang niet tevreden en willen graag verder.” Zo staat het installeren van warmtepompen hoog op het verlanglijstje van Lavans, maar als er geen extra energie vanuit het net kan worden afgenomen, kan het familiebedrijf deze stap nooit gaan zetten. Sterker nog, een aantal jaar geleden nam Lavans op advies van de netbeheerder een lager gecontracteerd vermogen af en nu het bedrijf de energie hard nodig heeft, krijgt het bedrijf nul op het rekest.  

 

Korte feestvreugde  

In regio Zuidoost-Brabant is het energietekort een groot probleem, met als gevolg dat vele bedrijven, waaronder ook Dommelsch en DAF, op dit moment de gevolgen hiervan ondervinden. Zo ook Lavans. Afgelopen voorjaar nam het bedrijf haar nieuwe cleanroom wasserij in gebruik met een 3,5 keer zo grote capaciteit dan de voormalige cleanroomfaciliteit. Een duurzame investering voor een gezonde toekomst. “We kijken graag vooruit en investeren graag: de feestvreugde duurde alleen kort. Onze aanvraag om de energiecapaciteit te verhogen werd afgewezen waardoor we vanaf oktober moeten gaan werken met een enorme batterij. Op dit moment blijven we onder de piekcapaciteit, doordat de zon schijnt. Vanaf oktober moet de batterij ervoor zorgen dat we op piekmomenten alle machines kunnen laten draaien, maar het is onvoldoende om ook nog eens warmtepompen te laten draaien,” aldus Tristan. “Kortom, extra energie via het net is hard nodig!” 

Met het oog op de toekomst komt er nog een extra vervelend gevolg om de hoek kijken. Als de kabinetsplannen doorgezet worden, gaat de energiebelasting op gas vanaf 2025 fors omhoog. Op dit moment betaalt Lavans 9 cent per kuub gas. Dit bedrag zal de komende jaren geleidelijk oplopen tot bijna 58 cent in 2030. “Totaal onredelijk,” vindt Tristan. “Vooral als je als bedrijf wilt investeren in elektrificatie, maar dit onmogelijk gemaakt wordt door de netbeheerder. Wasserijen, net over de grens óf gevestigd in een andere provincie van Nederland waar het probleem minder of niet speelt, krijgen zo een groot voordeel.”   

Afgelopen weekend verscheen er een nieuwsartikel over het netprobleem in regio Zuidoost-Brabant in het Eindhovens Dagblad. Naast DAF en Dommelsch, leverde Lavans ook haar bijdrage. 

Van het gas af 

In het meest ideale toekomstscenario reduceert Lavans haar gasgebruik tot een minimaal gebruik óf gaat het bedrijf zelfs helemaal van het gas af.  “We zijn altijd in onze branche voorloper geweest in duurzaamheid, en hebben niet zomaar de titel ‘beste wasserij ter wereld’ vorig jaar toegekend gekregen.” Wil Lavans deze positie blijven behouden, moeten er wel alternatieven zijn en aangeboden worden. Lavans denkt altijd in oplossingen en weegt zo alle duurzame mogelijkheden zorgvuldig af. Hiervoor onderhouden ze ook korte lijntjes met de gemeente Helmond en winnen ze informatie in bij andere sparringpartners. “Het is heel fijn om samen met andere partijen naar oplossingen te zoeken. Samen komen we verder en blijven we een positieve impact maken gericht op de toekomst”, eindigt Tristan.  

Meer weten over Lavans 

Na het lezen van het artikel nieuwsgierig geworden naar Lavans als bedrijf, waar wij voor staan en onze duurzaamheidsmissie?  

Andere interessante
artikelen