Circulair
Bij Lavans zeggen we niet voor niets: wassen is het oudste circulaire proces ter wereld. In ons huidige businessmodel wassen we niet alleen, maar verhuren we de kleding ook. Dat doen we inmiddels al zo’n 60 jaar. Het geeft ons maximale invloed op wat er met het textiel gebeurt.
Sinds kort gaan we nóg een stapje verder door ook het ontwerp en de productie in eigen hand te houden. Daarmee staan we persoonlijk garant voor een zo lang mogelijke levensduur door:
- Continue innovatie in ontwerp en grondstofkeuze;
- Gedegen onderhoud tijdens gebruik;
- Veelvuldig hergebruik;
- Toenemende recycling na de gebruiksfase.
R-Ladder
Voor een structurele ontwikkeling van onze ideeën op het gebied van circulariteit hanteert Lavans de R-ladder als leidraad: Refuse en Rethink – Reduce – Reuse – Repair en Remanufacture – Recycle – Recover.
Klik op de afbeelding voor vergroting.
Recyclen
Hoe duurzaam ook, ooit raakt een kledingstuk ‘op’. Om te voorkomen dat kostbare grondstoffen verloren gaan, zoeken we voortdurend naar manieren voor hergebruik.
Het recyclen van textiel staat wereldwijd nog in de kinderschoenen. Slechts 1 à 2 % van het gebruikte textiel wordt op dit moment hergebruikt. Om dit te verbeteren, werkt Lavans samen met diverse onderzoeksinstituten en partners. We zijn inmiddels betrokken bij verschillende initiatieven, zoals:
- We onderzoeken de mogelijkheden om niet alleen monovezels (zoals katoen of polyester), maar ook mengvezels (zoals polyester/katoen) van elkaar te scheiden en terug te winnen.
- Een samenwerkingsproject circulaire denim en polyester voor werkkleding.
Ons doel: in 2025 moet 25% van het door ons ingekochte textiel uit gerecycled materiaal bestaan. Let wel: gerecycled textiel. Dus geen oud polyester zoals PET-flessen, aangezien de recyclemogelijkheden hiervan niet persé duurzaam zijn.
Natuurlijk stopt het niet bij de grenzen van ons businessmodel. Wij denken ook na over manieren om afvalstromen te verminderen in de rest van de keten. Daarvoor werken we graag samen met leveranciers, afnemers, opleidings- en onderzoeksinstellingen.
Opnieuw benutten
Voor de recycling van onze textiele producten werken we aan een cascademodel. Afgeschreven textiel van hoogwaardige en kritische producten, zoals kleding, wordt daarbij benut voor producten waarvoor een hergebruikte kwaliteit prima voldoet. Een voorbeeld is onze ruilpoetsdoek: deze bestaat voor ruim 70% uit hergebruikt textiel van oude kledingstukken.