Broeibrand voorkomen in de  automotive- en metaalbranche

Geplaatst op 09-05-2022 door Expert | Veilig werken

Er wordt wat afgepoetst in de metaal- en autobranche. De tijd dat met olie of benzine besmeurde doeken achteloos in de container verdwenen ligt achter ons en dat is maar goed ook. De regels voor het scheiden van afval zijn aangescherpt, oliehoudend afval moet apart worden aangeboden. Goeie zaak, maar ook reden om stil te staan bij wat aandachtspunten. 

Hoe ontstaat broei? 

Wist je dat broeibrand één van de meest voorkomende oorzaken van bedrijfsbrand is? We kennen allemaal wel het voorbeeld van een smeulende hooiberg, maar brand door broei komt op veel meer plekken voor. Het kan ontstaan in allerlei verschillende materialen en zowel bij vaste stoffen als bij vloeistoffen. Oliehoudende stoffen zijn een veelvoorkomende haard. De temperatuur van een materiaal stijgt van binnenuit, zonder warmte uit de omgeving op te nemen. Dat komt door een chemisch proces dat we ‘exotherme reactie’ noemen. Uiteindelijk kan de ontstaande warmte zo hoog oplopen dat er bij tussenkomst van zuurstof zelfontbranding optreedt. 

Hoe broei bedrijfsbrand wordt 

Broei op zich is het probleem niet, het wordt pas echt gevaarlijk wanneer het materiaal zijn warmte niet meer kwijt kan aan de omgeving. Het is daarom dat olie en textiel een gevreesd duo vormen. Oliedoeken horen bij het klein chemisch afval, maar voor ze afgevoerd worden moet je er natuurlijk ook wat mee. Meestal belanden ze opgepropt in een bak en daar zit het probleem.  

Op het moment dat olie indroogt komt daar veel warmte bij vrij. In een doek die in elkaar gepropt zit, heeft de warmte de neiging zich te concentreren waardoor de temperatuur heel hoog kan oplopen. Als er dan ook nog brandbare materialen in de directe omgeving liggen, kan het zomaar zo zijn dat de schade niet meer te overzien is.  

Je moet er toch niet aan denken dat jouw bedrijf in de as gelegd wordt, terwijl je dat relatief eenvoudig had kunnen voorkomen!? Wist je dat maar liefst 40% van de bedrijven waar een grote brand heeft gewoed failliet gaan aan de gevolgen hiervan? Als je een goede brandverzekering hebt, dan komt het met de materiele schade meestal wel goed, hoofdreden voor zo’n faillissement is het verlies dat geleden wordt in de tijd dat het bedrijf stil ligt. Alle reden dus om je heel bewust te zijn van het risico op broeibrand.

  

Hoe bewaar je gebruikte poetsdoeken? 

Om de kans op brand zo klein mogelijk te houden zou je poetsdoeken die olie bevatten luchtdicht moeten opslaan in een afgesloten ton. Bij afwezigheid van zuurstof, kan er namelijk geen ontbranding optreden. In de praktijk blijkt dat de poetsdoeken lang niet altijd goed worden opgeslagen, dit leidt onnodig vaak tot broeibranden.  

Industriële poetsdoek huren 

Bij Lavans vinden we het standaard weggooien van gebruikte oliedoeken sowieso geen optie. Ook zelf wassen kan tricky zijn, want er kan vanalles misgaan. Onze poetsdoekenservice kan uitkomst bieden. De katoenen poetsdoeken die je bij ons huurt halen we bij je op en nadat ze professioneel gereinigd zijn worden ze weer netjes terugbezorgd. Net als al onze wasprocessen, is ook over dat van olie- of metaalhoudende poetsdoeken goed nagedacht. Dit houdt het volgende in: 

  • De doeken worden gewassen in een bomvrije wasmachine. Dat is nodig omdat door de wrijving tijdens het wasproces explosies kunnen ontstaan. 
  • De doeken worden visueel gecontroleerd, door een echt menselijk oog dus; 
  • Het gewicht wordt bepaald; te zware doeken worden verdacht op vervuiling en te lichte doeken op slijtage, die worden dus uit de roulatie gehaald. Versleten doeken, worden gerecycled; 
  • Met een metaaldetector wordt gecontroleerd of er geen metaaldeeltjes zijn achtergebleven. 

Weetje: De door Lavans gereinigde poetsdoeken worden gewassen in een bomvrije machine. Het is namelijk mogelijk dat tijdens het wassen een explosie ontstaat. 

De opvangcontainer 

De doeken van Lavans worden dus hergebruikt, maar net als doeken die je weggooit moeten ze wel ergens blijven tot het moment waarop ze worden opgehaald. Bij Lavans vinden we veilig werken erg belangrijk, dus ook daar hebben we bij stilgestaan. Om het risico op broeibrand zo klein mogelijk te houden hebben we een speciale containerklem ontwikkeld die ervoor zorgt dat de opvangcontainer automatisch dichtvalt. Zo komt er zo min mogelijk zuurstof bij de oliedoeken en zal een brand weinig kans krijgen. Als je gebruik maakt van het huurconcept van Lavans, krijg je deze standaard meegeleverd. 

Blog-Broei-Brand-Garage-Werkplaats-Automotive-Metaal

Natuurlijk willen we je niet zomaar wat op de mouw spelden, daarom heeft een onafhankelijke partij onderzoek gedaan naar de brandveiligheid van onze opvangcontainers. Op het rapport zijn we trots, je kunt het bij ons opvragen! 

Download het gratis broeibrand rapport

Wie zijn ‘wij van Lavans’? 

We kunnen veel mooie woorden vuil maken aan wíe we zijn, maar laten we het gewoon houden, zoáls we zijn. Wij zijn Lavans, expert in bedrijfskleding, vloer- en sanitaire hygiëne. We doen de dingen een tikkeltje anders dan de rest, maar zijn wel lekker onszelf. 

Als zelfstanding familiebedrijf verhuren wij al ruim 90 jaar bedrijfskleding, matten, wissers en poetsdoeken én voorzien we toiletten en kleedruimten van sanitaire apparatuur. Onze klanten zijn daar liever niet mee bezig, dus nemen wij alle onnodige kopzorgen bij ze weg. Wij voorzien klanten van de juiste producten en nemen het wassen, repareren en het vervangen van onbruikbare artikelen volledig voor onze rekening.  

Hebben we je aandacht? Ben je je bewust van het gevaar van broeibrand in poetsdoeken en wil je zonder grote investering het risico hierop aanzienlijk verkleinen? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte voor ons huurconcept voor poetsdoeken aan. 

Bronnen 

- Afval scheiden, Rijksoverheid 
- Brand door broei: zo beperk je de risico's, Interpolis