Alles over ISO-normen en eisen voor werkkleding

Geplaatst op 25-06-2021 door Expert | Bedrijfskleding en regelgeving

Gezond en veilig werken is essentieel. Helemaal als je werkt in een risicovolle omgeving met gevaarlijke stoffen en/of riskante situaties. De juiste werkkleding maakt daarbij het verschil in bescherming.

Het start met de vraag ‘Welk gevaar lopen mijn medewerkers?’. Vervolgens breng je in kaart hoe groot het letsel kan zijn en hoe vaak de situatie zich voordoet. Hoe groot is de kans dat er letsel ontstaat? Essentiële vragen om te kunnen bepalen welke eisen je aan de beschermende werking van de bedrijfskleding moet stellen.

Wie of wat bepaalt aan welke eisen bedrijfskleding moet voldoen en wanneer deze CE gecertificeerd moet zijn? En wat is het grote voordeel van het uitbesteden van het beheer van deze bedrijfskleding aan een wasserij? 

Waar staat CE eigenlijk voor?

De afkorting CE staat voor Conformité Européenne wat betekent dat het product waarop het betrekking heeft in overeenstemming is met de Europese wetgeving. Het CE merkteken is geen kwaliteitskeurmerk. 

Voor veiligheidskleding is de wetgeving zoals beschreven in de PBM Verordening (EU) 2016/425 van toepassing. 

Om als fabrikant van veiligheidskleding te kunnen bewijzen dat aan deze wetgeving is voldaan moeten de producten zijn ontwikkeld op basis van een of meerdere EN/ISO normen afhankelijk van de bescherming die nodig is. 

Alleen veiligheidskleding die aan de wettelijke eisen en bijbehorende EN/ISO normen voldoen mogen in de EU op de markt gebracht worden. 

RI&E (Risico-inventarisatie en evaluatie)

Veiligheidskleding beschermt en geeft meer tijd om ernstig(ere) verwondingen te voorkomen. Of je wel of geen ISO-genormeerde kleding nodig hebt, wordt duidelijk bij de RI&E [Risico-inventarisatie en evaluatie]. Als werkgever ben je volgens de Arbo-wet verplicht dit rapport te hebben; de arbeidsinspectie controleert hierop. Via de inspectie SZW kun je gemakkelijk zelf een RI&E opstellen.

Je start met een inventarisatie van risico’s in het werk, beoordeelt vervolgens de mate waarin medewerkers met die risico’s te maken hebben en bepaalt daarna welke maatregelen leiden tot een veilige werkomgeving. Tot slot volgt uit zo’n zelfinspectie ook hoe je de doorgevoerde maatregelen kunt borgen. Met het daaruit volgende plan van aanpak, weet je wat je te doen staat. Bijvoorbeeld het regelen van bedrijfskleding die voldoet aan ISO-normen.

Waarom werkkleding met een CE markering?

Werkkleding voorzien van een CE markering draagt bij aan een veilige werkomgeving mits correct gekozen. 

Met CE gemarkeerde kleding hoef je de fabrikant of leverancier van de kleding dus niet op zijn blauwe ogen te geloven, maar weet je zeker dat het product gekeurd is voordat het product op de markt kwam. Voor een bepaalde groep veiligheidskleding (categorie III) wordt dit zelfs jaarlijks gecontroleerd. De keuringen en de jaarlijkse controles worden door speciaal hiervoor aangewezen keuringsinstanties uitgevoerd. 

Welke EN/ISO-normen zijn er bij veiligheidskleding?

Er bestaan normen voor uiteenlopende risico gebieden. In veel gevallen bestaan er meerdere zwaarteklassen binnen een norm die aansluiten bij de verschillende risiconiveaus. Ook kunnen meerdere normen van toepassing zijn op een product.  Klik door op de ISO-norm om meer te lezen over de desbetreffende bescherming.

EN ISO 11611

Beschermende werkkleding voor werkzaamheden op het gebied van lassen en vergelijkbare processen met vergelijkbare risico’s.

EN ISO 11612

Vlamvertragende veiligheidskleding die de kledingdrager beschermt tegen kort contact met hitte en/of vlammen.
De zwaardere klasse EN ISO11612 D2 beschermt tegen spatten van gesmolten aluminium.

EN ISO 20471

Signaalkleding van fluorescerend en reflecterend materiaal, met een hoge zichtbaarheid als doel, zowel overdag als in het donker. Ook de speciale RWS klasse voor werken aan de weg valt hieronder.

EN 13034

Beschermende werkkleding die de kledingdrager beperkt beschermd tegen vloeibare chemicaliën.

EN 1149

Elektrostatisch geleidende werkkleding gericht op het voorkomen van vonken die explosies of brand kunnen veroorzaken.

EN 342

Beschermende werkkleding voor omgevingen met vocht, wind en temperaturen onder de -5 °C.

EN 343

Beschermende werkkleding tegen neerslag, mist en grondvochtigheid.

IEC 61482

Beschermende werkkleding voor de thermische gevaren van een elektrische vlamboog.

Wanneer kies je voor multigenormeerde werkkleding?

Bedrijfskleding met normering kan risico’s verminderen. Maar wat nou als een medewerker werkzaamheden doet waarbij één type normering niet volstaat, en er dus behoefte is aan meer bescherming? Bijvoorbeeld als er bescherming nodig is tegen lasvonken maar dat diezelfde medewerker ook goed zichtbaar moet zijn met reflecterend materiaal? In dat geval biedt multigenormeerde kleding uitkomst. Maar het is niet altijd de oplossing.

Jan Jozef Pluijm, accountmanager bij Lavans, heeft gemerkt dat het gebruiken van een voorbeeld in een adviesgesprek verhelderend werkt. “Topaltleet Usain Bolt loopt iedereen eruit. Dat is zijn specialisme. Maar een meerkamper kan ook hard lopen. Én speerwerpen én hoogspringen én discus werpen én nog meer onderdelen. Die meerkamper zal nooit zo hard lopen als iemand die er zijn specialisme van heeft gemaakt. Snap je?” Oftewel: de optimale bescherming heb je uiteindelijk toch met een kledingstuk dat voldoet aan het specialisme waarvoor het bedoeld is.

Draagcomfort beschermende veiligheidskleding

Het is belangrijk dat werkkleding niet alleen bescherming biedt, maar ook prettig zit. Het draagcomfort speelt natuurlijk een rol, maar nooit de hoofdrol. Soms zijn de werkomstandigheden echter zo, dat medewerkers liever geen beschermende kleding zouden willen dragen. Denk maar eens aan warme dagen. Echter ook dan blijft het dragen van veiligheidskleding een vereiste om de veiligheid te waarborgen. Als werkgever moet je daarop toezien; je bent en blijft immers verantwoordelijk voor de veiligheid van je mensen.

Beschermende veiligheidskleding voor specifieke werkzaamheden

Medewerkers begrijpen het vaak beter als je bij een eventuele discussie hierover een simpel voorbeeld gebruikt, zoals “Jij gaat op een warme dag toch ook niet motorrijden zonder een leren motorpak en helm ter bescherming?”

Jan Jozef Pluijm gebruikt bij vragen over draagcomfort graag het voorbeeld van een ridder: “Als ridder werd je vroeger in je harnas gehesen en ging je vizier naar beneden voordat het gevecht begon. Je gewone kloffie zat natuurlijk echt wel fijner. Maar als de vijand vervolgens met geheven lans op je afkomt, ben je toch maar wat blij dat je beschermd bent, of niet dan?”

Hoe behoud je de beschermende eigenschappen?

ISO-genormeerde bedrijfskleding aanschaffen is één, maar dan ben je er nog niet. Wist je dat de beschermende eigenschappen van genormeerde kleding afnemen door gebruik, slijtage en het wassen? Om dit te voorkomen is het belangrijk om de kwaliteit van de kleding continu te beoordelen én waar nodig de beschermende eigenschappen te herstellen.

Wil je ervan verzekerd zijn dat de kleding zijn beschermende eigenschappen behoudt zonder al te veel gedoe? Kies dan voor een industriële, gespecialiseerde wasserij die werkt met speciale reinigingsprogramma’s, zoals Lavans bijvoorbeeld.

Een industriële wasserij controleert en registreert bij elke wasbeurt of de bescherming nog voldoet. Door elk afzonderlijk kledingstuk te monitoren, wordt duidelijk wanneer de beschermende eigenschappen moeten worden hersteld. Een industriële wasserij zoals de onze, heeft deze expertise in huis en zorgt ervoor dat de beschermende kleding daadwerkelijk beschermend blijft. Het handmatig grondig nalopen van beschermende bedrijfskleding is van essentieel belang.

Check je bedrijfskleding

Ga je aan de slag met de aanschaf van bedrijfskleding? Of ben je je aan het oriënteren op de mogelijkheden? Gebruik dan onze handige checklist. Met acht vragen die je gemakkelijk op weg helpen, inclusief een aantal praktische tips

Voordelen van totaalservice van huren en wassen

Naast het feit dat je zeker kunt zijn van altijd hygiënisch en veilige werkkleding, heeft het uitbesteden en beheren van je bedrijfskledingpakket nog meerdere voordelen:

  • Persoonlijke service, kleding word opgehaald en retour gebracht. Zelfs tot ín de kledingkast.
  • Geen stress bij slijtage, personeelswisselingen en maatruilingen. Kleding wordt automatisch gerepareerd of vervangen.
  • Altijd voldoende voorraad, direct klaar voor gebruik. Jij betaalt alleen wat je afneemt. 
  • Minimale investering, met vooraf zicht op de kosten. Afspraken zonder verrassingen achteraf.

Met de totaalservice van huren én wassen wordt de bedrijfskleding goed onderhouden in een gecertificeerd wasproces. Vaste medewerkers dragen zorg voor een gepersonaliseerd wasproces, handmatige kwaliteitscontroles en indien nodig herstel. Dankzij deze aanpak ben je ervan verzekerd dat de werkkleding zijn bescherming blijft behouden wasbeurt na wasbeurt. Zo kunnen je werknemers veilig hun werk doen en blijft de veiligheidskleding ook echt veilig.

Heb je behoefte aan advies over ISO-genormeerde werkkleding?

Het kiezen van de juiste bedrijfskleding is dus zo simpel nog niet. Het roept ongetwijfeld een boel vragen op. Vind je het fijn dat een specialist met je meekijkt en meedenkt? En wil je geen omkijken hebben naar werkkleding? Ga dan eens in gesprek met de accountmanager van Lavans.

Je zult merken dat zo’n adviesgesprek in alle gevallen verhelderend is. De accountmanager stelt de juiste vragen, luistert en adviseert je vervolgens op basis van zijn uitgebreide kennis en ervaring. Hij helpt je te bepalen wat het beste aansluit op het grootste vraagstuk. Het adviesgesprek is gratis, en elke situatie vraagt om een passende oplossing. Neem daarom contact op!