Instructie handen wassen
in 10 stappen
Het belang van handen wassen is de afgelopen jaren alleen maar duidelijker geworden. Handhygiëne gaat echter verder dan alleen het opvolgen van de instructie voor het handen wassen. Ook de inzet en gebruik van de juiste sanitaire producten is van groot belang. Die dammen bacteriën en virussen in en voorkomen zo dat ziektes via handen worden overgedragen.
Sanitair hygiëne is overigens een ruim begrip: het gaat van zeepdispensers tot handdoekautomaten, van toiletrolhouders tot hygiëneboxen. Waar moet je als bedrijf op letten om een schone, veilige en gezonde werkplek te bieden?
Handen wassen of desinfecteren?
Het belang van handen wassen, is overduidelijk; het RIVM wijdt er een hele pagina aan. Maar hoe doe je dat correct? Onderstaand 10 stappenplan toont hoe je in 40-60 seconden goed en grondig je handen wast. Je maakt je handen het beste schoon met water en zeep.
Je hoeft écht niet om de 10 minuten je handen te wassen, maar was ze wel minstens 3 of 4 keer per dag. Was je handen in elk geval na toiletbezoek en na het snuiten van je neus. En in de thuissituatie na het verschonen van een baby, maar ook na het aaien van een kat of het aanraken van rauw vlees of ongewassen groente.
Heb je geen water, zeep of handdoek voorhanden, dan is desinfecteren met handalcohol of -gel een alternatief. In dat geval zijn de hieronder genoemde stappen 1, 2, 9 en 10 overbodig. Het desinfecteren van de handen gaat daarbij sneller (20-30 seconden), maar bedenk dat desinfecteren niet altijd volstaat.