Instructie handen wassen
in 10 stappen

Geplaatst op 01-06-2020 door Expert | Handhygiëne

Het belang van handen wassen is de afgelopen jaren alleen maar duidelijker geworden. Handhygiëne gaat echter verder dan alleen het opvolgen van de instructie voor het handen wassen. Ook de inzet en gebruik van de juiste sanitaire producten is van groot belang. Die dammen bacteriën en virussen in en voorkomen zo dat ziektes via handen worden overgedragen.

Sanitair hygiëne is overigens een ruim begrip: het gaat van zeepdispensers tot handdoekautomaten, van toiletrolhouders tot hygiëneboxen. Waar moet je als bedrijf op letten om een schone, veilige en gezonde werkplek te bieden?

Handen wassen of desinfecteren?
Het belang van handen wassen, is overduidelijk; het RIVM wijdt er een hele pagina aan. Maar hoe doe je dat correct? Onderstaand 10 stappenplan toont hoe je in 40-60 seconden goed en grondig je handen wast. Je maakt je handen het beste schoon met water en zeep.

Je hoeft écht niet om de 10 minuten je handen te wassen, maar was ze wel minstens 3 of 4 keer per dag. Was je handen in elk geval na toiletbezoek en na het snuiten van je neus. En in de thuissituatie na het verschonen van een baby, maar ook na het aaien van een kat of het aanraken van rauw vlees of ongewassen groente.

Heb je geen water, zeep of handdoek voorhanden, dan is desinfecteren met handalcohol of -gel een alternatief. In dat geval zijn de hieronder genoemde stappen 1, 2, 9 en 10 overbodig. Het desinfecteren van de handen gaat daarbij sneller (20-30 seconden), maar bedenk dat desinfecteren niet altijd volstaat.

Je handen wassen in 10 stappen

1. Maak de handen nat
Een automatische kraan is daarbij een uitkomst: er is geen aanraking nodig en de kraan verspilt minder water.

2. Gebruik vloeibare zeep
Gebruik de zeeppomp als je handen nat zijn. Doe je dat in omgekeerde volgorde dan spoel je de zeep weg nog vóórdat deze is opgelost in water. De zeep kan zijn werk dan niet doen.

3. Wrijf handpalmen tegen elkaar
Wrijf de handpalmen goed tegen elkaar aan zodat de zeep goed schuimt.

4. Bovenkant en tussen de vingers
Leg de handpalm van je rechterhand op de bovenkant van je linkerhand. Spreid je vingers en wrijf met je rechterhand tussen de vingers van je linkerhand. Herhaal dit met de linkerhand boven.

5. Binnenkant en tussen de vingers
Wrijf beide handpalmen en de verschillende vingers tegen elkaar aan.

6. Was met gesloten vingers
Buig de vingers van beide handen. Draai een hand 180◦ en grijp daarmee in de andere zodat de gesloten, twee bovenste vingerkootjes elkaar raken. Blijf wrijven.

7. Reinig duimen in handpalmen
Pak je linkerduim met je rechterhand vast en wrijf je duim en nagel goed schoon. Doe dit daarna met je andere duim.

8. Vergeet de polsen niet
Pak daarna je linkerpols vast met je rechterhand. Wrijf de pols schoon met je hand. Doe dit vervolgens hetzelfde met je rechterpols.

9. Spoel af met water
Handen afspoelen kan bij elke temperatuur. Moderne zeep lost bij alle temperaturen op. 

10. Droog handen aan handdoekrol
Droog je handen altijd af, bij voorkeur aan een katoenen of papieren handdoekrol. Gebruik je een gewone handdoek? Vervang deze dan iedere dag of vaker als dat nodig blijkt. Liever droog je je handen niet met behulp van een droger. Deze verspreiden de laatste bacteriën over je handen i.p.v. je handen 'schoon' te drogen.

Download de intstuctieposter voor handen wassen

Download hier

Sanitair hygiëne van belang bij handen wassen

Je kunt nog zo goed je handen wassen om de overdracht van bacteriën en virussen tot een minimum te beperken, toch is en blijft de toiletruimte vaak een walhalla voor deze ziekteverwekkers. Een goede sanitair hygiëne is daarom van belang. Denk daarbij aan sensorkranen, zeepdispensers, handdoekautomaten, toiletrolhouders en hygiëneboxen.

Hoe minder je handen iets aanraken dat een ander ook kan aanraken, des te kleiner de kans op kruisbesmetting en dus op overdracht van bacteriën. Een belangrijke stap om ziekteverzuim in te perken. Waar moet je op letten?

  • Welk type zeepdispenser en welke vulling het beste aansluit bij jouw bedrijf, bepaal je samen met onze accountmanager. Een zeepdispenser op een industriële werkplaats dient immers andersoortige zeep te bevatten dan daar waar op kantoor wordt gewerkt. Na de gezamenlijke sanitair analyse hangt Lavans de dispensers overigens gratis op en onderhoudt deze.
  • Voor het drogen van de handen, heb je keuze uit verschillende handdoekautomaten: van tot katoenen handdoekenautomaat tot een papierenkandoekautomaat, van retractable scheurtissues tot dispenser. Ook hierbij verzorgt Lavans de gratis montage en de juiste vulling.

    Wekelijks of tweewekelijks ontvang je voldoende voorraad en halen we gebruikte katoenen handdoekrollen op. Deze worden gewassen in onze moderne, CO2 neutrale wasserij en komen schoon retour. Overigens leveren en wassen we ook keukendoeken, theedoeken, microvezeldoeken en baddoeken.

    Als je het ons vraagt, gaat de voorkeur naar een automaat met katoenen handdoekrol. Niet alleen de schoonste, maar ook de meest duurzame keuze!
  • Ook hygiëneboxen, luchtverfrissers en toiletrolhouders behoren tot ons sanitair hygiëne assortiment. We ontzorgen jouw bedrijf met plezier; niet alleen plaatsen we de materialen, maar we zorgen er ook voor dat er steevast voldoende voorraad bij jou op het bedrijf is. Handig hè?

Lavans huurconcept

Bij Lavans kun je geen producten kopen; je huurt ze. Met het Lavans huurconcept heb je geen omkijken meer naar de producten die zo van belang zijn voor een goede hygiëne in jouw bedrijf. Wij schaffen de producten aan, zorgen voor reiniging én vervangen de producten kosteloos indien deze kapot of versleten zijn. Een prettige, professionele en tegelijkertijd duurzame oplossing.

Je hebt bij ons een vaste contactpersoon die alles voor je regelt, van hygiëne producten tot werkkleding of schoonloopmatten aan toe. Alles in één hand. Wel zo gemakkelijk, toch? Jij betaalt maandelijks een vast bedrag en weet waar je aan toe bent. Bij Lavans houden we namelijk van transparantie. Kleine lettertjes: daar zijn we niet van. Je kunt erop vertrouwen; als familiebedrijf werken we al zo sinds 1928.

Overtuigd? Of wil je meer weten hoe je jouw bedrijf kunnen ontzorgen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking met een van onze accountmanagers. Hierbij bespreek en regel je alles in een handomdraai. Zorgen voor een goede hygiëne betekent goed zorgen voor de gezondheid van jouw medewerkers.