Lavans experimenteert met
interne transport robot.

Geplaatst op 31-10-2016 door Daniëlle Dielissen

Afgelopen week hadden we tijdelijk ‘n wel hele vreemde collega bij Lavans! Tussen al het vrolijk ‘gekakel’ van onze naaisters, maakte een robot zijn eerste testrit door de wasserij. En daar keken de dames eventjes vreemd van op. De Mir100, zoals hij nu nog genoemd wordt, gaat mogelijk ingezet worden als intern transportmiddel voor het vervoeren van producten.

Ondersteuning bij intern transport
Momenteel wordt de robot vooral ingezet in ziekenhuizen en industriële of logistieke bedrijven. Tijdens de test werd er gekeken naar het functioneren van de robot in de bedrijfsomgeving van Lavans. De robot zal geen medewerkers gaan vervangen, maar ze juist ondersteunen bij de aan- en afvoer van bedrijfskleding vanuit het magazijn. Daarnaast zou hij ook andere producten of pakketjes naar de juiste afdeling kunnen brengen of zelfs wascontainers! De robot kan namelijk maar liefst 300 kilo transporteren.  

De robot functioneert direct, ook zonder de omgeving op hem aan te passen. De robot brengt de bedrijfsruimte in kaart via sensoren met lasers, waardoor hij altijd zijn weg vindt. Zodra er een voorwerp in de weg staat of een persoon voor hem door loopt, stopt hij direct.

Mogelijke oplossing
Willy, productieleider van Lavans is verrast: “Binnen Lavans zijn we al een tijd op zoek geweest naar oplossingen om de kleding bij het juiste regioteam te krijgen. Echter bleken veel oplossingen door de hoge kosten niet rendabel genoeg, totdat we op de Empack beurs in Brussel letterlijk tegen de robot aanliepen. De robot zou een mogelijke oplossing kunnen zijn.” Toch benadrukt hij dat het nog maar een test is. “Het zou super zijn als we met de robot kunnen gaan werken, maar er is nog niks zeker”.

‘Stille Willy’
Tijdens de test werd duidelijk dat de robot al snel functioneerde in de omgeving en zijn weg in de wasserij al na 20 minuten wist te vinden. “Tot nu toe lijkt het enige nadeel dat hij niet echt sociaal is. Hij praat met niemand”, zegt Willy lachend.