Lavans steunt project
circulaire bedrijfskleding van Saxion Hogescholen

Geplaatst op 10-10-2017 door Auteur | Lavans

Jaarlijks wordt er binnen Europa twee miljard kilogram textielafval ingezameld. Een deel van deze kleding gaat naar kringloopwinkels en arme landen, of wordt hergebruikt voor bijvoorbeeld  isolatiemateriaal of poetsdoeken. Het deel kledingstukken dat niet meer te gebruiken is, moest worden verbrand. Tot voorkort! Er is nu een oplossing voor het hergebruik van dit textielafval, met dank aan Saxion! 

Lavans is partner in het project met Saxion Hogescholen. “Wij keuren jaarlijks tienduizenden stuks werkkleding af voor onze klanten en hebben dus een grote afvalstroom”, vertelt Michel Heerkens (eigenaar Lavans). “Wij zoeken een oplossing, zodat we dit afgekeurde textiel kunnen hergebruiken als grondstof voor nieuwe bedrijfskleding. Daarom doen wij mee in het project van Saxion Hogescholen.”

SaXcell®

Inmiddels is het Saxion gelukt om met verschillende testproducties in het laboratorium een nieuw stuk textiel van gebruikte katoenen overalls te maken. Het nieuwe textiel wordt ook wel SaXcell genoemd: een afkorting van Saxion cellulose.


Saxcell: het eerst innovatieve cellulosevezel dat geproduceerd is uit afvalkatoen.

Hoe werkt het?  

“Oude kledingstukken worden vervezeld, chemisch gerecycleerd, gesponnen, geweven en weer geconfectioneerd tot een nieuw kledingstuk. Op die manier wordt het product circulair en dat is het minst belastend voor het milieu. Het SaXcell-textiel is bovendien zelfs zachter en sterker dan het oorspronkelijke textiel”, vertelt Michel enthousiast!

Hoe verder

Samen met ketenpartners Frankenhuis (vervezelen), SaXcell B.V. (chemisch recyclen), Artofil (spinnen), van den Akker (weven) en Havep (confectioneren) worden nu proeven gedaan in de industriële omgeving. Om te zorgen dat de circulaire bedrijfskleding comfortabel gedragen, goed gewassen en onderhouden kan worden, moeten eisen en specificaties worden opgesteld.

Michel: “Het doel is om eind 2018 de eerste circulaire overalls te presenteren. Als die kleding net zo goed aanvoelt als het textiel in de laboratoriumtesten, dan is er een mooie toekomst voor de vele tientallen tonnen van ons textielafval!”

Meer informatie?