Bedrijfshygiëne op de werkvloer: 5 tips
Of het nu gaat om de medische sector, de levensmiddelenindustrie of de transportbranche, om kantoren, laboratoria of werkplaatsen; bedrijfshygiëne speelt in elk bedrijf een belangrijke rol. Om gezondheidsrisico’s op de werkvloer te voorkomen, moeten de gangbare hygiënevoorschriften in elke organisatie worden opgevolgd. In dit artikel leggen we uit wat er onder bedrijfshygiëne valt, gaan we dieper in op het belang ervan én geven we een aantal tips waarmee je de hygiëne op jouw werkvloer optimaal kunt organiseren.
Wat valt er onder bedrijfshygiëne?
Het begrip ‘bedrijfshygiëne’ heeft een brede betekenis. Het omvat alle wettelijke en vrijwillige hygiënemaatregelen die een bedrijf neemt om gezondheidsrisico’s te voorkomen en de kwaliteit van producten en processen te bewaken. Welke hygiënevoorschriften gelden, hangt af van de sector waarin het bedrijf opereert. Zo zullen er in een bedrijf waar steriel moet worden gewerkt strengere maatregelen zijn dan in kantoren of werkplaatsen.
Bedrijfshygiëne voorbeelden:
- Bedrijfsruimtes die dagelijks worden schoongemaakt.
- Textiel dat in aanraking komt met levensmiddelen, wordt dagelijks gewassen.
- Afvalbakken worden dagelijks of met grote regelmaat geleegd.
Waarom is bedrijfshygiëne belangrijk?
Virussen, micro-organismen, kruisbesmetting of ongedierte kunnen een werk- of productieproces ernstig verstoren. Daarnaast kunnen ze de gezondheid van medewerkers in gevaar brengen. Het laatste wat een organisatie wil, is dat medewerkers ziek worden of dat verwerkte of geproduceerde producten niet aan de kwaliteits- en hygiëne-eisen voldoen. Gebeurt dit toch, dan kunnen de hygiënevoorschriften die het bedrijf hanteert gecontroleerd worden, met alle eventuele gevolgen van dien; boetes, een beschadigd imago of gedemotiveerd personeel. Een goede bedrijfshygiëne voorkomt de verspreiding van ziektekiemen en voorkomt problemen. Hygiënisch werken verdient dus alle aandacht!
De volgende 5 tips helpen je hierbij: