Wat zijn PBM’s? Waarvoor worden ze gebruikt? En waarom Lavans ze niet aanbiedt

Geplaatst op 30-09-2021 door Expert | Veilig werken

PBM’s, ofwel persoonlijke beschermingsmiddelen, zijn tegenwoordig vast onderdeel in het straatbeeld. In deze blog beperken we ons tot PBM’s op de werkvloer, daar worden ze namelijk al sinds jaar en dag gebruikt om de veiligheid van werknemer of omgeving te waarborgen. Kortom: wij vertellen je alles wat je moet weten over PBM’s en waarom wij alleen veiligheidskleding aanbieden en geen PBM’s.

Persoonlijke bescherming op de werkvloer is belangrijk, soms omdat er gewerkt wordt met bijvoorbeeld vuur of gevaarlijke stoffen, soms omdat de producten die gemaakt worden beschermd moeten worden tegen stoffen van buitenaf. Werkkleding biedt uitkomst in al deze gevallen; kleding die zorgt voor herkenbaarheid en veiligheid.

Wat zijn PBM’s?

PBM is een afkorting van persoonlijk beschermingsmiddel. De naam zegt het dus al, PBM’s zijn bedoeld ter bescherming van persoon of omgeving. Strikt genomen valt veiligheidskleding ook onder de PBM’s, maar voor de duidelijkheid benaderen we die in deze blog als een aparte tak van sport.

Waarom veiligheidskleding en PBM’s op de werkvloer?

Als het gaat om de veiligheid je medewerkers of de producten waar zij mee werken kan je niet secuur genoeg zijn. Als werkgever draag je een grote verantwoordelijkheid. Je wilt risico’s zo veel mogelijk uitsluiten, dat doe je al in de basis maar als die geoptimaliseerd is en er blijven risico’s over, dan is er iets nodig op persoonlijk niveau. We hebben het hier over persoonlijke veiligheid; beschermende kleding, aangevuld met PBM’s.

Welke PBM’s zijn er en wanneer gebruik je ze?

De PBM’s waar we het in deze blog over hebben zijn dus beschermende accessoires voor op de werkvloer. Deze zijn te verdelen in verschillende categorieën:

Hoeveel bescherming ze bieden is afhankelijk van het materiaal en de opbouw en zie je aan het getal dat eraan wordt meegegeven. Deze maskers beschermen tegen schadelijke stoffen die via de lucht verspreid kunnen worden. Ook kennen we chirurgische mondneusmaskers, deze zijn vooral bedoeld om de omgeving te beschermen en niet de drager. Ook bij dit type onderscheiden we gradaties in mate van bescherming. Denk bij deze categorie aan cleanrooms of de foodsector.

Hoeveel bescherming ze bieden is afhankelijk van het materiaal en de opbouw en zie je aan het getal dat eraan wordt meegegeven. Deze maskers beschermen tegen schadelijke stoffen die via de lucht verspreid kunnen worden. Ook kennen we chirurgische mondneusmaskers, deze zijn vooral bedoeld om de omgeving te beschermen en niet de drager. Ook bij dit type onderscheiden we gradaties in mate van bescherming. Denk bij deze categorie aan cleanrooms of de foodsector.

  • Lichaamsbescherming

    Rondspattende vloeistoffen of roodgloeiende metaalsplinters wil je liever niet op je huid krijgen, het dragen van goedpassende veiligheidskleding beschermt je hiertegen. Ook het omgekeerde kan van toepassing zijn, want een huidschilfertje kan bijvoorbeeld al desastreus zijn voor een microchip, wanneer je in een cleanroom werkt, draag je cleanroom kleding ter bescherming van je omgeving. Ook in de foodsector wil je de producten waarmee gewerkt wordt zo schoon mogelijk houden, speciale food kleding is hierbij erg belangrijk.

  • Gehoorbescherming

    Als je veel met geluid in aanraking komt, dan heb je gehoorbescherming nodig. Deze is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen en gradaties. Denk aan oordopjes en gehoorkappen.

  • Ademhalingsbescherming

    In deze categorie horen mondkapjes (mondneusmaskers) maar ook gasmaskers. Mondkapjes zijn er in verschillende soorten en dat zijn niet allemaal PBM’s. De exemplaren die vallen onder de persoonlijke beschermingsmiddelen hebben een FFP-waarde. Hoeveel bescherming ze bieden is afhankelijk van het materiaal en de opbouw en zie je aan het getal dat eraan wordt meegegeven. Deze maskers beschermen tegen schadelijke stoffen die via de lucht verspreid kunnen worden. Ook kennen we chirurgische mondneusmaskers, deze zijn vooral bedoeld om de omgeving te beschermen en niet de drager. Ook bij dit type onderscheiden we gradaties in mate van bescherming. Denk bij deze categorie aan cleanrooms of de foodsector.

  • Hoofdbescherming

    Net als bij ademhalingsbescherming wordt ook hier onderscheid gemaakt tussen PBM’s die de gebruiker beschermen en PBM’s die de omgeving beschermen. Bovenop het dragen van veiligheidskleding kan het nodig zijn om op de werkvloer een hoofddeksel te dragen. Ter bescherming van de gebruiker kan je denken aan helmen maar ook aan petten of mutsen tegen zon of kou. Om de omgeving (bijvoorbeeld een cleanroom of voedselproductie) te beschermen kan het nodig zijn om haren te bedekken, daarvoor kunnen hoofdkappen of haar- en baardnetjes gebruikt worden. Ook deze vallen onder de PBM’s.

  • Gezichtsbescherming

    Gezichtsbescherming is met name nodig wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan opspattende vloeistoffen of slijpstoffen. In dat geval heb je natuurlijk niet genoeg aan alleen bescherming van het gezicht, maar moet er aandacht zijn voor het gehele lichaam. Draag bijvoorbeeld vlamvertragende of chemicaliënkleding voor volledige bescherming.

  • Oogbescherming

    Je ogen zijn kwetsbaar dus je kunt er maar beter zuinig op zijn. Behalve veiligheidskleding kan het dragen van een veiligheidsbril dan ook een goed idee zijn als je in een omgeving werkt met opspattende stoffen of deeltjes.

  • Handbescherming

    Vele handen maken licht werk, dat weten we allemaal. Het is dan ook zaak om je handen goed te beschermen tijdens het werk. Of je ze nou schoon moet houden of beschermen tegen bijvoorbeeld hitte. PBM’s voor je handen zijn er in vele soorten en maten.

Wat zegt de Arbo-wet over PBM’s?

In de Arbo-wet staat dat de werkgever een arbeidshygiëne strategie moet hebben om garant te staan voor een gezonde werkplek. Hierin is van groot naar klein opgenomen hoe mogelijke risico’s worden gereduceerd of uitgesloten. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn dus altijd een aanvulling op genomen maatregelen.

Zijn PBM’s op de werkvloer verplicht?

PBM’s op de werkvloer kúnnen verplicht zijn, maar let wel, ze zijn dus hekkensluiter in de rij met maatregelen die moeten zorgen voor een veilige werkplek. In de aanpak wordt van breed naar smal gewerkt. In het kader van veiligheid moet eerst de bron van potentieel gevaar worden bekeken; is het bijvoorbeeld mogelijk om een machine die veel geluid maakt te isoleren?

Vervolgens wordt collectief veiligheid ingebouwd. Hierbij kan je denken aan een steiger voor schilders in plaats van een ladder. Wanneer op deze twee niveaus aanpassingen gedaan zijn maar blijkt dat er onder de streep tóch nog wat risico’s overblijven, dan is het tijd om te kijken op individueel niveau. In deze categorie hebben we het over veiligheidskleding en andere PBM’s.

Wie is verantwoordelijk voor de PBM’s?

Je ziet het antwoord op deze vraag waarschijnlijk al aankomen; de werkgever is verantwoordelijk voor het verstrekken en onderhouden van PBM’s. Hier kan veel tijd en geld in gaan zitten. Wist je bijvoorbeeld dat veiligheidskleding z’n beschermende werking verliest door veelvuldig dragen en wassen? Met alle risico’s van dien!

Door het wassen en onderhouden uit te besteden aan een professionele wasserij als Lavans kan je er blindelings op vertrouwen dat jouw veiligheidskleding zo behandeld wordt dat ie te allen tijde aan de gestelde veiligheidsnorm(en) voldoet. Dat doen we bijvoorbeeld door een speciale beschermende finish toe te voegen of steekproefsgewijs kwaliteitscontroles uit te voeren. Zo kan je er altijd van op aan dat genormeerde kleding ook écht veilig is en blijft. Het mooie is; je hebt er helemaal geen omkijken naar, de kwaliteit van jouw bedrijfskleding is gewoon altijd goed en veilig. Heb je dat risico toch alvast mooi getackeld.

Van werknemers wordt natuurlijk ook iets verwacht, zij worden geacht het beschikbaar gestelde materiaal op de juiste manier te gebruiken. Qua veiligheidskleding zal dat niet zo’n probleem zijn wanneer je deze afneemt bij Lavans, we hebben namelijk naast oog voor veiligheid ook veel aandacht voor pasvorm. Dat vertaalt zich in draagcomfort voor je medewerkers.

Waarom wel veiligheidskleding maar geen PBM’s bij Lavans?

Missie van Lavans is mensen een zorgeloze werkomgeving bieden op het gebied van veiligheid en hygiëne, we hebben je daarom graag iets meer verteld over PBM’s, maar om misverstanden te voorkomen:  we verkopenze niet. Hiervoor hebben we een heel goede reden; je moet doen waar je goed in bent. 

Wij hebben een wasserij en verhuren bedrijfskleding. Een gedeelte van die kleding is veiligheidskleding dus bij bedrijven waar persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn, komen we dagelijks over de vloer. Andere PBM’s dan kleding gaan niet in de wasmachine en daarom laten wij de levering hiervan graag over aan andere partijen die daar veel beter in zijn dan wij.

Ben jij op zoek naar veiligheidskleding of wil je meer weten over onze mogelijkheden?

Neem dan contact op voor advies of een offerte.