Lavans gaat microplastics tegen  met speciale filter

Geplaatst op 23-03-2021 door Anja van Hulten | Prikkel Teksten

Een recept voor soep zonder plastic 

Microplastics zijn overal. Niet alleen in de oceaan, waar grote stukken plastic steeds verder uiteenvallen, maar ook in sloten en rivieren. Zelfs in huis, in het stof op de plint. Afkomstig van de synthetische vezels in kleding. Drie keer raden wat er na een wasbeurt via de afvoer in het riool verdwijnt... 

Microplastics zijn stukjes plastic van minder dan 5 millimeter groot. Ze zijn niet afbreekbaar en komen uiteindelijk in de voedselketen terecht. Zo krijgen we wekelijks gemiddeld 5 gram plastic binnen via ons eten1. Dat is een hele creditcard. Per week! 

Over het effect van al die microplastics is nog veel onbekend. Worden ze opgenomen door ons lichaam? Hoe dan? En welk effect heeft dat op onze gezondheid? Nu en op langere termijn? Onderzoek hiernaar is hard nodig, maar afwachten op de uitkomsten is geen goed idee.  

Ter geruststelling: in ons kraanwater is de hoeveelheid micro- en nanoplastic deeltjes (MNP’s) nog heel beperkt. Om één stukje microplastic binnen te krijgen, moet je 71 liter kraanwater drinken. Dat zijn 350 glazen water. Dat hebben we vooral te danken aan de waterzuiveringsbedrijven, die MNP’s grotendeels uit het water filteren. Maar wat een werk is dat! 

Beter is om te voorkomen dat MNP’s ons oppervlaktewater bereiken. De Europese waterbedrijven pleiten dan ook voor een strengere toepassing van EU-regelgeving, zodat de verantwoordelijkheid én de kosten van vervuiling bij producenten komen te liggen.  

Afvalwater filteren 

Bij Lavans zijn we ons zeer bewust van die verantwoordelijkheid. Wij onderhouden grote hoeveelheden kleding, matten, wissers en poetsdoeken. Dus ook ons afvalwater bevat MNP’s. Om te voorkomen dat die de wasserij uit spoelen, installeren wij zelf een filter om het ‘afvalwater’ van onze high-care wasserij te zuiveren. Dit filter houdt deeltjes tot wel 150 micrometer (= 0,15 mm) tegen.  

Een fixe investering. Verdien je die ooit terug? “Nee”, is productiemanager Willy Vlemmings duidelijk. “Tenminste: niet als je het in geld uitdrukt. Maar het past wel bij onze ambitie om zo min mogelijk uit te stoten.” 

 

Europese Plastic Pact  

Een tweede speerpunt is het gebruik van eenmalig plastic. In maart 2020 ondertekenden vijftien landen en 66 bedrijven het Europese Plastic Pact. Doel: de hoeveelheid plastic verpakkingen terugdringen en Europees plastic duurzamer maken. Oftewel: herbruikbaarder en meer circulair. Het Plastic Pact is vrijwillig, maar zeker niet vrijblijvend. Ieder jaar wordt gemonitord hoe ver deelnemers zijn. Ook Lavans heeft zich hieraan gecommitteerd.  

“Schone kleding en wissers gaan in plastic verpakt terug naar de klant.”, vertelt Willy. “Dat is heel veel plastic voor eenmalig gebruik. Soms kan het niet anders vanwege kwaliteitseisen, maar vaak is het ook uit gewoonte. Of uit gemakt. Daar willen en moeten we vanaf.” En dat betekent: in gesprek gaan met de klant.  

Wat het oplevert 

Steeds meer klanten kijken verder dan alleen kosten, ziet Willy. Een recent voorbeeld is de aanbesteding van Belastingdienst, RIVM, en NFI. “Daarbij konden duurzame investeringen als ‘kortingspunten’ worden ingezet. Hoe meer duurzame oplossingen je toepast en hoe groter de positieve impact op het milieu, des te groter de kans om als leverancier te worden geselecteerd. En dat is gelukt!”  

“Het is mooi om te zien dat waar wij al jaren in geloven, nu ook door de klant als meerwaarde wordt gezien. Duurzaam produceren kost geld, maar levert ook zo veel op. Om echt milieuwinst te behalen, zullen we samen moeten optrekken. Bedrijven die daar niet mee bezig zijn, hebben op termijn geen bestaansrecht meer.” 

Schoon zonder plastic 

Anneke Verdijk is KAM-manager bij Mola, fabrikant van ongebakken, diepgevroren bladerdeegproducten. “Voor ons is belangrijk dat medewerkers altijd over voldoende schone kleding kunnen beschikken. Maar hoe die schone kledingstukken in de kast liggen, maakt mij eerlijk gezegd niets uit. Als je de kwaliteitseisen pragmatisch toepast, is het insealen van kleding helemaal niet nodig.” 

De plastic verpakking heeft uiteraard wel een functie. Het beschermt schone kleding tegen voortijdige vervuiling. En het maakt kleding identificeerbaar, zodat deze eenvoudig in het juiste kastvak kan worden gelegd. De kunst is dus om met goede alternatieven te komen.  Zoals een uitwasbare hoes om draadcontainers met schone, onverpakte kleding. 

Anneke: “Wij staan open voor nieuwe oplossingen en denken graag mee. Ook bij Mola is maatschappelijk verantwoord ondernemen een speerpunt. We kunnen de gebruikte verpakking natuurlijk teruggeven, maar gaan liever voor een oplossing waar we allebei beter van worden. Zo klimmen ook wij weer op de MVO-ladder.”