Vernieuwde high-care wasserij zet standaard
voor voedingsindustrie

Geplaatst op 25-06-2019

Lavans heeft de vernieuwde en uitgebreide high-care wasserij in gebruik genomen. Drie keer zo groot en voorzien van de modernste technieken speelt de high-care ruimte maximaal in op de behoeften van de voedingsmiddelenindustrie voor het wassen van bedrijfskleding. Willy Vlemmings, productieleider van Lavans, licht toe waarom de ISO 22000 gecertificeerde wasserij uniek is in Nederland.

Wat is er bijzonder aan de vernieuwde high-care ruimte?

“Eigenlijk vonden mensen onze Food-afdeling altijd al onderscheidend. Onder andere vanwege de gescheiden verwerking van vuile en schone foodkleding. Ik durf nu te stellen dat we de lat een heel stuk hoger hebben gelegd met onze nieuwe high-care wasserij. We zetten een nieuwe standaard neer voor de voedingsmiddelenindustrie. De high-care is van 100 naar 300 vierkante meter uitgebreid. Dat was hard nodig, want de laatste jaren zijn we van 17.000 naar 30.000 foodkledingstukken per week gegroeid.”

“Het wassen van de bedrijfskleding gebeurt in een wasbuis in plaats van de Medicare machines die we voorheen gebruikten. Dit zorgt voor meer capaciteit, is ergonomisch beter voor de medewerkers en hygiënischer aangezien er nu geen medewerkers te pas komen aan het totale was- en droogproces. Witte en bonte food kleding worden apart gewassen en daarnaast zijn vuile en schone was zo gescheiden dat er geen contaminatie kan plaatsvinden. We wassen op een lagere temperatuur, fosfaatvrij en hergebruiken water in verschillende stadia van het wasproces. Zo werken we nog duurzamer. Waar de witte was voorheen tussen de 75 en 80 graden werd gewassen, ligt dat nu tussen de 60 en 70 graden.

Hoe borgt Lavans de hygiëne in de nieuwe high-care wasserij?

“Op vele manieren. De luchtkwaliteit is bijvoorbeeld gestegen. Door HEPA-filters in de luchtbehandeling en het creëren van overdruk, zodat er van buitenaf geen luchtstromen in kunnen, is de ruimte schoner dan ooit. Je kunt het vergelijken met een ISO 8 omgeving.  Draadcontainers voor de kleding worden gewassen en gedesinfecteerd voordat ze de high-care wasserij in gaan en het logistieke proces is verder geoptimaliseerd. Vanuit de kleedruimtes zijn er aparte deuren en sluizen naar de high-care ruimte. Alleen medewerkers met een badge hebben toegang.”

“Verder trainen we medewerkers in persoonlijke hygiëne. Denk aan schone werkkleding, desinfecteren van handen, geen etenswaar in de productieruimte etc. Uiteraard zijn er controles en audits, maar het belangrijkste is dat we elkaar aanspreken op hygiëne. Mensen zijn tenslotte de grootste vervuilers. Een medewerker moet daarom de hygiëneregels kennen, toepassen en ervan doordrongen zijn dat ze op een verantwoordelijke afdeling werken.”

De wasserij is ISO 22000 gecertificeerd, wat betekent dit?

“Naast onze reguliere certificeringen, zoals ISO 9001, EN 14065 en ISO 14001, zijn we ook ISO 22000 gecertificeerd. Dit betekent dat we kunnen aantonen dat processen geborgd zijn en we aan elke vraag vanuit de voedingsmiddelenindustrie voldoen. Een wasserij is natuurlijk geen voedselverwerkend bedrijf, maar zo laten we zien dat we ons kunnen conformeren aan de gestelde eisen binnen de voedingsmiddelenindustrie. Als wasserij zijn we hierin uniek in Nederland!”

Willy Vlemmings - Productieleider Lavans

Het vertrouwen geven aan klanten, dat is voor Willy van groot belang. “Hygiëne speelt een enorme rol in de voedingsindustrie. Onze klanten moeten er op kunnen vertrouwen dat de bedrijfskleding schoon is. Terwijl wij ze hierin volledig ontzorgen, kunnen zij zich richten op hun kernactiviteiten”.

Neem contact op met Willy:
 LinkedIn

Onze dienstverlening voor food:

Meer informatie