7 wastips: duurzaam
wassen doe je zo

Geplaatst op 14-11-2017 door Expert | Werkkleding en wassen

Wij wassen werkkleding op een duurzame manier, maar wist je dat je jouw eigen kleding thuis ook als een professional kunt doen? En dat zo duurzaam mogelijk? Daar helpen wij je graag een handje bij! 

1. De juiste inhoud van je wasmachine

Stop je wastrommel goed vol. Je was wordt schoner en je wasmachine is energiezuiniger. Bij een katoenprogramma vul je de trommel tot je vuist nog tussen de was en bovenkant past. Voor fijne was is de maximale hoeveelheid ongeveer de helft van de trommel. 

2.  Doseer wasmiddel

Gebruik niet te veel wasmiddel. Dat is beter voor je huishoudbudget én het milieu. Je gebruikt waarschijnlijk te veel wasmiddel als er tijdens het wassen schuim op je was zit. Bekijk de verpakking voor de juiste dosering. 

3.  Wassen voor gebruik

Was nieuwe kleding en handdoeken voor gebruik. Producenten brengen een beschermend laagje aan. Door dit laagje is kleding minder comfortabel en nemen handdoeken minder vocht op. 

4.  Was koud 

Een wasje van 30°C spaart het milieu en je kleding. Wassen op een temperatuur hoger dan 60°C is sowieso niet nodig, deze temperatuur is al bacteriedodend.

5.  Nooit meer strijken 

Strijkwerk besparen? Vouw de was op als deze net uit de droger komt en nog warm is. De kreuken wrijf je eenvoudig glad, omdat de warmte zijn werk doet. Gebruik je wasverzachter? Vouw je schone was dan dezelfde dag nog op. Wasverzachter verzacht de vezels en vermindert daardoor kreuken. Laat je het wasgoed een nacht in de droger of mand zitten? Dan zijn de vezels weer harder en gaat het effect verloren. 

6.  Toerental omlaag 

Kies het juiste toerental. 1200 toeren is meestal voldoende. Een hoger toerental maakt je was vaak niet eens droger, doet de wasmachine sneller slijten en verbruikt meer energie.