De overlevingskansen van Corona  in een professionele wasserij

Geplaatst op 15-03-2020 door Expert | Hygiënisch werken

Krijg ik Corona op het werk? Die vraag houdt een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking bezig. Zeker nu mensen het advies hebben gekregen om thuis te werken. En al lijkt het virus voor de meeste mensen niet gevaarlijker dan een ‘normale’ griep, alle berichtgeving erover zet je toch aan het denken. Is het niet omdat je jezelf dingen afvraagt, dan wel omdat je werknemers vragen stellen.

Loop ik in mijn functie risico om besmet te raken? Moet ik extra voorzorgsmaatregelen nemen? Zijn onze bedrijfskleding en handdoekautomaat wel echt schoon?

Ook wij krijgen momenteel dagelijks ‘Corona-vragen’. En al laten we de informatieverstrekking graag over aan officiële instanties, met een aantal vragen zijn we toch aan de slag gegaan. Graag delen we onze kennis over persoonlijke beschermingsmiddelen en sanitaire hygiëne met onze klanten en alle andere geïnteresseerden. Dus werkgevers van Nederland, lees gerust even mee!

Besmettingsgevaar

Van SARS-CoV-2 is bekend dat het van mens tot mens kan worden overgedragen. Let op: kán. Het is niet zo dat een patiënt iedereen in zijn directe omgeving besmet. Bovendien wordt niet iedereen die met dit virus in aanraking komt ook echt ziek. Maar omdat dit Coronavirus nieuw en onbekend is, valt niet te voorspellen wie er ontvankelijk voor is en wie niet. Dat maakt het zo onvoorspelbaar en zorgt bij veel mensen voor ongerustheid.

Besmetting voorkomen

Ziek worden van SARS-CoV-2 betekent dat je lijdt aan COVID-19. Supervervelend natuurlijk, maar zolang je geen onderliggende ziektes hebt nog geen ramp. Wat wel een probleem zou zijn, is als ‘half Nederland’ ziek wordt. Dat legt immers een grote druk op onze medische zorg. Bovendien zou het voor het gezonde deel van de Nederlandse bevolking heel lastig zijn om de boel draaiende te houden. Daarom heeft het voorkomen van verdere verspreiding de volle aandacht. Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Geen handen schudden;
  • Hoesten en niesen in elleboog of papieren zakdoek (en deze direct na gebruik weggooien);
  • Goede handhygiëne (nagels kort houden, handen goed wassen én drogen).

Besmetting via bedrijfskleding

Een vraag die we regelmatig krijgen, is of het Coronavirus via bedrijfskleding of handdoekrollen kan worden doorgegeven. Daar kunnen we kort over zijn: nee.

Ten eerste heeft een virus een gastheer nodig. Buiten het menselijk lichaam overleeft Corona simpelweg niet. Twintig minuten kan al genoeg zijn om de ziekteverwekkers te laten afsterven. Dus mochten er virusdeeltjes op een kledingstuk of handdoekrol terechtkomen, dan zijn deze zeer waarschijnlijk al dood voor ze de wasmachine bereiken.

Ook het wasproces zelf is echt heel slecht nieuws voor virussen en andere ziekmakende deeltjes. Wassen – zeker in een professionele wasserij – is een geoptimaliseerde combinatie van tijd, temperatuur, mechanische werking en chemie (wasmiddel). Hoe hoger de temperaturen, des te sneller leggen bacteriën en virussen het loodje.

Wordt er op lagere temperaturen gewassen, dan is het de chemie die de genadestoot uitdeelt. Speciale wasmiddelen voor lage temperaturen zorgen ervoor dat de was alsnog gegarandeerd schoon en ‘virusvrij’ uit de machine komt. Dus al zou een virusdeeltje levend de wasmachine bereiken, dan vindt het daar zijn Waterloo. Einde besmettingsgevaar.

Extra controle

Om bio contaminatie (besmetting) uit te sluiten, controleren we de schone was regelmatig op de aanwezigheid van micro-organismen. Dat doen we volgens ISO richtlijn 14065. Dit geldt voor rolhanddoeken en zeker ook voor kleding van klanten die voldoen aan een door onszelf opgesteld risicoprofiel. Bijvoorbeeld omdat ze met levensmiddelen werken.

Is die controle noodzakelijk?
Nee.

Maar als professionele wasserij voelen wij ons verplicht om al onze kennis in te zetten voor onbezorgde klanten en oprecht schone was. Om diezelfde reden zijn onze servicemedewerkers de ogen en oren van ons bedrijf. Zij kennen de klanten en hun dagelijkse praktijk. Dus heb je een vraag of wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op met onze servicemedewerker die jouw bedrijf bezoekt.