Lavans en Maakwerk slaan handen ineen voor hergebruik sanitair producten
Als familiebedrijf geeft Lavans de aarde graag goed door aan de volgende generatie. Om meer impact te maken en vooral samen hierin op te trekken, zoekt Lavans dag in dag uit naar bedrijven en organisaties die dezelfde duurzame gedachte hebben. Zo kwam het in contact met Maakwerk in Deurne.
Lavans staat als leverancier, werkgever én klant midden in de maatschappij. Cock Langstraat (productiemanager Lavans) licht toe: “Voor ons betekent succesvol maatschappelijk ondernemen van waarde zijn voor de samenleving én investeren in de wereld om ons heen. Oók op sociaal vlak.” De maatschappelijke initiatieven kleuren zich bij Lavans door diversiteit. Van een erkend leerbedrijf zijn tot het bijdragen aan successen van anderen: alles is bespreekbaar en mogelijk. “We zoeken altijd naar wederzijdse balans, met als basis een langdurige samenwerking waarin geen winstmaximalisatie wordt nagestreefd. Op deze manier kwamen we terecht bij Maakwerk in Deurne,” aldus Cock.
Maatschappelijke impact
Maakwerk, gevestigd in Deurne, is een sociaal bedrijf waar mensen met een inhaalslag tot de arbeidsmarkt montage werkzaamheden uitvoeren. Sinds kort knappen zij kapotte sanitair producten van Lavans op, repareren ze deze producten én geven ze het op deze manier een tweedehands kans. “Deze producten zijn vaak over het algemeen nog goed werkend, alleen moet er een onderdeel vervangen worden. Bij Maakwerk wordt gekeken wat er kapot is en dit onderdeel wordt vervangen door een tweedehandse, goed werkende variant,” onderbouwt Cock.
Dat Maakwerk en Lavans twee bedrijven zijn die perfect bij elkaar passen, komt terug in de achterliggende boodschap van beide bedrijven. Angela Berkvens (medeoprichter Maakwerk): “Impact maken doe je samen. Hoe fijn is het dat Lavans op je pad komt en alle puzzelstukjes op de goede plek vallen. Oók Maakwerk richt zich niet op winstmaximalisatie, bij ons staat de mens voorop.” Iets wat Lavans bekend in de oren klinkt.
Bewuste, duurzame keuzes
Zorgvuldig omgaan met grondstoffen vindt Lavans heel vanzelfsprekend. Iedere productgroep wordt regelmatig onder de loep genomen én zo wordt er gekeken hoe de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk kan blijven. Het duurzame aspect is ook terug te zien bij Maakwerk. “Het gehele interieur van ons pand in Deurne hebben we met zoveel mogelijk tweedehands spullen aangekleed en ingericht. Ook kijken we bij onze werkzaamheden óf we onderdelen kunnen hergebruiken,” aldus Angela.
Op andere vlakken kunnen Lavans en Maakwerk elkaar ook de hand schudden. Van eerlijk en transparant zijn, een persoonlijke en lokale aanpak tot aan investeren in persoonlijke ontwikkeling. Beide bedrijven draaien er de hand niet voor om. Ook Maakwerk biedt haar klanten én medewerkers graag een zorgeloze (werk)omgeving. Cock concludeert: “Een uitgangspunt voor een mooie, langdurige én duurzame samenwerking!”