Lavans ondersteunt  tentoonstelling 'Uniform'

Geplaatst op 09-05-2023 door Marloes Kempkens

Niet alleen werkgevers of bedrijven hebben oog voor mensen in bedrijfskleding, ook vanuit de cultuursector is daar aandacht en waardering voor. Vanaf 15 april is de nieuwe tentoonstelling ‘Uniform’ van start gegaan. Een initiatief van Museum Helmond met werken uit de collectie Mens & Werk. De tentoonstelling is tot en met september 2023 te zien in Kunsthal Helmond. “Wij praten iedere dag met mensen over bedrijfskleding, vandaar dat we dit initiatief van harte ondersteunen en een samenwerking zijn aangegaan met Museum Helmond”, aldus Michel Heerkens, mede-eigenaar van Lavans.

Belang van vakmanschap

“Iedereen is in het dagelijks leven afhankelijk van vakmensen: mensen die met hun handen werken. Ook wij onderhouden bedrijfskleding van vakmensen uit allerlei industrieën. Vakmensen en mensen die daarvoor opgeleid willen worden, hebben een belangrijke rol in onze maatschappij en verdienen daarom een podium. Dat willen wij hen graag bieden”, licht Michel toe. Toen hij hoorde dat er een tentoonstelling met als thema ‘Uniform’ aankwam bij Museum Helmond nam hij contact op met Esther Hartzema, directeur Museum Helmond. Esther ondersteunt: “Lavans biedt ons een mogelijkheid om uniform- en bedrijfskledingdragers persoonlijk uit te nodigen voor een museumbezoek. Kunst en het bedrijfsleven komen zo bij elkaar. Het is mooi dat onze paden elkaar kruisen bij deze tentoonstelling en dat we elkaar hierin kunnen versterken.”  

Dragen met trots 

Lavans heeft het belang van bedrijfskleding vorig jaar onderstreept met een eigen kledingcollectie: Lavans Artifex. Met deze kledingcollectie vraagt Lavans aandacht voor de ‘herwaardering van vakmanschap’. Vakmensen dragen iedere dag bedrijfskleding. Dat maakt de functie ervan belangrijker dan vaak gedacht. Michel licht toe: “Goede werkkleding speelt een belangrijke rol bij de waardering van vakmanschap. Allereerst moet het functioneel zijn: je moet er gemakkelijk je werk in kunnen doen én de kleding moet beschermen tijdens risicovolle situaties. Daarnaast is de uitstraling ook belangrijk. Via het uniform toont de kledingdrager zijn of haar rol op het werk of in de maatschappij. Het geeft iemand identiteit. Tevreden en betrokken medewerkers moeten hun kleding daarom met trots kunnen dragen.” Deze aspecten zijn terug te zien in de tentoonstelling in de Kunsthal. De samenwerking tussen Museum Helmond en Lavans voor de tentoonstelling ‘Uniform’ was dan ook snel beklonken.

Uniform

In de tentoonstelling Uniform is werk te zien van onder anderen Peter Alma, Eva Besnyö, Edward Burtynsky, Caz Egelie, Tim Hollander, Bas Losekoot, Steve McCurry, Hans van der Meer, Cas Oorthuys, Pilvi Takala, Ari Versluis en Elly Uyttenbroek en Michael Wolf. Het uniform is op vele verschillende manieren inzetbaar en zegt iets over rol, functie en autoriteit. Esther licht toe: “Het uniform maakt mensen gelijk; uniform. Maar is dat eigenlijk wel zo? En hoe zal het uniform in de toekomst gebruikt worden?” Vragen, die beantwoord zullen worden in de tentoonstelling vanaf 15 april.  

 

De toegang tot deze expositie is gratis te bezoeken voor de eerste 1500 bezoekers die op hun werk bedrijfskleding van Lavans dragen én voor werknemers die in hun werkuniform of in bedrijfskleding de tentoonstelling bezoeken.