Onderzoek naar broeigedrag 
van poetsdoeken

Geplaatst op 14-02-2018 door Expert | Veilig werken

Weinig ondernemers zijn zich bewust van het gevaar van spontane ontbranding van materialen in hun organisatie. Toch komt het vaker voor dan je denkt. Zowel vaste stoffen als vloeistoffen kunnen zomaar vlam vatten door broei in combinatie met zuurstof.

Wat veroorzaakt zelfontbranding door broei?

Broei ontstaat doordat de temperatuur van een materiaal stijgt, zonder dat het warmte uit de omgeving opneemt. Broei wordt gevaarlijk wanneer het materiaal zijn warmte niet meer kwijt kan, denk bijvoorbeeld aan een poetsdoek die samengeperst zit in de container. Hierdoor kan de temperatuur zo hoog oplopen, dat de poetsdoek gaat smeulen of zelfs vlam vat.

Naar aanleiding van dit gegeven heeft Lavans in samenwerking met Peutz -onafhankelijk adviesbureau- een onderzoek uitgevoerd naar het broeigedrag van poetsdoeken in een poetsdoekencontainer van Lavans.

Doel van onderzoek

Beoordelen óf een broeibrand zich tot een volledige brand kan ontwikkelen als de Lavans poetsdoeken container is gesloten.

De volgende drie type brandproeven zijn door Peutz uitgevoerd:

Conclusie onderzoek

Op basis van de resultaten van de uitgevoerde brandproeven op een kunststof poetsdoekencontainer van Lavans, mag worden verwacht dat een beginnende broeibrand van vervuilde poetsdoeken in –een met Lavans veiligheidsklem gesloten poetsdoekcontainer- door gebrek aan zuurstof niet tot een volledige brand zal doorgroeien. Na enige tijd is de aanwezige zuurstof in de container door het broeiproces opgebruikt en zal het broei/brandproces door gebrek aan zuurstof doven.

Wil je meer weten over de uitgevoerde brandproeven?

Bekijk het broeirapport

Broeibrand voorkomen

Helaas zien wij in de praktijk dat poetsdoekencontainers vaak open staan, waardoor er zuurstof bij de poetsdoeken komt. Dit vergroot de kans op een eventuele broeibrand. Daarom hebben wij de Lavans containerklem ontworpen als preventieve oplossing. De klem zorgt dat de deksel van de container, na openen, altijd dicht valt.

Wil je graag meer weten over broeiband vookomen? Neem dan gerust contact met ons op.