Dankzij slimme bedrijfskleding
800 miljoen besparen op ziekteverzuim

Geplaatst op 01-12-2016 door Daniëlle Dielissen

Een app die werknemers waarschuwt als ze verkeerd bewegen tijdens hun werk? Alle gekheid op een stokkie, zelfs dát kan nu! Met de komst van sensoren in werkkleding wordt het mogelijk om lichaamsbewegingen te analyseren en medewerkers er op te wijzen wanneer ze verkeerd tillen. Dit betekent dat veel ruggen bespaart kunnen blijven én daar zijn we bij Lavans natuurlijk erg benieuwd naar.

Onderzoeksbureau TNO Nederland stelt dat er maar liefst 800 miljoen euro per jaar verloren gaat aan medewerkers die thuis komen te zitten door fysieke overbelasting. Zeker in de bouw en bij industriële bedrijven wordt vaak te zwaar getild. Softwareontwikkelaar Insensit is aan de slag gegaan om dit te verhelpen en komt nu met innovatieve bedrijfskleding die jou waarschuwt als je verkeerde bewegingen maakt tijdens het werk.  

Wij probeerden de sensorenkleding uit!

Toen Lavans door Insensit werd gevraagd om als pilotbedrijf te dienen, werd er direct een team van 7 medewerkers samengesteld om hieraan mee te werken. Willy Vlemmings, productieleider bij Lavans vertelt: “De reden waarom wij graag meewerken aan de proef is tweeledig. Enerzijds vanuit ergonomisch standpunt voor onze eigen medewerkers. Anderzijds om te beoordelen of we ook onze klanten kunnen gaan faciliteren in kleding met sensoren, zodat ook zij nog ergonomischer kunnen gaan werken.” De ervaring van de medewerkers van Lavans die meededen aan de pilot waren positief. Willy: “Met name het zien op de eigen smartphone, of men goed of slecht bezig was, was voor iedereen mooi om te zien.”

Slimme bedrijfskleding klaar voor de toekomst

Willy is lovend over de proefperiode en kijkt vol verwachting uit naar het testrapport. “Op dit moment wordt er gekeken of de sensoren ook bestand zijn tegen de was- en droogprocessen van Lavans. Als dit onderzoek goed verloopt, zal niets ons tegenhouden om onze eigen medewerkers met deze slimme kleding uit te rusten én tevens deze kleding met sensoren in ons verhuurconcept op te nemen.” Het hanteren van bedrijfskleding met sensoren is niet alleen innovatief, maar kan ook daadwerkelijk opleveren. De kosten zijn duidelijk lager dan de enorme kosten die ontstaan door het (langdurig) uitvallen van arbeidskrachten.

Meer over de werking van de bedrijfskleding met sensoren

De sensor zit verscholen in een klein zakje op de rug, net onder de nek. De sensor is zo klein dat medewerkers er niets van voelen. De sensor meet wanneer mensen vanuit hun rug tillen, mensen horen namelijk vanuit hun benen te tillen. De sensor zet informatie door naar grote schermen op werkplekken. De resultaten worden hierop getoond aan een team dat met elkaar aan het werk is op de werkvloer. Zo kunnen we elkaar corrigeren als dat nodig is.
Een werkgever kan alleen zien op welke plekken er in het bedrijf verkeerd getild wordt, hij ziet geen namen en kan dus niet specifiek zien wie er verkeerd tilt. Echter kan hij wel teams op plekken in het bedrijf aansturen en bijvoorbeeld til hulp inschakelen.