Voorkom kruisbesmetting: de rol van bedrijfskleding bij voedselveiligheid(standaarden)

Geplaatst op 12-11-2019 door Expert | Voedselveilig- en hygiënisch werken

In basisvoorwaardenprogramma’s voor voedselveiligheidstandaarden is het voorkomen van kruisbesmetting een belangrijk onderdeel. Om daaraan te voldoen zou écht schone bedrijfskleding niet mogen ontbreken in de voedingsindustrie.

BRC, IFS en FSSC 22000 zijn bekende standaarden in de voedingsindustrie die door de Global Food Safety Initiative (GFSI) worden erkend. Ook ISO 22000 is een wereldwijd geaccepteerde systeemnorm voor voedselveiligheid. Een van de eisen die bijvoorbeeld FSCC 22000 en ISO 22000 aan bedrijven stellen, is ‘voldoen aan het basisvoorwaardenprogramma’. 

Basisvoorwaardenprogramma voor de voedingsindustrie

Voor de voedingsindustrie bestaat het basisvoorwaardenprogramma uit de volgende onderwerpen (ISO/TS 22002-1), zie afbeelding: 

Bovenstaande afbeelding is onderdeel van de Lavans checklist voor voedselveiligheidEen praktische poster met instructies voor hygiënisch werken en anderzijds een actueel overzicht vanbasisvoorwaarden zoals vereist voor voedselveiligheidstandaarden.

Gratis poster met tips over hygiënisch werken gebruiken?

Direct naar Checklist Voedselveiligheid

Voorkomen van kruisbesmetting met schone bedrijfskleding

Als we inzoomen op het voorkomen van kruisbesmetting – ziekmakende bacteriën die van het ene product op het andere product komen – dan verdient bedrijfskleding de volle aandacht in de voedingsindustrie. Via kleding kan een voedingsmiddel immers gemakkelijk besmet of verontreinigd raken.

Lavans spant zich met haar bedrijfskleding en wasproces maximaal in om dat risico te voorkomen. Lavans wast en onderhoudt de foodkleding onder high-care condities. Er is aansluiting op alle GMP-eisen voor low-care, high-care en high-risk omgevingen en de microbiologische reinheid van de kleding is aantoonbaar via een tracking systeem.

Lavans is bovendien niet alleen gecertificeerd voor wasserij-standaarden, maar sinds het voorjaar van 2019 ook voor ISO 22000. Daarmee toont Lavans zich een bewezen betrouwbare partner voor de voedingsindustrie als het gaat om voedselveiligheid en het voorkomen van kruisbesmetting.

Kruisbesmetting voorkomen? We staan graag voor je klaar.