Lavans neemt
batterij in gebruik

Geplaatst op 26-01-2024 door Marloes Kempkens

Een half jaar geleden plaatste Lavans een bericht over netcongestie: het tekort aan energie waar we in Zuidoost-Brabant tegenaan lopen. Het is immers nog steeds een probleem voor vele bedrijven, zo stond er onlangs nog een artikel in het Eindhovens Dagblad over de Efteling. Lavans denkt, net als de Efteling, in oplossingen en heeft het laatste half jaar niet stilgezeten. Met trots vertellen we dat er sinds kort een mega batterij op het terrein staat.  

Duurzame oplossing  

Lavans is in de branche altijd voorloper geweest in duurzaamheid en heeft mede daardoor ook in oktober 2022 de titel 'beste wasserij ter wereld’ toegekend gekregen. “Om deze positie te blijven behouden, hebben we afgelopen jaar verschillende duurzame mogelijkheden onderzocht en zorgvuldig tegen elkaar afgewogen. Hiervoor hebben we advies ingewonnen bij andere partijen en uiteindelijk is onze keuze gevallen op een flinke batterij", licht Tristan van der Waart (algemeen directeur Lavans) toe.  


Denken aan toekomstige generaties  

De batterij is een mooie, duurzame investering voor een groen en gezond Lavans in de toekomst, ook met het oog op onze toekomstige generaties. Dat Lavans bewust bezig is met een positieve impact voor de toekomst, staat al geruime tijd vast. In 13 jaar tijd heeft het bedrijf haar energieverbruik gereduceerd met 70%. Daarnaast koopt Lavans, door de duurzame investeringen van de afgelopen jaren, op dit moment 10% minder energie in dan ze daadwerkelijk nodig heeft. “De nieuwe batterij slaat de energie op, die na werkuren tot aan middernacht en in de weekenden opgewekt wordt. Hierdoor kunnen we 4,5% extra energie zelf gebruiken en hoeven we deze energie ook niet in te kopen”, aldus Tristan. 

Kennis delen  

Lavans wil graag van waarde zijn voor de samenleving en investeert daarom ook op sociaal vlak in de wereld om haar heen. Tristan geeft aan: “We werken niet alleen voor ons eigen succes, maar dragen ook graag bij aan het succes van anderen.” Vandaar dat Lavans haar verhaal over netcongestie, én de mogelijke oplossingen die toegepast zijn, op donderdag 25 januari met veel plezier heeft toegelicht bij een bijeenkomst van de VNONCW, de grootste werkgeversorganisatie van Nederland. “Samen komen we verder en maken we immers meer impact richting een positieve toekomst. Hier dragen we graag ons steentje aan bij”.

Meer weten over Lavans 

Na het lezen van het artikel nieuwsgierig geworden naar Lavans als bedrijf, waar wij voor staan en onze duurzaamheidsmissie?  

Andere interessante
artikelen