Matten op maat,
voor René 'gesneden koek'

Het op maat maken van een schoonloopmat is een vak apart. Het werk komt heel precies. De mat wordt op maat gemaakt door onze servicemedewerkers, die de mat ‘insnijden’ met behulp van speciaal ‘matten-uitsnij-gereedschap’.

Maatwerk voor de klant

Voor servicemedewerker René is het insnijden van de entreematten geen probleem. Dankzij zijn achtergrond als stoffeerder van trappen, weet René goed om te gaan met stevig materiaal en het maken van diverse vormen. “We snijden matten voor iedere individuele klant op maat. Meestal op basis van een uitsparing, maar ik maak ook bijzondere hoeken en speciale rondingen in de mat.” De maatmat wordt ter plekke op maat gesneden.

Matten op maat is vakmanschap

Tijdens het op maat maken van een mat, dient René met een aantal zaken rekening te houden. Het insnijden van de mat komt op de millimeter nauwkeurig. Om latere verschillen in afmetingen te voorkomen, wordt de mat één keer voorgewassen. Bovendien laat ik de mat vooraf even rusten op de vloer, zodat de eventuele vouwnaden kunnen inzakken. Daarna ga ik aan de slag met het inmeten van de mat. De mat wordt op de rug (achterkant) uitgesneden.

Ontwikkeling van collega’s

René draagt zijn kennis en kunde graag over aan andere servicemedewerker. Hij verzorgt diverse trainingen om ook zijn collega’s de kneepjes van het vak bij te leren. Maar zoals bij elke bijzondere vaardigheid, vraagt het om veel oefenen. René: “Het op maat maken van een mat, leer je pas door het vaak te doen. Dankzij de trainingen zie ik mijn collega’s er steeds handiger in worden. Over een tijdje kunnen ze allemaal als echte vakmensen de weg op.” Op de vraag wat René het aller leukste vindt aan het maken van een maatmat, antwoord hij direct: “De persoonlijke aandacht die je aan een klant kunt geven, door het verzorgen van een echt stukje maatwerk.”

Meer informatie over matten op maat?