Hygiëne op scholen,
geen schoolvoorbeeld

Het thema ‘(toilet)hygiëne op basisscholen’ is een onderwerp wat oprecht de aandacht verdiend. Hoewel het niet past bij de welvarendheid van Nederland, is goede toilethygiëne op scholen (nog) niet altijd vanzelfsprekend.

Eén week lang bezochten we 100 scholen in Nederland en benaderden we nog eens 500 scholen, om hygiëne onder de aandacht te brengen. En met succes! Het was een inspirerende week voor zowel de scholen als voor Lavans.

"Het stinkt hier op de wc. Ik houd het liever op.
Na school ren ik snel naar huis"

Rianne van Veen (accountmanager) is vooral geschrokken van de reacties van kinderen: “Verschrikkelijk dat zij alleen al door de geur, de hele dag niet naar het toilet gaan.” Ook docenten en de directie erkennen dat er problemen zijn, op het gebied van toilethygiëne. Rianne: “Helaas ligt hier vaak geen prioriteit. We moeten dus echt in actie komen. Wist je dat ouders meestal niet op de hoogte zijn van de slechte hygiëne op scholen?”

Het peutertoilet is de grootse bron van slechte hygiëne en stank. Om verstoppingen te voorkomen zijn er meestal geen toiletrollen op het toilet aanwezig. Mochten ze wel aanwezig zijn, dan is dat bij de docent. Kinderen moeten dus -net als op een camping- met een toiletrol naar de wc.

Betere toilethygiëne met wat kleine stappen

  • Gebruik handdoekautomaten met katoenen handdoekrollen. Dit voorkomt voorstopping en levert geen afval op.
  • Investeer in automatische luchtverfrissers. Met de juiste doseringsfrequentie ruikt het continu fris, zonder dat het overheerst.
  • Vergeet de damesverbandcontainers voor de wat oudere leerlingen niet. Dit voorkomt dat leerlingen naar docenttoiletten gaan, of nog erger: verstoppingen veroorzaken.
  • Geef kinderen les over een hygiënisch toiletbezoek. Leer ze hoeveel toiletpapier ze moeten gebruiken en hoe ze hun handen moeten wassen.
     

Rianne sluit af: “Zet het jou aan het denken? Hoe is het gesteld met de hygiëne op jullie school? Laten we samen in actie komen, want elk kind verdient een schoolvoorbeeld van hygiëne.”

Hoe is het gesteld met jullie sanitair?