10 instructies voor het
wassen van je handen

Geplaatst op 01-06-2020 door Expert | Handhygiëne

Handen wassen of desinfecteren: we kennen inmiddels het belang, maar doen we het wel goed en lang genoeg? Wist je bijvoorbeeld dat voor goed desinfecteren ongeveer 20-30 seconden wordt aanbevolen? Voor handen wassen geldt zelfs 40-60 seconden. Neem je niet voldoende tijd om alle stappen te doorlopen, dan reinig je je handen niet volledig en zijn je handen dus niet écht schoon. Daarom leggen wij graag in 10 stappen uit hoe je jouw handen hoort te reinigen. 

Desinfecteren of wassen?

Je maakt je handen het beste schoon met water en zeep. Heb je dit niet voor handen, dan is desinfecteren met handalcohol of -gel het alternatief. Wanneer je je handen desinfecteert zijn de hieronder benoemde stappen 1, 2, 9 en 10 overbodig. 

In 10 stappen

1. Maak je handen nat
Was je jouw handen niet onder een automatische kraan. Zet dan tijdens het wassen de kraan uit, i.v.m. verspilling van water.

2. Gebruik vloeibare zeep
Tip: Maak eerst je handen nat voordat je naar de zeeppomp grijpt. Pak je namelijk eerst zeep, om daarna pas je handen nat te maken, dan spoel je de zeep weg, nog vóórdat die is opgelost in water om zijn werk te kunnen doen.

3. Wrijf handpalmen tegen elkaar
Wrijf ze goed tegen elkaar aan, zodat de zeep goed schuimt.

4. Bovenkant en tussen de vingers
Leg de handpalm van je rechterhand op de bovenkant van je linkerhand. Spreid je vingers en wrijf met je rechterhand tussen de vingers van je linkerhand. Doe dit daarna precies hetzelfde met de linkerhand boven.

5. Binnenkant en tussen de vingers
Was met beide handpalmen tegen elkaar aan en wrijf met de vingertoppen van je pink-, ring-, middel- en wijsvinger tegen elkaar aan.

6. Was met gesloten vingers
Draai daarna je handen 180◦ en haak je vingers in elkaar en blijf wrijven.

7. Reinig duimen in handpalmen
Pak je linkerduim met je rechterhand vast en wrijf je duim en nagel goed schoon. Doe dit daarna met je andere duim.

8. Vergeet de polsen niet
Daarna pak je je linkerpols vast met je rechterhand. Wrijf met je hand je pols schoon.  Doe dit daarna hetzelfde met je rechterpols.

9. Spoel met water af
Handen afspoelen kan bij elke temperatuur. Moderne zeep lost bij alle temperaturen op. 

10. Droog handen aan handdoekrol
Droog je handen altijd af, want 'waar water is, zitten bacteriën'. Droog bij voorkeur af aan een katoenen of papieren handdoekrol. Gebruik je een gewone handdoek? Vervang deze dan iedere dag. Droog je handen niet in een droger! Deze verspreiden bacteriën over je handen i.p.v. het drogen van je handen. Een broeinest aan bacteriën dus. Iel!

Instructie voor handen wassen

Download hier

Sanitair hygiëne

Er zeker van zijn dat jullie bedrijf goed scoort op het gebied van handhygiëne? Neem contact met ons op. We komen graag vrijblijvend langs voor een sanitair check. Daarnaast leveren we razendsnel zeepdispensers, evenals alcoholische gel en automaten met papieren doekjes.

Andere interessante
artikelen