Zo veilig is  een handdoekautomaat

Geplaatst op 13-03-2020 door Expert | Hygiënisch werken

De simpelste manier: handen wassen

Laten we beginnen met te zeggen dat goede handhygiëne gewoon de meest simpele en effectieve maatregel is om verspreiding van ziekteverwekkers tegen te gaan. Niet alleen van dit Coronavirus maar van elke virale infectie. Dus ook griep, verkoudheid en waterpokken.

Een virus wandelt je lichaam binnen via de mond, neus of ogen. Vaak zijn onze handen de boosdoeners. Eerst raak je iets aan waarop het virus aanwezig is en daarna je gezicht. Gemiddeld raak je zo’n 23 keer per uur je gezicht aan. Reken dus maar uit hoe groot de kans is dat je jezelf een virus toedient. Tenminste, áls er een virus in de buurt is.

Gelukkig liggen de ziekteverwekkers niet overal op de loer. Ook Corona niet. Virussen hebben bovendien weinig overlevingskansen zonder gastheer of gastvrouw. Maar als ze er wel zijn, wil je ze natuurlijk buiten de deur houden. Niet (of in elk geval minder vaak) je gezicht aanraken is een goed idee, maar moeilijk vol te houden. Ongemerkt kriebel je toch even aan je neus of wrijf je in je ogen. Veel makkelijker is het om vaker je handen te wassen, zodat de kans om jezelf te besmetten kleiner wordt. En een combinatie van beide gewoontes is natuurlijk het allerbeste.

Handen wassen en drogen

Over handen wassen is al veel geschreven. Ook wij hebben een handen-was-instructie opgesteld voor écht schone handen. Daarvoor heb je natuurlijk ook een goede zeepdispenser nodig. Maar wat daarna komt, is minstens zo belangrijk: je handen afdrogen.

Dat brengt ons bij de handdoekautomaat. Hoe verstandig is het om je handen af te drogen aan een rol katoen die steeds opnieuw wordt gebruikt?

Heel verstandig, zeggen wij. En neem dat gerust van ons aan. Wij leveren immers zowel papieren als katoenen handdoeken en weten dus precies hoe zo’n handdoekautomaat werkt. Het reinigen de katoenen handoekrollen gebeurt bovendien in onze eigen wasserij.

Hoe werkt een handdoekautomaat?

De handdoekautomaat bevat een lange rol katoen en twee spoelen. Door het gebruik van de automaat wordt de rol van de ene spoel overgebracht naar de andere. Dat gebeurt in delen: na elk gebruik rolt het katoen weer een stukje verder. Zo heeft iedereen een schoon stuk handdoek voor eenmalig gebruik. Bovendien bevinden het schone en het gebruikte deel van de rol zich binnen de automaat in aparte kamers. Ze raken elkaar niet.

Als het einde van de rol bereikt is, wordt deze in zijn geheel vervangen.

Je handen afdrogen aan het katoen van een handdoekautomaat is dus eigenlijk hetzelfde als elke keer een schone handdoek pakken. Het maakt ook niet uit of degene voor je zijn of haar handen wel goed gewassen heeft: jouw stuk handdoek is nog niet eerder aangeraakt. Behalve als de handdoek op is en niet meer verder rolt. In dat geval is het beter je handen op een andere manier te drogen.

Liever katoen

Er is nóg een reden waarom een handdoekautomaat misschien wel een veel beter idee is dan papieren handdoekjes. Katoen droogt namelijk veel grondiger dan papier. Met een katoenen handdoek wrijf je je handen stevig droog, terwijl het bij papier toch een vorm van ‘droog deppen’ is. De wrijving tussen het katoen en de handen zorgt voor een reductie van bacteriën, zo blijkt uit onderzoek van de European Textile Services Association (ETSA).

Bovendien: niks is zo irritant als een papieren handdoek die bij gebruik helemaal uit elkaar valt. Ongemerkt behandel je zo’n papieren handdoekje dan ook een stuk voorzichtiger.

Met een katoenen handdoek worden je handen sneller en beter droog. En geloof het of niet, dat is echt cruciaal bij een goed handhygiëne. De overdracht van bacteriën gaat namelijk veel sneller via natte handen. Onderzoek van de Vereniging Schoonmaak Research (VSR) toont aan dat een natte hand ongeveer 10x zo veel bacteriën overdraagt als een droge hand.

Bij de overdracht van bacteriën is vocht de belangrijkste factor. Met vocht tussen twee oppervlakken wordt 50- 80% van de aanwezige bacteriën overgedragen. Kortom: je handen goed drogen na het wassen is mínstens zo belangrijk als het wassen zelf.

Wil je dus de verspreiding van ziekteverwekkende micro-organismen echt zo klein mogelijk houden? Droog je handen na het wassen dan stevig af met een schone, katoenen handdoek.

Uitgekiend wasproces

Tot slot het wasproces. Hoe schoon is die rol katoen uit de automaat nu eigenlijk?

Brandschoon, durven wij te stellen. Zo schoon dat je pas gewassen handen er nóg schoner van worden. Dat is het resultaat van ons uitgekiende wasproces, waarbij factoren als temperatuur en chemie optimaal op elkaar zijn afgestemd. Bijzonder slecht nieuws voor eventuele ziekteverwekkers die op de handdoekrol aanwezig zijn, want zij leggen gegarandeerd het loodje.

Weten we zeker dat handdoekrollen voor hergebruik gereinigd worden? Ja, dat weten we heel zeker. De automaat loopt gegarandeerd vast op een gebruikte rol. Geen mens die dat risico neemt. Bovendien is onze service erop gericht klanten alle gedoe uit handen te nemen. Er zijn dus altijd voldoende schone handdoeken aanwezig.

Toch een klein pluspuntje

De Coronacrisis doet je haast denken dat alles om je heen steriel moet zijn. Dat is natuurlijk niet zo; grondig schoon is echt voldoende. Zolang je niet in een operatiekamer of cleanroom werkt, is een goed werkende handdoekautomaat dus 100% veilig.

De grote aandacht voor handhygiëne heeft wel één voordeeltje. Iedereen realiseert zich ineens hoe belangrijk het is om regelmatig en vooral grondig je handen te wassen. Met een beetje geluk houden we zo niet alleen Corona, maar ook allerlei andere vervelende virussen buiten de deur.

Is al die narigheid misschien toch niet helemaal voor niets geweest!

Bron: Servicemanagement, het grootste platform voor professionele schoonmaak.

Instructie voor handen wassen

Download poster