Op hoeveel graden moet ik  werkkleding wassen?

Geplaatst op 20-02-2020 door Expert | Bedrijfskleding en regelgeving

Werkkleding wassen: niet iets waar je heel veel zin in hebt na werktijd. En je partner al helemaal niet! Of je nu in een garage werkt, bij een tuinder of in een bakkerij, de werk-was is een klus die je liever snel klaar hebt. Maar op hoeveel graden moet je werkkleding eigenlijk wassen om er weer netjes mee voor de dag te kunnen komen? Wij geven je graag wat praktische tips.

Thuiswas of wasserij?

Allereerst die thuiswas. Kan dat nu echt niet anders?
Jawel, maar dat is – in de meeste gevallen – een keuze van de werkgever.

De arbowet schrijft voor dat de werkgever verantwoordelijkheid is voor het ‘onderhouden, repareren en zindelijk houden’ van werkkleding. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

In sommige gevallen dient jouw werkkleding door een gespecialiseerde bedrijfskleding wasserij te worden gereinigd. Bijvoorbeeld veiligheidskleding in het geval je met gevaarlijke stoffen werkt, of wanneer zeer hoge eisen worden gesteld op het gebied van hygiëne. Je werkgever is dit verplicht.

Een professionele wasserij staat garant voor het behoud van de beschermende eigenschappen van werkkleding. Moet jouw kleding hygiënisch schoon zijn? Waterafstotend? Fluorescerend? Dan kun je er na een professionele wasbeurt op vertrouwen dat dit ook zo is.

Worden er geen bijzondere eisen aan jouw werkkleding gesteld – behalve natuurlijk dat jij er netjes mee voor de dag komt – dan is de kans groot dat jij je werkkleding zelf moet wassen. In dat geval kun je twee dingen doen:

  • Verder lezen en ontdekken hoe je jouw werkkleding thuis zo goed mogelijk schoon wast;
  • Met je baas gaan praten en hem overtuigen de werk-was toch uit te besteden aan een professionele wasserij. Niet alleen om jou een plezier te doen (al is dat natuurlijk mooi meegenomen) want ook je baas heeft hier voordeel bij.

Speciale behandeling

Een moderne wasserij is het eindstation voor vuil en vlekken. Het wasproces is zodanig ingericht dat ze geen kans hebben om te overleven. Zowel het mechanische wasproces als de gebruikte chemie (wasmiddel) worden optimaal afgestemd op de specifieke vervuiling van werkkleding. Kleding van een garagebedrijf krijgt dan ook een hele andere behandeling dan de kleding van een voedselproducent.

Extra voordelen

  • Je hebt altijd de beschikking over voldoende schone én deugdelijke kleding;
  • Kleding gaat aanzienlijk langer mee als gevolg van de hoge kwaliteit en het uitgekiende wasproces;
  • Gebruik van water, energie en wasmiddel wordt tot een minimum beperkt doordat het wasproces volledig is geoptimaliseerd.
  • Na het wassen wordt de kleding getest. Door het wassen gaat de kwaliteit van de beschermende eigenschappen van kleding op den duur achteruit. Door te testen wordt duidelijk of de strepen in je jas nog voldoende reflecteren en of je vloeistofdichte overall echt geen chemische vloeistof doorlaat. De functionaliteit van de kleding – en daarmee de veiligheid van medewerkers – is dus gegarandeerd.
  • Wanneer uit de test blijkt dat werkkleding die niet meer aan de gestelde normen voldoet, wordt deze ter plekke gerepareerd of vervangen.

TIP!

Niet alle werkgevers zijn bekend met de mogelijkheden en voordelen van een wasserij. Doe jezelf, je collega’s én je baas een lol en stuur hem een linkje naar dit blog. Of laat een van onze medewerkers contact opnemen voor een vrijblijvend persoonlijk advies.

Zelf je werkkleding wassen

Ok, genoeg over de voordelen van een wasserij. Want voorlopig ben jij blijkbaar zelf de klos als het om de werk-was gaat. Gelukkig kun je ook met je eigen wasmachine thuis een heel acceptabel resultaat halen.

Op welke temperatuur moet ik mijn werkkleding wassen?

Waarschijnlijk hoop je hier een lijstje te vinden met soorten vlekken gevolgd door de wastemperatuur die deze vlekken doet verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar helaas. Voor het antwoord op bovenstaande vraag moeten we je toch echt naar het waslabel verwijzen. Daar staat tegen welke wastemperatuur je kleding (inclusief alle onderdelen zoals ritsen) bestand is.

Hoewel we dus geen ‘wasklaar’ antwoord voor je hebben, kunnen we je wel voor veelvoorkomende vlekken wat praktische tips geven.

 

 Textiel wasbaar op 60˚ of meer

 Textiel wasbaar op maximaal 40˚

 Olie/vet

Deppen met wasbenzine.

Vlekkenpasta er enige uren op laten inwerken. Daarna afborstelen. Gebruik vlekkenwater voor oude vlekken.

 Roest

Verwijder met roestverwijderaar volgens gebruiksaanwijzing.

Eventueel citroenzuur gebruiken in plaats van roestverwijderaar.

 Hars

Behandelen met terpentine, wasbenzine, alcohol of aceton. Vervolgens wassen.

Hars wegkrabben. Behandelen met een vlekkenmiddel. Wassen als er kringen ontstaan.

 Verf

Onmiddellijk behandelen. Drenk een schone, witte katoenen lap in een oplosmiddel (terpentine, thinner of wasbenzine) en behandel de vlekken daarmee. Gebruik een absorberende ondergrond. Deppen, niet wrijven!

 Kleefstoffen

Enkele keren wassen met aceton (met uitzondering van acetaatvezels en chloorvezels). Verse vlekken van 2-componentenlijm onmiddellijk behandelen met aceton.

 Bloed

Zo snel mogelijk met koud of hooguit lauw water uitspoelen. Verse vlekken kunnen zo helemaal worden verwijderd. Oudere bloedvlekken voorwassen in een oplossing van ‘biologisch’ wasmiddel of (bij hardnekkige vlekken) een nacht in zo’n oplossing laten weken.

Bron: Textiel ABC

Meer over wastemperatuur

De ideale was-temperatuur hangt van drie dingen af:

  • De soort vervuiling;
  • Eigenschappen van de kleding (het gebruikte materiaal);
  • Het gebruikte wasmiddel.

Soort vervuiling

Laten we het zo zeggen: elke vlek heeft zijn gebrek. Verschillende vlekken vragen om verschillende was-temperaturen. De ene vlek verdwijnt op een hoge temperatuur terwijl andere vlekken zich dan juist ‘vastzetten’ in de stof.

Merk je dat dit bij jouw werkkleding het geval is? Was het kledingstuk dan twee keer: eerst op een lage temperatuur en daarna op een hoge temperatuur. Let op: wel in deze volgorde!

Eigenschappen van de kleding

Wat veel mensen niet weten, is dat vlekken zich makkelijker laten verwijderen uit kleding die gemaakt is van hoogwaardig textiel. Dit geldt zelfs op lagere temperaturen. De gebruikte stoffen beschikken over unieke eigenschappen. Daardoor krijgt vuil geen kans krijgt om diep in de vezels door te dringen.

Krijg je een vlek niet uit je werkkleding? Dan ligt dat mogelijk niet aan jou, maar aan de kleding zelf. Nu weet je ook meteen waarom goedkope (confectie)kleding vaak eerder grauw wordt in de was. Reden te meer om – zeker bij werkkleding – voor kwaliteit te kiezen.

Het gebruikte wasmiddel

Wasmiddelen bestaan uit verschillende componenten, elk met een eigen functie. De enzymen in wasmiddelen zorgen ervoor dat vuil van de kleding wordt losgeweekt, zodat het met het spoelwater kan worden afgevoerd.

Er zijn allerlei soorten enzymen, elk werkzaam tegen één bepaald soort verontreiniging. Zoals eiwitten, vetten of zetmeelhoudende vlekken. Door het juiste wasmiddel te kiezen, afgestemd op het soort vuil in je kleding, wordt je was beter schoon.

Check het waslabel

Voor je een was aanzet, check je natuurlijk het waslabel in je werkkleding. Daarin staat aangegeven wat volgens de fabrikant een veilige temperatuur is om het kledingstuk te wassen.

De maximale was-temperatuur hangt niet alleen af van de gebruikte stof, maar ook van andere delen van het kledingstuk. Zoals elastiek, opdruk en reflecterende strepen. De kwaliteit van al deze onderdelen bepaalt mede op hoeveel graden je een kledingstuk kunt wassen, zonder dat je inlevert op pasvorm of functionaliteit.

Hoe hoger de kwaliteit van de gebruikte materialen, en dus van het kledingstuk als totaal, des te makkelijker is het te wassen.

Wassen op hoge temperaturen

Wassen is een chemisch proces. En over het algemeen geldt dat chemische reacties sneller verlopen bij hogere temperaturen. Anders gezegd: op hoge temperaturen valt je wasmiddel de vlekken feller aan dan op lagere temperaturen. Daardoor wordt je kleding door een wasbeurt op hoge temperatuur in principe beter schoon.

Het liefst zou je dus altijd op een hoge temperaturen wassen, maar helaas steekt het waslabel daar vaak een stokje voor. En dan?

Wassen op lagere temperaturen

Kan jouw werkkleding niet op hoge temperaturen gewassen worden? En vraagt de vervuiling daar wel om? Dan moet je slim zijn: slimmer zijn dan je vlek.

De makkelijkste oplossing is om voor een ander wasmiddel te kiezen: een ontwikkeld is voor jouw soort vervuiling én enzymen bevat die al op lage temperaturen actief worden.

Je kunt er ook voor kiezen de vlek voor te behandelen, je kleding te laten voorweken of een voorwasprogramma gebruiken op lage temperatuur. Vervolgens kun je de hoofdwas alsnog op een wat hogere temperatuur doen. Daarmee zet je weer andere bestanddelen van het wasmiddel aan het werk. De verschillende bestanddelen van een wasmiddel worden zo optimaal benut.

Het juiste wasmiddel

Wasmiddelen zijn er in verschillende prijsklassen. Een duur wasmiddel is niet persé beter dan een goedkope variant, maar kwaliteitsverschillen zijn er zeker. Wat dat betreft heb je als ‘thuiswasser’ al een 1-0 achterstand op een wasserij. Daar worden immers professionele wasmiddelen gebruikt met bestanddelen voor specifieke soorten vervuiling én afgestemd op het speciale wasproces in de wasserij. Daar kunnen de wasmiddelen uit de supermarkt echt niet aan tippen.

TIPS voor een optimaal wasresultaat

Je begrijpt inmiddels: om (werk)kleding weer netjes schoon te wassen moet alles kloppen. Het is niet alleen een kwestie van de juiste temperatuur of het juiste wasmiddel, maar een optelsom van allerlei factoren. Om je toch een beetje op weg te helpen hieronder een lijstje met de belangrijkste vuistregels:

  • Was je werkkleding zo snel mogelijk na het dragen. Hoe langer je wacht, des te sterker hechten de vlekken aan de stof en des te moeilijker laten ze zich verwijderen.
  • Gebruik een goed werkende wasmachine. De mechanische werking van de machine (wassen, spoelen, centrifugeren) draagt bij aan een schonere was. Denk ook aan het onderhoud van de machine: gebruik niet te veel wasmiddel, was regelmatig op hoge temperatuur (60 graden of meer) en laat na gebruik de deur van de lege wasmachine open staan zodat schimmel geen kans krijgt.
  • Gebruik een deugdelijk wasmiddel;
  • Doe de trommel niet te vol, maar wel vol genoeg. Een handbreedte ruimte bovenin de trommel is voldoende. Om schoon te worden moet kleding goed door het sop kunnen bewegen. Wrijving van de kleding versterkt de werking van het wasmiddel. Bij een goed gevulde trommel schuren de kledingstukken tegen elkaar aan en kan het sop zijn werk doen.
  • Gebruik voldoende water om te spoelen. Vervuiling uit de kleding hecht zich aan het wasmiddel, maar moet vervolgens snel verwijderd worden. Dit om te voorkomen dat de vervuiling terugslaat op de kleding, waardoor deze grauw wordt.
  • Week kleding met lastige vlekken in een middel dat specifiek is afgestemd op het soort vervuiling, of kies een voorwasprogramma.

Wordt je werkkleding ondanks al deze maatregelen toch niet helemaal schoon? Realiseer je dan dat wassen echt een vak is. Waarschijnlijk ben jij expert in een ander vakgebied.

Mocht het nodig zijn: Lavans is er voor jou en je collega’s!