De grote noodzaak van vlamboog beschermende kleding  bij garages en andere sectoren

Geplaatst op 30-01-2023

Wie ooit heeft gezien wat voor zwaar lichamelijk letsel een vlamboog kan aanrichten, zal nooit twijfelen over het belang van vlamboog beschermende kleding. Gezondheid is ons grootste goed en moeten we dan ook goed beschermen; helemaal als werkgever. Je bent namelijk verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving.

Misschien is een van de grootste gevaren van de vlamboog dat het risico wordt onderschat. Zeker in bedrijven waarbij de aard van de werkzaamheden gaandeweg verandert en waarbij de techniek op basis van steeds krachtiger wordende accu’s stap voor stap haar intrede doet. Een voorbeeld daarvan is de automotive industrie.

Vlamboogbeschermende kleding vaak ook noodzakelijk bij garages

De omslag in de automotive industrie van auto’s die rijden op fossiele brandstoffen naar elektrische auto’s is een verandering die bovengemiddelde aandacht verdient van de werkgever. Waar de werkkleding voorheen diende te beschermen tegen olie en viezigheid, dient de bedrijfskleding nu, bij werk aan de hoogvolt accu, te beschermen tegen vlambogen. De accu’s in de auto’s worden steeds krachtiger; het risico op ernstig letsel wordt steeds groter.

Garagebedrijven die werken aan elektrische auto’s dienen de werkzaamheden, al dan niet met behulp van veiligheidsdeskundigen onder de loep te nemen. Om vervolgens de RI&E te actualiseren en de bijbehorende persoonlijke beschermingsmiddelen te verschaffen aan de medewerkers.

Het gebeurt in een flits

Een vlamboog wordt veroorzaakt door een soort kortsluiting. Een positieve lading springt daarbij over naar een negatief gebied. Dit gebeurt via een geleider; dat kan vochtige of stoffige lucht zijn, metaal, gereedschap of de mens zelf. Net zoals bij bliksem die vanuit de lucht naar de aarde slaat en die ook alles verwoest op zijn pad. De vrijkomende energie kan catastrofale gevolgen hebben: van gespleten bomen tot aan het in brand vliegen van huizen. Eigenlijk is de bliksem niets anders dan een vlamboog.

Waar tegenwoordig geen onduidelijkheid of discussie meer is over het gebruik resp. aanwezigheid van bijvoorbeeld een veiligheidsriem of airbag in de auto, zou dat ook het geval moeten zijn bij vlamboog bescherming.

Electrische ontlading kan echter ook op plaatsen voorkomen zonder zware accu’s. Zoals bijvoorbeeld in de meel-industrie: de stofdeeltjes in de lucht kunnen door een minimaal vonkje ontladen en een vlamboog veroorzaken. Zo kan een door een blauwe lamp geëlektrocuteerde vlieg dan het vonkje geven dat leidt tot een enorme explosie. De kracht daarvan kan zo groot zijn dat een hele ruimte of zelfs fabriek ontploft, zoals ook te zien is in onderstaand, kort filmpje. Gelukkig zijn er ook speciale electrocuters op de markt die de vlieg doden zonder vonkje… 

Bescherming tegen de gevaren van vlamboog

Bij een vlamboog komt er een enorme hoeveelheid energie vrij. Kortsluiting laat lucht en onzichtbare stofdeeltjes ontbranden. Dit gaat gepaard met een hitte die kan oplopen tot duizenden graden, maar ook een vlam en knal die doen denken aan bliksem. Dit gaat met zo’n kracht gepaard dat je zonder beschermende kleding ten dode bent opgeschreven. Heb je geluk, dan raak je ‘slechts’ zwaargewond met derdegraads brandwonden, heb je gehoorbeschadiging en/of te maken met verlamming. Aangezien jouw medewerker bij de werkzaamheden de geleider kan zijn tussen de spanning van de accu en de aarde, wil en moet je die dus zo goed mogelijk beschermen.

Kenmerken vlamboogbeschermende kleding

Als een RI&E uitwijst dat er ook in jouw werk kans bestaat op een vlamboog dien je je medewerkers te beschermen. Daarbij is genormeerde vlamboogbeschermende kleding een vereiste als Persoonlijk Beschermingsmiddel (PBM). Vlamboogbeschermende kleding wijkt af van de reguliere werkkleding, zowel op het gebied van confectietechniek als op gebruikte materialen en fournituren. Zo dient de kleding bij de polsen en hals goed aan te sluiten waardoor energie geen kans krijgen om tussen de stof door bij de huid te geraken. Een ritssluiting of knoopjes zijn ook uit den boze: een dubbele rij drukkertjes en een latsluiting geven de bescherming. De specifieke garens beschermen de drager tegen hitte en vlamcontact. Ritsen mogen alleen worden gebruikt als deze geheel verdekt of weggewerkt zijn.

Industriële reiniging verplicht bij vlamboogbeschermende kleding

Om de beschermende eigenschappen van vlamboogkleding te blijven garanderen, is een industrieel wasproces noodzakelijk. Kledingproducenten geven maar voor een x-aantal wasbeurten garantie op de beschermende werking. Bij een industrieel wasproces wordt dit gemonitord  

Als totaalleverancier levert Lavans Iso-genormeerde vlamboogbeschermende kleding én reinigt deze in haar eigen wasserij. Middels het all-in-huurconcept word je volledig ontzorgd. Zo ben jij er zeker van dat de kleding wordt geleverd, gereinigd, gecontroleerd en waar nodig ook nog gerepareerd. Zo kun je er met een gerust gevoel op vertrouwen dat je jouw medewerkers beschermt tegen hopelijk iets dat ze nooit mee hoeven te maken.

Neem contact op

Gezondheid is ieders grootste goed. Wil je meer weten over de verschillende kledinglijnen of advies krijgen op basis van de RI&E welke vlamboogbeschermende kleding past? Neem dan contact met ons op. We adviseren je graag. Weet je precies wat je wilt, dan kun je natuurlijk ook een offerte aanvragen.