Hygiënisch werken: Wat is het en hoe doe je dat?
Hygiënisch werken verdient een plek in de spotlight. Het is een krachtig wapen in de strijd tegen micro-organismen. Dat geldt in het bijzonder in bijvoorbeeld de voedingsmiddelenindustrie maar vandaag de dag is het eigenlijk belangrijk in iedere sector.
Reden genoeg dus om stil te staan bij hygiënisch werken.
Waarom helpt hygiënisch werken?
Virussen zijn parasieten, dit betekent dat ze een levend organisme nodig hebben om te kunnen delen en overleven. Toch kunnen ze het ook op een andere ondergrond best even uithouden, wachtend op een warm onthaal door een nieuwe gastheer of -vrouw.
Bacteriën zijn snel tevreden; zolang er voeding en vocht binnen handbereik zijn, zijn ze blij en delen ze zich ijverig. De meeste bacteriën zijn onschadelijk voor een gezond mens maar dat geldt zeker niet voor alle soorten. Het is dus beter om er niet onnodig veel in je nabijheid te hebben.
De meeste indringers zijn van zichzelf niet zo stoer. Eigenlijk zijn het een beetje luie, slappe types, ze hebben iets of iemand nodig om in actie te komen. Als het immuunsysteem op orde is, dan valt er weinig buiten de deur te snacken voor het gespuis omdat de toegang wordt geblokkeerd door een leger antistoffen. Voor mensen met een zwakkere gezondheid is dit een heel ander verhaal.
Wanneer je in je privé-omgeving niet zo bewust bezig bent met hygiëne, betekent dit niet dat je dat op je werk ook niet hoeft te doen. Een werkomgeving met meerdere mensen is een Walhalla voor virussen en bacteriën. Bovendien weet je niet wiens immuunsysteem goed werkt en van wie niet. Je werkplek vraagt dus om een ander soort aandacht voor hygiëne dan je eigen huis. Door rekening te houden met een aantal zaken wordt dat Walhalla ineens toch een stuk minder hemels voor de potentiële ziekmakers.
3 tips om hygiënisch te werken
In de basis is hygiënisch werken helemaal niet zo moeilijk. Het vraagt niet veel inspanning, integendeel zelfs. Wat vooral belangrijk is, is erbij stilstaan.
Het is natuurlijk afhankelijk van de sector welke specifieke regels er van toepassing zijn, maar er zijn aandachtspunten die voor iedereen gelden.
1. Was je handen
Het is niet voor niets dat het belang van handen wassen tijdens iedere persconferentie over coronamaatregelen benadrukt wordt, het is om dezelfde reden dat het hier op één staat. Wassen met water en vloeibare zeep is namelijk de eerste en allerbelangrijkste handeling in de strijd tegen virussen en bacteriën. De zeep is zo belangrijk omdat veel virussen, waaronder ook het coronavirus, omgeven zijn door een vettig laagje. Door de handen voor langere tijd (zo’n 20 seconden) in te zepen, lost dat laagje op en valt het virus uit elkaar in onschadelijke deeltjes. Om het vervelende indringers écht moeilijk te maken is het belangrijk dat de schone handen goed droog gemaakt worden. Gebruik hiervoor bij voorkeur een handdoekrol of als die niet voorhanden is papieren doekjes.
Efficiënt handen wassen doe je op deze manier:
Tip: raak je telefoon of computer alleen aan met gewassen handen, zo voorkom je dat deze meer bacteriën bevatten dan een toiletbril.
2. Persoonlijke verzorging
Ziekteverwekkers hopen zich graag op onder nagels of sieraden; beschut wachtend op een kans om toe te slaan. Zorg er dus voor dat nagels kort en netjes zijn, laat sieraden thuis en dek piercings op het werk af met een (metaalhoudende) pleister. Eenzelfde pleister gebruik je ook voor wondjes. Door hier secuur in te zijn verklein je de kans dat je jezelf of je omgeving besmet met een vervelende indringer.
3. Draag schone kleding
Natuurlijk zijn de kledingeisen per sector verschillend, je kunt je voorstellen dat de hygiënevoorschriften in de voedingsmiddelenindustrie strikter zijn dan die in een autogarage. Toch is er voor iedere sector iets om rekening mee te houden. Hoewel een bedrijfstenue vaak met trots gedragen wordt, is het belangrijk om privékleding en werkkleding gescheiden te houden. Door dit te doen neem je geen ziekmakers van thuis mee naar je werk of omgekeerd.
Bonustip
Voor de voedingsindustrie heeft Lavans een poster ontwikkeld die werknemers met duidelijk icoontjes toont hoe hygiënisch werken en er in de praktijk uitziet. Deze poster is gratis te downloaden.
Zijn hygiënische werken en steriel werken hetzelfde?
Hygiënisch werken en steriel werken zijn niet hetzelfde. Een steriele omgeving is volledig vrij van virussen en bacteriën, in een hygiënische omgeving zijn deze ziekmakers wel aanwezig maar wordt het ze moeilijk gemaakt om toe te slaan.
Zeepdispensers en handdoekenrollen voor hygiënisch werken?
Handen wassen doe je dus met water én zeep. Punt. Bij gebruik van vloeibare zeep, is er een dispenser nodig. Grofweg zijn die te verdelen in twee soorten; non-touch en handbediend. Dat de non-touch variant de veiligste is, is een inkoppertje. Toch past ook een handbediend exemplaar prima bij hygiënisch werken, de eventuele virussen en bacteriën die van de dispenser naar je handen verhuizen spoel je namelijk (als je goed wast) 20 seconden later door het afvoerputje.
Bacteriën genieten van een vochtige omgeving, op natte handen komen ze daarom tien keer meer voor dan op droge. Tien redenen dus om je handen goed te drogen! Hiervoor gebruik je papier of -met stip op één- een schone katoenen handdoek. Reden dat de voorkeur uitgaat naar katoen is dat dit veel duurzamer is én je handen beter droogt dan een fragiel velletje papier.
Maar hoe zit het dan met een handdoekrol? Is dat wel veilig? Jazeker! Over het ontwerp van zo’n automaat is goed nagedacht, er zitten twee van elkaar gescheiden spoelen in. Eentje voor gebruikte handdoek en eentje voor schone. Na iedere droogbeurt schuift de rol een stukje door, zo heeft de laatste gebruiker een even fris stukje katoen als de eerste.
De hygiëne van wegwerp en re-usable werkkleding
Je zou kunnen denken dat je om alle risico’s uit te sluiten het beste gebruik kunt maken van wegwerp werkkleding. Dit is echter helemaal niet nodig. En gelukkig maar, want wegwerpkleding is een enorme belasting voor het milieu, een aanslag op je bedrijfsportemonnee en bovendien niet altijd even prettig voor de gebruiker (jouw personeel).
In plaats van te gaan voor wegwerpoutfits kan je beter kiezen voor kleding die je huurt bij een bedrijfskleding wasserij, je kunt er dan vanuit gaan dat die veilig schoon is. Hoe hoger de temperatuur van het wasprogramma, hoe eerder virussen en bacteriën hun verlies moeten nemen. Toch past ook wassen bij lagere temperaturen prima bij hygiënisch werken, een geoptimaliseerd wasproces bestaat namelijk uit een perfecte combinatie van tijd, temperatuur, mechanische werking en chemie (wasmiddel). Een professionele wasserij weet precies hoe het hoort en zorgt ervoor dat jouw bedrijfskleding weer zo schoon als nieuw is!
Ook hygiëne van de werkplek mag niet vergeten worden
Laten we vooropstellen dat goede hygiëne altíj́d belangrijk is, of je nu in een hygiëne-kritische omgeving werkt of niet. Door aandacht te hebben voor hygiëne op de werkplek verklein je de kans dat medewerkers ziek worden of een bron van besmetting vormen voor producten.
Wist je dat ook onze andere producten bij kunnen dragen aan een hygiënische werkomgeving? Poetsdoeken en matten bieden weerstand tegen vocht en vuil en ook voor vloerwissers is een glansrol weggelegd.
Vragen over hygiënisch werken?
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog een vraag over hygiënisch werken? Neem dan gerust contact op met één van onze medewerkers of lees onze blogs.
We helpen je graag met het verhogen van de bedrijfshygiëne!