Waarom bedrijfskleding:
vijf redenen waarom het belangrijk is

Geplaatst op 27-03-2023 door Expert | Bedrijfskleding en regelgeving

In ons werk spreken we heel wat uiteenlopende MKB-bedrijven over bedrijfskleding. Voor het ene bedrijf is het een vanzelfsprekendheid, voor de ander nog onbekend terrein. En dat terwijl er heel wat voordelen zijn aan uniforme werkkleding, ook als deze niet verplicht is. Zo zorgt de kleding voor herkenbaarheid en uitstraling; jouw medewerkers lopen er verzorgd bij.  

Een mooie aanleiding om het belang ervan op een rij te zetten aan de hand van vijf punten. 

1. Bedrijfskleding zorgt voor bescherming en veiligheid  

Ook zonder een RI&E te hebben geraadpleegd, snapt iedereen dat er bij bepaalde werkzaamheden, werkomstandigheden en branches bedrijfskleding dient te worden gedragen. Denk aan veiligheidskleding, cleanroomkleding, foodkleding of automotivekleding. Werkkleding ter bescherming dus; veiligheid voor alles. 

Om de kledingveiligheid van je medewerker te waarborgen moet de was wel worden gemonitord, keer op keer. Denk daarbij aan het checken of de reflectiebanden nog aan de normen voldoen en genoeg reflecteren. Maar ook om te kijken of er bijvoorbeeld geen gevaarlijke lasgaatjes in de kleding zitten.  

Wast je medewerker zelf de kleding, dan heb je hier geen zicht op. Bovendien wassen we genormeerde kleding met een speciaal wasprogramma om de normering én bescherming te kunnen blijven waarborgen.  

Bij foodkleding horen we vaker: “We wassen het toch op 90 graden, dan gaan alle bacteriën dood.” Dat klopt inderdaad, maar als jouw medewerker thuis de schone was pakt en zijn handen zijn niet goed gewassen, dan kan de kleding zomaar een drager worden van ziekmakende bacteriën. Het uitbesteden van het wasproces is een veilige oplossing en draagt bij aan voedselveiligheid. 

Foodbedrijven behoren te voldoen aan de regels voor voedselveiligheid en worden getoetst op hygiëne eisen. Kleding is daar een belangrijk onderdeel van. Onze processen sluiten aan bij de gestelde norm uit de voedingsindustrie: ISO 22000. Ook voor de ultra-strenge regels voor Cleanroomkleding draaien we onze hand niet om.  

Door te kiezen voor Iso-genormeerde bedrijfskleding weet je in elk geval zeker dat deze zorgen voor bescherming en veiligheid.

2. Bedrijfskleding is in sommige gevallen verplicht  

Soms is het dragen van bedrijfskleding geen discussie: het is dan simpelweg verplicht omdat je je medewerker wilt en dient te beschermen tegen de risico’s van het vak. Zo is genormeerde bedrijfskleding verplicht bij: 

  • donkere omgevingen en slecht zicht;
  • werkplekken met hitte of vuur;
  • werk waarbij je wordt blootgesteld aan chemische gevaren;
  • werkzaamheden met risico op lasspetters;
  • omgevingen waar elektrische ontlading mogelijk is.

Let op: verandering van werkproces kan gevolgen hebben voor de werkkleding 

In tal van bedrijfstakken zie je dat de ‘vieze’ industrie plaats maakt voor ‘schone industrie’. Als je denkt dat dit betekent dat je geen werkkleding meer hoeft te verzorgen, heb je het bij het verkeerde eind. De automonteur die eerst moest worden beschermd tegen smeer en olie, moet nu worden beschermd tegen de mogelijke gevolgen van de ontlading van een auto-accu.  

We ervaren dat bedrijven zich niet altijd realiseren dat dit soort veranderende werkomstandigheden nieuwe gevaren oplevert. Het kiezen van de juiste werkkleding beschermt jouw medewerker hiertegen. We denken graag met je mee. 

Bekijk alvast onze checklist bedrijfskleding!

Download checklist

3. Bedrijfskleding zorgt voor gelijkheid op de werkvloer  

Dankzij bedrijfskleding zorg je voor gelijkwaardigheid onder collega’s. Doordat medewerkers zelf geen werkkleding hoeven te kopen, loopt iedereen er gelijk bij. Ze hoeven niet na te denken wat aan te trekken naar het werk. Of dat het past in de werkomgeving en aansluit bij wat het bedrijf voor ogen heeft.  

Een uitkomst bovendien als je werkt met uitzendkrachten. Je weet zeker dat ze de juiste kleding dragen. Door hen hetzelfde kledingpakket aan te meten als de vaste medewerkers spreek je als bedrijf ook je waardering naar hen uit. Bijkomend voordeel: je medewerkers zijn als zodanig herkenbaar. Voor zowel werkgever als werknemer dus een fijne, heldere en gemakkelijke oplossing.  

4. Extra comfort voor de medewerkers 

Iedereen heeft wel een mening over kleding. Zoveel mensen, zoveel wensen. Dat zien we ook terug bij het doorpassen ervan. Comfort is daarom extra belangrijk. Zodat medewerkers kunnen werken met fijn draagbare, maar ook veilige, stoffen. En dat de maatvoering goed is, niet alleen omdat dat er mooier uit ziet, maar omdat het ook veiliger is.

Te lange mouwen of broekspijpen korten we in. Omdat Lavans voorraad houdt voor de klant, wordt daar ook bij een vervangend kledingstuk rekening mee gehouden. Je hebt dus geen omkijken meer naar je bedrijfskleding.

Een van de laatste ontwikkelingen is bijvoorbeeld een damesmodel werkbroek. De tijd dat er sprake was van alleen mannen in bepaalde beroepen ligt ander ons. En dus neemt de vraag naar vrouwenmodellen toe. Een vrouwenlichaam heeft nou eenmaal een andere vorm dan dat van een man. Goed aansluitende kleding is niet alleen comfortabeler maar ook veiliger.

5. Herkenbaarheid en professionaliteit 

Ook als het geen vereiste is, kiezen tal van bedrijven alsnog voor bedrijfskleding. Dit zorgt voor herkenbaarheid én voor een professionele en uniforme uitstraling. Als bedrijf heb je hier hiermee grip op hoe je medewerkers eruit zien.

Bovendien is voor klanten meteen duidelijk wie er bij het bedrijf werkt en bij wie ze terecht kunnen met vragen. Niets is immers zo vervelend als in een bedrijf rond te lopen en de verkeerde persoon aan te schieten. Een op de kleding aangebracht logo of klant specifieke kleurstellingen dragen hier ook aan bij. Lavans biedt beide mogelijkheden.

Dankzij onze huur-was-constructie blijft de kleding er bovendien uniform uit zien. Als iedereen op eigen gelegenheid zou gaan wassen, kunnen er immers grote verschillen ontstaan. Denk alleen al aan kleurverschil of krimp, maar ook vervaging van emblemen komt voor als iemand een kledingstuk steevast te heet wast.

Waarom werkkleding of bedrijfskleding huren i.p.v. kopen? 

Waarom werkkleding? Dat is nu wel helder. Maar hoe en waar is de volgende vraag. Er zijn tal van aanbieders van bedrijfskleding. Koop je er kleding, dan zul je die zelf moeten laten doorpassen en op maat moeten (laten) maken.

Bij sommige soorten werkkleding is dit bovendien van belang is met het oog op veiligheid. Koop je kleding, zul je ook zelf in de gaten moeten houden of de kleding na verloop van tijd nog aan de veiligheidseisen voldoet.

Door te kiezen voor ons concept van huren en wassen van bedrijfskleding heb je dat in een keer geregeld. De kwaliteit van alle kledingstukken wordt gecontroleerd nadat deze wordt gewassen. Zien we dat er iets mankeert aan een kledingstuk, dan wordt dat direct gerepareerd. Zonder meerkosten. Ook worden de wasbeurten geregistreerd zodat je ervan verzekerd bent dat veiligheidskleding ook echt veilig blijft.

Bij onze huur-was-constructie wordt je volledig ontzorgd en heb je geen omkijken meer naar onderhoud, aanpassingen, vervanging en reiniging. Wel zo gemakkelijk! Lavans heeft duurzaamheid hoog in het bedrijfsvaandel staan; we wassen CO2 neutraal.

Een ander voordeel van de samenwerking is dat je erop kunt vertrouwen dat alle kleding er hetzelfde blijft uitzien. Is er een maatje groter of kleiner nodig? Of komt er een nieuwe collega bij: geen zorgen, we houden voorraad voor je.

De voordelen van werken met een familiebedrijf

Als familiebedrijf houden we van korte lijntjes, transparante afspraken en samenwerken. We zijn gewend mee te denken en goed te luisteren. We kennen de laatste trends maar ook veranderende wetgeving op het gebied van werkkleding. Dat is een van de redenen waarom de meeste bedrijven al jarenlang klant bij ons zijn. De meeste bedrijven staan daar niet zo bij stil.

Wij horen vaak terug dat onze manier van zaken doen, als familiebedrijf, anders is dan wat klanten gewend zijn. Wij houden van zuivere afspraken en een dienstverlening waar je zeker van kunt zijn.

We hebben hart voor de zaak en daarmee dus ook voor onze opdrachtgevers. Dat geldt niet alleen voor jouw accountmanager, maar ook voor de servicemedewerker die de was bij je brengt en haalt. Die is de ogen en oren van ons klantenteam. Hij denkt ter plekke mee, geeft tips en oplossingen. Een goede relatie met de klant staat voor ons als familiebedrijf voorop en dat al vanaf 1928.

Wil je jouw werkkleding en bedrijfshygiëne goed geregeld hebben, maar daar zelf niet structureel tijd en energie in steken? Lavans geeft je advies, zorgt voor de aanschaf, levering, onderhoud en beheer. Het vraagt een minimale investering; je hebt vooraf zicht op de kosten. Je maakt met ons afspraken zonder verrassingen achteraf. En hebt daarna geen omkijken meer naar je bedrijfskleding.