Leerlingen Antoon van Dijkschool
maken kennis met arbeidsmarkt bij Lavans

Geplaatst op 21-09-2017 door Auteur | Lavans

De overgang van school naar het werkveld: dat kan best spannend zijn! Van je vertrouwde omgeving in de klas, naar een nieuwe plek waar ineens van alles van je wordt verwacht. De Antoon van Dijkschool, speciaal (voorgezet) onderwijs in Helmond, ondersteunt haar leerlingen hierbij. Zodat ze na het afronden van hun schooltijd, op een passende plek in de maatschappij aan de slag kunnen. 

LOL-plekken

Lavans is een van de vier organisaties die ervaringsplekken aanbiedt aan de scholieren, ook wel LOL-plekken genoemd: ‘leren op locatie’. Tijdens 10 stagedagen, verspreid over 10 weken, ervaren de moeilijk lerende kinderen hoe het is om te werken in een bedrijf of op een dagbesteding. Ilze Bergmans is een van de project-begeleidsters vanuit de Antoon van Dijkschool: “De kinderen leren bij Lavans hoe ze om moeten gaan met collega’s. Heb je een eerste kennismaking? Wat doe je dan precies? Ook leren ze dat op tijd komen erg belangrijk is en dat ze zelf initiatief moeten nemen wanneer ze iets niet begrijpen.”

Ieder een eigen doel

Om de twee stagedagen wisselen de leerlingen van plek binnen het bedrijf. Zo maken ze kennis met verschillende werkzaamheden. “Iedere leerling heeft eigen doelen. De een vindt sommige zaken net iets lastiger dan de ander. Samen met de collega’s van Lavans proberen ze deze doelen te behalen. Aan het eind van de stagedag bespreek ik met de leerlingen of ze hun doel voor de dag hebben bereikt”, aldus Ilse.

Win-win situatie

Niet alleen de leerlingen van de Antoon van Dijkschool zijn razend enthousiast. Ook de medewerkers van Lavans hebben zichtbaar plezier in het werken met de kinderen. “Je merkt dat de leerlingen in een dag al veel in zelfvertrouwen kunnen groeien”, vertelt productiemedewerker Joey trots. “Vaak zijn ze op het begin wat verlegen, maar werken ze op het eind van dag al heel goed mee. En dat is leuk om te zien!”