Nieuwe (her)certificeringen  voor Lavans

Geplaatst op 26-07-2022 door Marloes Kempkens

De afgelopen maanden waren maanden vol spanning en trots bij Lavans: Lavans kreeg opnieuw een certificaat voor de normen ISO14001 en ISO22000 uitgereikt. Daarnaast kreeg Lavans ook een certificaat uitgereikt op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: de MVO Prestatieladder niveau 3. Joost van Dishoeck (Lavans) licht toe: “Wij blijven het als Lavans belangrijk vinden om telkens het beste uit onszelf te halen en dit o.a. te laten zien aan de hand van deze certificaten. Iedere keer is het weer spannend of we voldoen aan deze normeringen, daarom zijn we ook super trots op de nieuwe (her)certificeringen!”

In april 2022 vonden er bij Lavans drie verschillende audits plaats. Twee audits hadden als onderwerp de hercertificering van het milieukwaliteitssysteem (ISO 14001) en de hercertificering van Voedselveiligheid (ISO 22000). Naast deze twee hercertificeringen, werd Lavans ook geauditeerd op de MVO Prestatieladder niveau 3. “In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke stap voor onze toekomst”, aldus Joost.

Altijd verbeterpunten zien 

De auditoren van de hercertificeringen spraken net als vier jaar geleden van een gezond, interessant bedrijf met als gouden stempel de betrokkenheid van onze collega’s en onze visie van ondernemen. Ook de auditor van de MVO Prestatieladder was tijdens dit eerste bezoek onder de indruk van Lavans.      

Voor Lavans is een auditperiode een extra controlemoment om te zien of de bedrijfsprocessen goed zijn ingericht. Dit wil echter niet zeggen dat we hier door het jaar heen niet mee bezig zijn, juist wel. We blijven continu alert en vragen ons door het jaar heen af: hoe kunnen we Lavans blijven verbeteren om onze klanten nog beter van dienst te zijn?


Foto: Joost krijgt uit handen van Tristan van der Waart (algemeen directeur Lavans) het MVO Certificaat uitgereikt

Uitbreiding Highcare en Cleanroom

ISO 14001 is het milieucertificaat, waarmee we kunnen aantonen dat we voldoen aan de (inter)nationale milieuwetgeving. Voor deze normering werkt Lavans met een milieumanagementsysteem, zodat ze haar prestaties op het gebied van milieu kunnen monitoren en verbeteren. Daarnaast staat de norm ISO22000 als certificaat voor voedselveiligheid. Door middel van dit certificaat laat Lavans haar klanten in de foodbranche zien dat ze hen serieus neemt en dat Lavans ook wil voldoen aan de richtlijnen en regels die voor deze branche gelden.          

Binnen Lavans merken we dat voedselveiligheid steeds belangrijker wordt. Zo hebben we sinds begin mei een grotere highcare ruimte gecreëerd waar we meer klanten tevreden mee kunnen stellen. Daarnaast klinkt er ook al toekomstmuziek voor onze cleanroom: deze wordt aan het eind van dit jaar uitgebreid. “Buiten het belang van het nastreven van de richtlijnen en de regels op dit gebied, vinden wij het ook belangrijk dat onze medewerkers goed op de hoogte gebracht worden. Zij werken immers dag in dag uit in deze voedselveilige ruimtes en zonder hun zorgvuldige werken zouden we nergens zijn.”

Nieuw én nog altijd ruimte voor verbetering

Bezig zijn met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen komt vanuit het Lavans DNA. Lavans ziet duurzaamheid niet alleen als het verkleinen van onze footprint voor de wereld, maar ook als het zo goed mogelijk overdragen van het bedrijf aan de toekomstige generatie. Door middel van het certificaat MVO Prestatieladder Niveau 3 laat Lavans zien dat zij, zowel gericht op haar bedrijfsprocessen als op haar medewerkers en stakeholders, toekomstgericht te werk gaat en hierbij MVO hoog in het vaandel heeft staan. Joost licht toe: “Een goede maatstaf om mee te beginnen, maar binnen Lavans kijken we altijd verder naar nog betere oplossingen. We zitten nooit stil en zijn altijd gericht op de toekomst.”

Wat betekent dit voor onze klanten?

“We merken dat onze klanten graag zakendoen met bedrijven die op de juiste manier gecertificeerd zijn. Het komt zelfs regelmatig voor dat ze dit van ons eisen als leverancier. De twee hercertificeringen én de nieuwe certificering geven dan ook een positief signaal af aan onze klanten. Hierdoor kunnen ze merken dat we onze rol serieus nemen en dat we onze bedrijfsprocessen goed hebben ingericht”, aldus Joost.


Foto: Alle medewerkers van Lavans werden getrakteerd op een lekker stukje vlaai om de (her)certificeringen te vieren