Lavans uitgebreid met
moderne cleanroom wasserij

Geplaatst op 14-05-2019 door Ine Speulman

Lavans heeft haar dienstverlening uitgebreid met een cleanroom wasserij. Daarmee voldoet het 90-jarig familiebedrijf aan de toenemende vraag van bedrijven in de sectoren microtechnologie en farmacie.

Ine Speulman, cleanroom manager bij Lavans, legt uit dat het gebruik van cleanrooms in de laatste 10 jaar enorm is toegenomen. “Er worden steeds strengere kwaliteitseisen gesteld aan producten, waardoor de behoefte aan productie binnen geconditioneerde ruimtes groeit. Chips worden steeds kleiner en stofdeeltjes dus steeds schadelijker. Ook bij de productie van medicijnen nemen de veiligheidseisen toe.”

Wat is een cleanroom? Je leest er meer over in onze blog. 

Bescherming product

In een cleanroom wordt de mens gezien als de grootste vervuiler. Daarom is het dragen van speciale cleanroom kleding verplicht. In de huidige bedrijfskledingmarkt bestaan twee varianten: het dragen van disposable kleding of het laten reinigen van cleanroom kleding. Beide opties kunnen optimaler.

Reden voor Lavans om zich te verdiepen in de meest innovatieve cleanroom wasserij. De huidige cleanroom wasserijen in Nederland zijn erop ingericht om zoveel mogelijk kledingstukken per uur te verwerken. Hierdoor is het gehele proces gestandaardiseerd. Ine staat hiervan te kijken: “Best vreemd eigenlijk, als je weet dat elke cleanroom anders is en ieder bedrijf andere eisen stelt. Daarom pakken wij het anders aan.”

Specialistisch cleanroom team

Lavans heeft een cleanroom kwaliteitsteam geformeerd. Deze vaste groep medewerkers beschikt over de meest actuele vakkennis en werkt intensief met elkaar samen. Het team van specialisten is nauw betrokken bij elke individuele klant. Ine: “We behandelen elke klant apart en hebben een flexibel wasproces georganiseerd. Op die manier kunnen we heel gericht handelen en eenvoudig voldoen aan de specifieke klantwensen zoals de manier van vouwen of verpakken.”

Comfort

Bij cleanroom kleding staat bescherming en zekerheid op nummer één. Daarna volgt al snel het comfort van de kleding. Bedrijfskleding voor een cleanroom wordt vaak gekenmerkt als ongemakkelijk. Bij met name single use artikelen laat het draagcomfort te wensen over. En dat terwijl medewerkers deze kleding iedere werkdag behoren te dragen. Ine: “Wij willen laten zien dat het ook anders kan! Wij adviseren een aantal draagtesten, zodat de medewerkers zelf kunnen ervaren welke kleding het meest prettig draagt. De uiteindelijke keuze voor kleding maken zij, de eisen voor bescherming en veiligheid waarborgen wij!”

Vanzelfsprekende zekerheid

Dat de bedrijfskleding gegarandeerd bescherming biedt, conform de meest actuele richtlijn IEST RP-CC003.4 is vanzelfsprekend natuurlijk. De cleanroom wasserij van Lavans is geschikt voor ISO Klasse 5, 6, 7 en 8 en is gecertificeerd volgens normering EN ISO 14644. Ine sluit af: “De meest moderne cleanroom gaat verder dan nieuwe machines of een gevalideerd wasproces. Deze minimale vereisten zijn voor iedereen haalbaar. Bij ons zit het ‘m vooral in de aanpak, het proces en het ontzorgen van de klant.”

Goed gelegen

Dat de meest moderne cleanroom wasserij op dit moment in Helmond staat, is volgens Lavans een logische keuze. De meeste bedrijven die produceren in een cleanroom zijn gelegen in de omgevingen Eindhoven, Nijmegen en Oss. De wasserij is dus perfect gepositioneerd om deze drie regio’s te bedienen.

Contact

Meer weten over de cleanroom van Lavans en de specialistische aanpak? 
Ga in gesprek met Ine Speulman, Cleanroom manager.