Duurzaam handen drogen:  papier of katoen?

Geplaatst op 15-07-2022 door Expert | Handhygiëne

Een katoenen handdoekrol of papieren doekjes: Welke optie is de meest duurzame manier van handen drogen; wat is het beste voor het milieu, meest hygiënisch én voordeligst. Spoiler: de winnaar overtroeft de verliezer op alle punten.

Hygiëne

Handen wassen is voor de meeste mensen iets vanzelfsprekends. Handen drogen wordt vaak minder belangrijk gevonden. Dat is onterecht. Natte handen kunnen namelijk tot wel duizend keer meer bacteriën verspreiden dan droge handen. Vochtige handen trekken bacteriën aan, die zich wanneer ze nattigheid voelen snel verspreiden.

Handen drogen na het wassen kan de verspreiding van ziektekiemen dus voorkomen. Maar kies je dan voor papier of katoen?

Het papieren handdoekje

Gebruik van een papier dispenser heeft twee grote voordelen:

  • Een papieren handdoekje is voor eenmalig gebruik, het is dus een hygiënische optie.
  • Doordat het papier grof is, schuur je een deel van de bacteriën zo van je handen.

Maar gebruik van papieren doekjes heeft ook nadelen:

  • Je gooit het doekje na gebruik in de prullenbak en creëert dus afval.
  • Aan één doekje heb je meestal niet genoeg om je handen écht droog te krijgen, je gebruikt er dus vaak meerdere.

De katoenen handdoekrol

Het gebruik van katoenen handdoeken heeft de nodige voordelen:

  • Katoen is huidvriendelijk en neemt goed vocht op.
  • De wrijving tussen katoen en de handen zorgt ervoor dat een deel van de bacteriën binnen no time het loodje legt.

Ook de katoenen handoekrol heeft een nadeel: 

  • De kans bestaat dat de rol op is of niet goed door de automaat beweegt. Dit kan inhouden dat eenzelfde stuk katoen door meerdere mensen wordt aangeraakt en dat is niet hygiënisch.

Mocht je nog wat meer nodig hebben om overtuigd te raken van je keuze, er zijn online vele wetenschappelijke studies te vinden naar de verschillende manieren om handen te drogen. Een vergelijking is gemaakt tussen papieren handdoekjes, hete lucht drogers en de katoenen handdoekrol. De katoenen handdoekrol wint met comfortabele afstand van de rest.

Belangrijk in het aanbieden van een hygiënische droogoptie is dat er voldoende voorraad is. Niks zo vervelend als een lege handdoek automaat. Lavans ontzorgt je op dit gebied volledig. We leveren zowel de papieren als de katoenen optie en komen regelmatig bij je langs om de automaten bij te vullen. Je zit dus nooit zonder handendrogers en daar hoef je helemaal niets voor te doen.

Duurzaamheid: katoen minder belastend voor milieu dan papier

Duurzaam voor het milieu betekent 'bedoeld om lang mee te gaan', 'grondstof besparend' en 'geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu zo min mogelijk belast'. Duurzame producten gaan dus lang mee, dat scheelt in de grondstoffen én in de afvalberg.

Papieren handdoekjes

Papier is voor eenmalig gebruik en belandt gelijk in de prullenbak. Daarnaast worden er vaak meerdere papieren doekjes in één keer weggegooid. Dit zorgt voor enorm veel afval wat niet duurzaam is. Vuile papieren handdoekjes kunnen echter wel gerecycled worden en opnieuw als handoeken worden gebruikt. Op deze manier kan papier duurzamer zijn. 

Katoenen handdoekrol

Katoen is een natuurlijke grondstof en grotendeels eenvoudig afbreekbaar. Met één handdoekrol droog je gemiddeld 110 keer je handen. De handdoeken worden zo’n 200 keer (duurzaam) gewassen zonder verlies aan kwaliteit. Omdat katoen zo goed gereinigd kan worden, gaat het jaren mee. Dit hergebruik leidt ertoe dat de katoenen handdoeken een minder dikke stempel op het milieu drukken dan hun papieren broertjes.

Een simpel rekensommetje leert ons dat één katoenen handdoekrol over zijn hele levensduur gelijk staat aan zo’n 85.000 papieren handdoekjes. In totaal komt dit neer op een besparing op de afvalberg van meer dan 130 kilo.

En over die afvalberg gesproken, de handdoekrollen van Lavans belanden daar niet op. Zodra ze niet meer aan onze strenge kwaliteitseisen voldoen gebruiken we 90% van de oude rollen weer als grondstof voor poetsdoeken.

Kosten

Door het hergebruik van de katoenen handdoekrol is deze in veel gevallen goedkoper dan papieren handdoekjes. Lavans maakt graag een berekening op maat om het verschil voor jouw bedrijf aan te tonen.

Omdat de katoenen handdoekrol ook een hygiënischer keuze is, bespaar je als werkgever op verzuimkosten.

Handdoekautomaten huren

Heb je je keuze gemaakt tussen papier of katoen? Beide opties zijn bij Lavans te huren. De automaat en inhoud blijven van ons en wij zorgen er dus voor dat die tiptop in orde blijft, zowel qua werking als qua voorraad. Gebruik je nu papier maar wil je toch overstappen naar de meest duurzame optie? Dat kan! We hebben een wasserij dus met het professioneel reinigen van de gebruikte rollen zit het wel goed. We zorgen voor passend advies, gratis montage en voor voldoende voorraad zodat jouw werknemers nooit voor een lege automaat staan. Lees meer over onze sanitaire dienstverlening

Ben je benieuwd welke handdoekautomaat het beste past bij de wensen, het gebruik én de voorraadbehoefte in jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op en we helpen je op weg.

Klaar voor de start? Vraag dan een offerte aan!