Lavans op één na beste
wasserij van de wereld!

Geplaatst op 12-06-2016

12 juni jl. heeft Lavans op één punt na de meest toonaangevende prijs in de wasserijbranche gewonnen: de Global Best Practice Award 2016. Tijdens de internationale Texcare beurs in Frankfurt heeft Lavans de tweede plek behaald in de race om de titel best presterende wasserij ter wereld. Het Helmondse familiebedrijf dankt deze eervolle titel aan de eigenzinnige maar zeer bewuste bedrijfsvoering en haar innovatieve en duurzame karakter. De eerste prijs werd gewonnen door een Hongaarse wasserij.

Brabants feestje
Het familiebedrijf met meerdere locaties in Nederland, was samen met 99 andere wasserijen wereldwijd genomineerd door de internationale branchevereniging CINET. Zij en een onafhankelijke jury beoordeelden de genomineerden op categorieën als: kwaliteit, duurzaamheid, het businessmodel, de diensten en innovatie. Ondanks het internationale karakter, werd er vooral een Brabants feestje gevierd. Naast Lavans, mocht ook collega-wasserij Synergy Health uit Gemert een prijs in ontvangst nemen. Zij wonnen de innovatieprijs 2016. Directeur Hein Diks, die namens Lavans op het podium stond: “Ik ben trots! We hebben laten zien dat Nederland -en dan zelfs specifiek Brabant- meedraait aan de top van de wasserijwereld.”

Ongewoon
Dat Lavans vereerd is met de titel is duidelijk. Hein Diks: “Tweede worden in een wedstrijd voor de beste wasserij van de wereld is een prachtige beloning. Voor ons een bevestiging dat we met de juiste dingen bezig zijn én een drijfveer voor onze toekomstige plannen. Overigens ook weer typische Lavans-plannen waar we veel lef voor nodig hebben. Onze eigenaren Piet en Michel zeggen niet voor niets, als we op een normaal bedrijf gaan lijken, dan gaat er iets goed mis.” Tien jaar geleden hebben de eigenaren van Lavans, de neven Piet en Michel Heerkens, bewuste stappen gezet om Lavans te vormen tot hoe het nu is: kerngezond en bruisend van energie.

Investeren levert op
De jury was vooral te spreken over het duurzame én financieel sterk bedrijfsbeleid van Lavans. Tegendraads zoals ze zijn, investeerde de wasserij in tijden van crisis 10 miljoen euro in duurzame en moderne productieprocessen. Gedurfde maar weloverwogen keuzes. Controller Tristan van der Waart vertelt: “Wij zijn ervan overtuigd dat er een directe link bestaat tussen onze manier van zaken doen en de resultaten die we behalen. In de cijfers van de afgelopen vijf jaar zien we dat innoveren, investeren en besparen daadwerkelijk oplevert!” Sinds 2012 heeft Lavans een energiebesparing van 60% gerealiseerd en boekt het al jaren een mooi bedrijfsresultaat (dat weer wordt gebruikt voor investeringen in de toekomst). 

200 trotse gezichten
“Dit gaan we zeker vieren met al onze medewerkers”, roepen Tristan en Hein vol trots. “Want deze prijs hebben we toch echt te danken aan hun dagelijkse enthousiaste inzet voor onze 10.000 klanten.” Bij Lavans wordt er gewerkt in zelfregulerende teams. Zo ontstaat er ruimte voor ontwikkeling en weten medewerkers het beste uit zichzelf te halen. Hein: “Dit maakt dat onze mensen plezier hebben in hun werk, wat weer tot uiting komt in het contact met klanten en de zorg voor producten.”                                            

We like
Voorafgaand aan de uitreiking heeft Lavans zich op een ludieke wijze gepresenteerd. Hein weet niet of het filmpje voor extra punten heeft gezorgd, maar opvallen deed het zeker. “De wasserijbranche klink vaak stoffig, maar niets is minder waar! Met ons filmpje, waarin de bekende ‘like-duim’ als rode draad fungeerde, gaven we een kijkje in onze wasserij én toonden we wat Lavans leuk vindt”. Daarmee wordt vooral bedoeld wat Lavans belangrijk vindt: gelukkige en gezonde mensen, lange relaties met klanten, medewerkers en leveranciers, energie besparen en het ondersteunen van sociale initiatieven.

Andere interessante
artikelen