Duurzaam productieproces
dankzij diverse technieken

In de periode van 2010 tot 2012 hebben we twee productielocaties teruggebracht naar één locatie. We hebben kosten nog moeite gespaard, om bij de inrichting van de nieuwe bedrijfskleding wasserij alle mogelijke voorzieningen te treffen om energieverbruik terug te dringen. Zo reduceerden we de afgelopen vijf jaar meer dan 60% aan energie / CO2.

Zonnecollectoren

In 2012 hebben we 300 m2 zonnecollectoren op ons dak geplaatst. Hiermee wordt warmte opgevangen, die we gebruiken om ons waswater voor te verwarmen. Op deze manier kunnen we jaarlijks een kleine 10% aan gas besparen.

Warmte terugwinningstechnieken

Uit alle uitgaande stormen wordt restwarmte gehaald om ons waswater voor te verwarmen. Dit geldt zowel op diverse plaatsen voor afvalwater als voor luchtstromen van de mangel en de drogers. Als één van de eerste wasserijen lukte het ons om uit deze luchtstromen warmte terug winnen, doordat we gebruik maken van cyclonen die stofdeeltjes verwijderen.

Hergebruik waswater

Tijden het wasproces zijn we in staat om 70% van het waswater te hergebruiken. Dit bereiken we doordat we water van het ene proces kunnen inzetten in bijvoorbeeld het voorwassen in het andere proces. Met onze zwaar vervuilde producten, die we wekelijks mogen wassen, kennen we een waterverbruik van 7,8 liter/kg. Om het praktisch te maken: door een huishoudwasmachine wordt er tot 60 liter/kg verbruikt voor wasgoed met een vergelijkbare vervuiling.

Infrarooddrogers

Anders dan de naam doet vermoeden, wordt de was niet gedroogd met infraroodstraling. Middels infraroodstraling meten we continu de temperatuur van het wasgoed. Zo voorkomen we dat het wasgoed te heet wordt, besparen we uiteraard energie, maar vooral ook het textiel. Warme, nog niet verzadigde, lucht wordt door de machine hergebruikt.

Benieuwd hoe dit duurzame wasproces er uit ziet? Je bent van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in onze wasserij.

Neem contact op