Signaalkleding

Signaalkleding

Wat is signaalkleding?

Reflecterende werkkleding wordt ook wel signaalkleding genoemd. De werkkleding is gemaakt van fluorescerend materiaal en voorzien van reflecterende strepen. Dit geeft de kleding een hoge zichtbaarheid. Laat medewerkers opvallen in gevaarlijke situaties, zoals een donkere omgeving, bouwplaats of werkplaats met grote voertuigen.

Welke soorten signaalkleding zijn er? 

Er bestaan drie klassen signaalkleding. Welk type veiligheidskleding, en dus in dit geval, reflecterende werkkleding nodig is, blijkt uit de RI&E. 

Er bestaan drie klassen signaalkleding

  • Klasse 1 | Te gebruiken op bedrijfsterrein en andere overzichtelijke verkeerssituaties waarbij de snelheid van het verkeer niet meer is dan 30 km/uur.
  • Klasse 2 | Te gebruiken op de openbare weg zowel binnen als buiten de bebouwde kom in minder overzichtelijke verkeerssituaties waarbij de snelheid van het verkeer niet meer is dan 60 km/uur.
  • Klasse 3 | Te gebruiken op de openbare weg inclusief autosnelwegen (alleen RWS variant), slecht weer condities en onoverzichtelijke verkeerssituaties waarbij de snelheid van het verkeer meer is dan 60 km/uur.

Lavans levert alleen klasse 2 en klasse 3 signaalkleding.

Ons assortiment signaalkleding

RWS werkkleding: een categorie apart

RWS kleding vormt een speciale categorie binnen de signaalkleding. Rijkswaterstaat stelt namelijk aanvullende eisen aan reflectiekleding. De RWS-norm geldt bij de door Rijksoverheid aanbestede werkzaamheden aan de weg of het spoor. 

Hoe zorg je dat de werkkleding reflecterend blijft? 

Nu kun je wel genormeerde reflecterende kleding hebben, maar daarmee ben je er nog niet. Hoe zorg je dat je medewerkers die signaalkleding moeten dragen, hun werk veilig kunnen blijven doen? Hoe weet je of de kleding nog reflecterend genoeg is en daarmee blijft voldoen aan de norm? Als werkgever ben en blijf je verantwoordelijk voor de veiligheid van je medewerkers. 

Vragen om bij stil te staan

Wil een reflecterende werkjas reflecterend blijven, moet het niet alleen op de juiste manier gewassen worden, maar moet ook worden bijgehouden hoe vaak het is gewassen. Hoe ga je dat bij al je medewerkers monitoren? En wat als de kleding in het werk beschadigd raakt? Wie signaleert dat en wie gaat dat vakkundig repareren?  Stuk voor stuk belangrijke vragen waar je wellicht niet zo direct bij stil staat als je op het punt staat om signaalkleding aan te schaffen. 

Altijd schone en veilige reflectiekleding 

Als je kiest voor Lavans, koop je de kleding niet, maar huur je deze. Als kledingpartner nemen we jou alle zorgen uit handen: van het aanmeten van de kleding, het voorraad houden, op het ophalen van de vuile was en omwisselen voor schone werkkleding en indien nodig het repareren. Je hebt geen omkijken meer naar de werkkleding. 

De was wordt telkens door hetzelfde team handmatig gecontroleerd voordat het in de professionele wasserij met speciaal wasmiddel wordt gereinigd, per kledingstuk wordt het aantal wasbeurten geregistreerd. En is er iets stuk, zorgt het naaiatelier ervoor dat het goed wordt gerepareerd zodat het kledingstuk weer veilig is. Je hebt (figuurlijk) geen omkijken meer naar je signaalkleding. 

Heb je een nieuwe medewerker of heb je toch een grotere of kleinere maat nodig? Geen probleem; we leveren uit voorraad. We ontzorgen je, je weet waar je aan toe bent, er zijn geen financiële verrassingen. 

Verschillende soorten reflectiekleding

Lavans biedt twee verschillende lijnen reflectiekleding: de High Visibility Standaard kleding en Multinorm kledinglijn. High Visibility kleding zorgt voor zichtbaarheid in uiteenlopende werksituaties; Multinorm werkkleding geeft de hoogste bescherming in multi-risicovolle situaties. Uiteraard leverbaar in fluorescerend oranje of fluorescerend geel.

Zoals je ziet komt er aardig wat kijken bij het uitzoeken van signaalkleding. Onze accountmanagers denken graag met je mee over signaalkleding en ook andere veiligheidskleding.  Meer weten over het huren van reflecterende signaalkleding? Neem contact op voor meer informatie of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Belangrijke normeringen bij signaalkleding