Kleding als grondstof voor kleding

Geplaatst op 16-05-2024 door Marloes Kempkens

Als producent en verhuurder van bedrijfskleding voelen we ons én blijven we verantwoordelijk voor alles wat we in Nederland op de markt brengen. Daarom nemen we al meer dan tien jaar deel aan allerlei onderzoeken en initiatieven om te verduurzamen. Zowel processen als producten.
Hoog op ons lijstje staat de wens om textiel te recyclen. Op een manier die zowel commercieel als technisch haalbaar is. Ambitieus? Absoluut! Juist bij textiel, dat lastig te recyclen is. Doeksoorten bestaan vaak uit mengvezels, zoals polyesterkatoen. Dat maakt het vrijwel onmogelijk om er weer gelijkwaardige producten van te maken. Toch is dat wat we vanaf vandaag doen.  

Van kleding tot pluis en weer terug

De eerste stap naar hoogwaardig recyclen zetten we samen met textielvervezelaar Renaissance in Frankrijk en weverij en doekleverancier TDV Klopman in Italië. We starten met onze foodkleding, gemaakt van wit polyesterkatoen. Het werkt zo: 

Afgekeurde kledingstukken worden door ons verzameld en ingestuurd voor recycling. Als eerste worden alle drukknopen en emblemen machinaal verwijderd. Het overgebleven doek wordt in stukken gesneden en ‘losgepluisd’. Van de pluizige massa die overblijft, wordt nieuw garen gesponnen waar opnieuw doek van wordt gemaakt: wit polyesterkatoen. In onze ateliers maken we daar weer kleding van en die kleding brengen we vervolgens in omloop bij onze klant in de voedingsindustrie. Zo is de cirkel rond.  

Recyclen op repeat 

Het recyclen van textiel heeft wat beperkingen. Zo worden door het mechanische proces de textielvezels korter, dus minder sterk. Dat is niet in het belang van ons of onze klanten. Ons doel is immers dat kleding zo lang mogelijk kan worden gebruikt. Om doek van voldoende kwaliteit te maken, worden daarom ook nieuwe grondstoffen aan het materiaal toegevoegd. Het is dus nog niet zover dat alle katoenplantages kunnen sluiten. Toch is deze techniek een vorm van hoogwaardig hergebruik. Het eindproduct heeft dezelfde gebruikswaarde als het bronmateriaal én is zelf aan het einde van de levensduur ook weer recyclebaar. Afkeur wordt dus geen afval. 

Alles in de hand

Een groot voordeel bij recyclen – eigenlijk een voorwaarde – is dat je weet met welk materiaal je te maken hebt. Bij Lavans weten we dat precies. We produceren onze kleding zelf uit doek dat we zelf inkopen, in nauwe samenwerking met de weverij. Een ander groot pluspunt is dat we bij de confectie van onze kleding al rekening kunnen houden met het recycleproces. Bijvoorbeeld in de manier waarop knopen, ritsen en andere onderdelen die er ooit weer af moeten, worden bevestigd. 

Tot slot onderhouden we de kleding zelf. Bij iedere wasbeurt vindt een visuele inspectie plaats. Mankeert er aan een kledingstuk iets dat niet kan worden gerepareerd? Dan halen we het item uit de roulatie en gaat het op de stapel voor recycling. 

 

Draagvlak

Onderzoek naar nieuwe en steeds betere technieken blijft nodig. Maar minstens zo belangrijk is voldoende maatschappelijk en politiek draagvlak. Want zolang op grote schaal lineaire, niet-circulaire producten boven circulaire producten verkozen worden, gewoon omdat ze goedkoper zijn, uit gewoonte of gemak, is duurzaamheid slechts een holle term.  

Voor de toekomst

Voor Lavans komt circulair produceren steeds dichterbij. Niet alleen voor textiel maar voor al onze producten. Achter de schermen werken we aan vergelijkbare oplossingen voor andere soorten textiel, matten, poetsdoeken, handdoekrollen en dispensers. In 2025 hopen we ook onze uitstroom van gekleurd polyesterkatoen hoogwaardig te kunnen recyclen. Er staat heel wat te gebeuren, maar daarover binnenkort meer. 

We blijven onze producten koppelen aan onze diensten om ze steeds opnieuw en lang te kunnen gebruiken. Dat doen we vol overtuiging, zo eerlijk en transparant mogelijk. Want alleen zo kunnen we écht een verschil maken voor alle toekomstige Lavansianen, hun families, de maatschappij en ieders toekomst.