RWS werkkleding en de vereisten

Geplaatst op 07-03-2022 door Expert | Veilig werken

Werk je in opdracht van Rijkswaterstaat (RWS) aan de weg, dan dien je verplicht oranje-rode fluorescerende en reflecterende werkkleding te dragen. Ook als bedrijven niet in opdracht van Rijkswaterstaat werken, houden ze zich veelal tóch aan de aanvullende RWS-vereisten bij het uitzoeken van werkbroeken, werkjassen en overige werkkleding. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over RWS kleding.

Veiligheid staat voorop met (RWS) reflecterende kleding

Of je nu op het eigen bedrijfsterrein werkt, of langs de weg, op het spoor, in de (petro-)chemische industrie of in de havens: het is essentieel dat je goed opvalt om opgemerkt te worden in potentieel gevaarlijke situaties. Dat kan met fluorescerende en reflecterende veiligheidskleding. Welk type kleding wijst de risico-inventarisatie en -evaluatie RI&E uit. Er zijn drie klassen veiligheidskleding, waarover verderop meer.

Veiligheidskleding met hoge zichtbaarheid moet voldoen aan de Europese normering NEN-EN-ISO 20471 (voorheen EN471). Je kunt de CE-normering terugvinden op het label in de veiligheidskleding en andere persoonlijke beschermingsmiddelen.

Nog even ter verduidelijking: signaalkleding, reflectiekleding, High Visibility-kleding: het zijn allemaal verschillende benamingen voor fluorescerende en reflecterende werkkleding.

Extra eisen aan RWS werkkleding

De NEN-EN normering is een minimale veiligheidsnorm maar geen kwaliteitskeurmerk. Rijkswaterstaat heeft daarom met het oog op kwaliteit en uniformiteit aanvullende eisen opgesteld voor wie werkt in opdracht van hen.

 • Naast de bovengenoemde NEN-EN-ISO 20471 norm geldt bij RWS dat de kleding reflecterend en fluorescerend oranje-rood moet zijn. De reflecterende strepen zorgen ervoor dat je opvalt in de schemer, avond, regen, mist of andere slechte lichtomstandigheden.
 • De extra eisen van Rijkswaterstaat staan vermeld in de ‘Richtlijnen en Specificaties voor Veiligheidskleding bij Wegwerkzaamheden’. De eisen gelden voor iedereen die professioneel werkt aan de rijksweg (zowel de A- als N-wegen) en zich buiten het voertuig bevindt.
 • Inspecteurs, landmeters en professionals die metingen doen, het verkeer tellen of inspecties uitvoeren, behoren ook tot deze RWS-groep.
 • Brandweer, politie en ambulance dragen echter eigen veiligheidskleding. Bij de NS dragen ze fluorescerend gele reflectiekleding.
 • Bij RWS werkkleding geldt de extra eis dat de strepen de vorm van een Romeinse twee hebben, ook wel een H-vorm genoemd. De strepen moeten over de schouder van de werkjas doorlopen. De fluorescerende verticale strepen lopen niet alleen op het lijf, maar ook op de mouwen en de werkbroek. Daarnaast moet de kleding fluorescerend oranje-rood zijn.

Wanneer moet je RWS reflectie kleding dragen?

Werken voor Rijkswaterstaat betekent dat je je aan de volgende regels moet houden. Verderop lees je meer over het verschil tussen Klasse 1, 2 en 3.

 • Wie werkt op of langs een rijksweg dient verplicht veiligheidskleding Klasse 2 of 3 te dragen.
 • Klasse 2: bij werk aan de weg binnen de bebouwde kom en bij een maximum snelheid van maximaal 50 km, volstaat overdag Klasse 2.
 • Klasse 3: buiten de bebouwde kom en bij meer 50 km per uur wordt Klasse 3 vereist.
 • Klasse 3 is ook ’s avonds vereist of daar waar sprake is van verminderd zicht of daar waar de weg niet volledig kan worden afgezet. Kortom: situaties waarbij gevaar voor aanrijding ontstaat.  

Kleuren richtlijnen RWS kleding

Werk je voor RWS dan is het dragen van fluorescerend oranje-rode kleding een verplichting. Vooruitlopend op de nieuwe regels voor o.a. inzamelingsbedrijven zijn sinds 1 januari 2021 alle nieuw aan te schaffen reflecterende werkbroeken, werkjassen en overige kleding van rijkswege verplicht oranje-rood. Vanaf 1 januari 2026 mag de signaalkleding alleen nog oranje-rood zijn.

Drie klassen reflectiekleding

 • Klasse 1:
  • Deze werkkleding mag alleen op het eigen bedrijfsterrein worden gebruikt.
  • Deze klasse is niet toegestaan bij werken voor Rijkswaterstaat
  • Het fluorescerende materiaal is minimaal 0,14 m2; het reflecterende materiaal minimaal 0,10 m2.
 • Klasse 2:
  • Deze werkkleding wordt gedragen bij werkzaamheden aan of langs de weg, binnen de bebouwde kom. Maar ook op bedrijventerrein en grote bouwplaatsen waar slecht zicht is en waar bijvoorbeeld heftrucks rijden.
   Tot Klasse 2 horen kledingstukken als veiligheidsvesten, t-shirts en polo’s met korte mouwen.
  • De reflecterende strepen zijn horizontaal.
  • Het fluorescerende materiaal is minimaal 0,50 m2; het reflecterende materiaal minimaal 0,13 m2.
 • Klasse 3:
  • Werkkleding Klasse 3, wordt gedragen bij werkzaamheden aan de weg, buiten de bebouwde kom. Of daar waar sprake is van verminderd zicht de weg niet volledig kan worden afgezet. Kortom: situaties waarbij gevaar voor aanrijding ontstaat. Landmeters dragen bijvoorbeeld ook Klasse 3 reflectiekleding.
   Tot Klasse 3 horen werkjassen, werkoveralls, pakken, sweaters, t-shirts of polo’s met lange mouwen.
  • De reflecterende strepen lopen zowel horizontaal als verticaal.
  • Het fluorescerende materiaal is minimaal 0,8 m2; het reflecterende materiaal minimaal 0,2 m2.

Combinatie reflectiekleding toegestaan

Bij het combineren van twee verschillende reflectiekledingstukken, zoals bijvoorbeeld een werkbroek Klasse 2 en een werkjas Klasse 2, kun je in Klasse 3 vallen zodat je voor Rijkswaterstaat aan het werk kan. Je mag in dat geval de oppervlaktes van de elkaar niet overlappende kledingstukken bij elkaar optellen. 

(RWS) reflectie werkkleding bij Lavans

Lavans biedt verschillende soorten signaalkleding. Zo heb je de keuze uit High Visiblity werkkleding die ervoor zorgt dat je medewerkers opvallen dankzij de reflecterende strepen en fluorescerende kleuren.

Daarnaast is er Multinorm reflectie werkkleding. Omdat deze werkkleding niet alleen een zeer hoge zichtbaarheid biedt, maar ook de hoogste bescherming in multi-risicovolle situaties wordt deze o.a. bij chemie bedrijven gebruikt. De werkkleding is tevens antistatisch, vlamvertragend en zuurafstotend. Multinorm werkkleding behoort tot Klasse 3 reflectiekleding.

Geen omkijken meer naar je (RWS) reflectie werkkleding

Lavans ontzorgt je op het gebied van werkkleding, waaronder RWS werkkleding. Je koopt de werkkleding niet, maar huurt deze. Lavans zorgt bovendien voor professionele reiniging ervan. Zo ben je ervan verzekerd dat de reflectiekleding zijn beschermende en reflecterende eigenschappen blijft behouden. Precies om die reden eisen gemeentes dat reflectie werkkleding professioneel wordt gewassen. Laat Lavans nou zowel kleding leveren als ook professioneel wassen!

We nemen de juiste maten op, passen de kledingstukken aan indien nodig. Én controleren doorlopend de status; zo ben je ervan verzekerd dat werkkleding te allen tijde aan de veiligheidseisen blijft voldoen. Dankzij de kennis van het eigen atelier komt de bedrijfsnaam, het logo of dienstnaam op een plaats en formaat dat voldoet aan de RWS regels.

De werkkleding wordt bij jou opgehaald en desgewenst tot in de kledingkast teruggebracht. Lavans zorgt voor het volledige kledingbeheer; je hebt dan ook geen omkijken meer naar je werkkleding.

Lavans staat voor ouderwets zaken doen: een man een man, een woord een woord. Dus geen kleine lettertjes. En dus ook géén overnameverplichting of afkoop van de werkkleding bij einde overeenkomst. We werken helder en transparant, zonder verrassingen. Dat doen we al sinds 1928.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan.