Coronavirus: hoe voorkom je  besmetting op het werk?

Geplaatst op 06-02-2020 door Expert | Hygiënisch werken

Het houdt de wereld al enkele weken in zijn greep: het coronavirus. Het Coronavirus wordt overgedragen van mensen op mensen. Daarom verspreiden virussen zich sneller op plekken waar veel verschillende mensen samenkomen of elkaar ontmoeten. Denk aan openbare ruimtes zoals stations en vliegvelden, maar dus ook op het werk.

Het is belangrijk om te weten hoe je besmetting op het werk (en daarbuiten) kunt voorkomen.

Mondkapjes

Beelden over het coronavirus tonen vooral mensen die met mondkapjes besmetting proberen te voorkomen. Zodra iemand besmet is, kan een mondkapje helpen de verspreiding te beperken. Een mondkapje preventief gebruiken is niet de beste oplossing. Het zal niet helemaal voorkomen dat je de besmette lucht inademt of voorkomen dat het virus op je handen komt.

Handen wassen

Het regelmatig wassen van je handen is véél belangrijker. Hygiëne is het sleutelwoord als het gaat om het voorkomen van besmetting. Was je handen in ieder geval:

  • als ze vies zijn;
  • voor het (bereiden van) eten;
  • na een toiletbezoek;
  • na hoesten of niezen in de hand;
  • na het snuiten van je neus;
  • nadat je buiten bent geweest.

Om zeker te weten dat je je handen goed reinigt, raden wij je aan om onderstaande instructie te volgen. Droog je handen altijd aan een schone katoenen of papieren doek. Maak -na het handen wassen- gebruik van een alcoholische gel. 

Voorkom besmetting

Verspreiding van het coronavirus (en andere van virussen) in je bedrijf tegengaan?
Download de poster met handen-was-instructie en hang deze op.

Advies RIVM

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deelt een paar simpele maatregelen om verspreiding te voorkomen:

  • Was regelmatig je handen
  • Gebruik papieren (zak)doekjes
  • Nies of hoest in de binnenkant van de elleboog

Bovenstaande advies staat gelijk aan het algemeen geldende advies voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken.

Doe je zaken met China?

Je hoeft niet bang te zijn dat je besmet raakt door bijvoorbeeld een pakketje dat afkomstig is van China. Het virus kan buiten het lichaam niet overleven.

Sanitair hygiëne

Er zeker van zijn dat jullie bedrijf goed scoort op het gebied van handhygiëne? Neem contact met ons op. We komen graag vrijblijvend langs voor een sanitair check. Daarnaast leveren we razendsnel zeepdispensers, evenals alcoholische gel en automaten met papieren doekjes.

Bronnen: RIVM en RTL Nieuws
Photo by Macau Photo Agency on Unsplash​