Vlamboog beschermende kleding
Vlamboog beschermende kleding
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving. Eén van de gevaren die vaak wordt onderschat, is die van een vlamboog. Deze kan de kracht en verwoestende werking hebben vergelijkbaar met die van bliksem. Daarom is het essentieel om de juiste, genormeerde werkkleding te dragen als je aan de slag gaat in een risicovolle omgeving
Wat is een vlamboog?
Een vlamboog ontstaat door ontlading van luchtdeeltjes of vluchtige stoffen. Er komt een enorme hoeveelheid energie vrij en kortsluiting laat lucht en onzichtbare stofdeeltjes ontbranden. Dit gaat gepaard met een vlam en knal, maar ook een hitte die kan oplopen tot duizenden graden.
Welke sectoren hebben vlamboog bescherming nodig?
Uit de RI&E blijkt of er in het werk kans bestaat op een vlamboog. Voor tal van sectoren is het overduidelijk dat er wordt gewerkt onder hoogspanning en in gevaarlijke omstandigheden, zoals bij: elektriciteitsbedrijven, nutsbedrijven en in de petrochemische industrie, Maar ook bij werkzaamheden aan transformatoren van grote laadstations voor elektrische auto’s kan er per ongeluk kortsluiting en een grote vlamboog ontstaan. Minder voor de hand liggend, ook in de meel-industrie kunnen stofdeeltjes in de lucht door een minimaal vonkje ontladen en een vlamboog veroorzaken.
Lees ook onze blog over de noodzaak van vlamboog beschermende kleding.
Welke kleding is geschikt tegen vlambogen?
Werkkleding mag pas als vlamboog beschermende kleding worden bestempeld als deze voldoet aan de ISO-normering IEC61482. Binnen die normering is sprake van twee verschillende klasse kleding:
- Klasse 1 (IEC61482-1): de meeste vlamboogbeschermkleding is klasse 1. Deze kleding biedt bescherming tot een ontlading van 4 kilo-ampère in 500e milliseconde.
Aanbod Lavans: Artifex Protect: Welding en Artifex Proban: Welding - Klasse 2 (IEC61482-2): biedt bescherming tot een ontlading van 7 kilo-ampère in 500e milliseconde.
Aanbod Lavans: 5 safety image+
Wij adviseren de speciale werkkleding te combineren met andere persoonlijke beschermingsmiddelen zoals een veiligheidsbril en vlambooghandschoenen.
Verschil vlamvertragende kleding en vlamboog beschermkleding
Let op: er bestaat een verschil tussen vlamvertragende kleding en vlamboog beschermende kleding. De eerste beschermt de drager tegen de eerste impact van vlammen, de tweede tegen vlammen, enorme hitte én kortsluiting. De norm IEC61482 geldt specifiek voor vlamboog beschermende kleding.
Vlamboog beschermende kleding bij Lavans
Om isogenormeerde werkkleding veilig te houden mag vlamboog beschermende kleding nooit in de eigen wasmachine worden gewassen. Het aantal bewassingen van deze bedrijfskleding moet namelijk geteld worden, omdat de kledingproducent de beschermende werking maar een x-aantal wasbeurten garandeert. Door industrieel te wassen wordt dit proces gemonitord.
Lavans is hierin gespecialiseerd én levert vlamboog beschermende kleding. Met het all-in-huurconcept zorgen wij ervoor dat jouw medewerkers de juiste veiligheidskleding of beschermende kleding dragen en ben je er tegelijkertijd van verzekerd dat de kleding wordt gecontroleerd en waar nodig gerepareerd. Zo ben je er zeker van dat de werkkleding altijd aan de strenge veiligheidseisen blijft voldoen.