4 redenen om voor re-usable cleanroom kleding te kiezen

Geplaatst op 05-11-2019 door Expert | Werken in cleanrooms

Risico’s uitsluiten, dat is bij uitstek de reden waarom bedrijven met een cleanroom vaak voor wegwerpkleding kiezen. Maar is dit wel zo’n verstandige keuze? Natuurlijk zit je niet te wachten op een lek in de beveiliging van je zorgvuldig ingerichte cleanroom-productieruimte. Juist daarom is re-usable cleanroom kleding een uitstekende optie. Je bouwt niet alleen de extra zekerheid in van een deskundige partner, maar vermijdt ook de vele nadelen van wegwerp kleding. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van de juiste cleanroom wasserij vinden.  

Wij geven je vier heldere redenen om voor re-usable cleanroom kleding te kiezen.

1. Pasvorm en draagcomfort

Werken in een cleanroom is uiterst specialistisch werk. Het vraagt om grote zorgvuldigheid en specifieke handelingen. Mede daarom is het niet altijd eenvoudig geschikte medewerkers te vinden: mensen die gediplomeerd én gemotiveerd zijn om de werkzaamheden te verrichten. Dus heb je ze eenmaal gevonden en ingewerkt, dan wil je ze ook graag behouden.

Goede arbeidsvoorwaarden staan voorop, maar ook arbeidsomstandigheden dragen bij aan de mate waarin medewerkers hun werk met plezier doen. Zeker in een cleanroom is kleding een belangrijke factor. Ten eerste moet deze cleanroom kleding aan zeer strenge veiligheidseisen voldoen. Daarnaast mag cleanroom kleding de bewegingsvrijheid van medewerkers op geen enkele manier belemmeren, iets dat weer nauw samenhangt met draagcomfort.

Re-usable cleanroom kleding wordt volledig afgestemd op de gebruiker en de omstandigheden waarin de kleding wordt gedragen. Door de ruime keuze aan modellen is de pasvorm van re-usable cleanroom kleding van zichzelf al zeer goed. Bovendien is het mogelijk de kleding te laten produceren aan de hand specifieke wensen van de klant. Denk aan zaken als taillering, weving of lengte van mouwen en broekspijpen.

Met re-usable cleanroom kleding kunnen medewerkers zich optimaal bewegen en voelen ze zich zo comfortabel mogelijk tijdens de arbeid. Dit in tegenstelling tot wegwerpkleding, waarbij je gebonden bent aan standaard modellen en maatvoering.

Re-usable cleanroom kleding bevordert een prettig werkklimaat en maximale bewegingsvrijheid van cleanroom-medewerkers.

2. Milieubelasting

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat wegwerp cleanroom kleding een aanzienlijke berg afval veroorzaakt. In een tijd waarin bedrijven streng worden beoordeeld op de mate waarin ze het milieu belasten, is het beperken van afvalstromen belangrijker dan ooit. Dat geldt zeker voor bedrijven in de tech-, farmaceutische en levensmiddelenindustrie. Maar uiteraard ook voor industriële wasserijen.

Het reinigen van cleanroom kleding kan niet zonder het milieu enigszins te belasten. Maar de mate waarin dit gebeurt, verschilt sterk van wasserij tot wasserij. Bovendien is de milieubelasting van een goed doordacht wasproces aanzienlijk minder dan die van wegwerp cleanroom kleding.

Op het gebied van milieubelasting zijn er grote verschillen tussen wasserijen. Dankzij duurzame investeringen en slimme innovaties zijn sommige wasserijen uitstekend in staat hun ecologische voetafdruk sterk te verkleinen. Zo maakt Lavans in haar hagelnieuwe (2019) wasserij gebruik van duurzame eigen waterbronnen. Dankzij slimme innovaties wordt de hoeveelheid grondstoffen zo veel mogelijk beperkt en restproducten zoals warmte en water krijgen er een nieuwe bestemming.

Bij beperkte verbruik van grondstoffen en een geringere hoeveelheid restafval draagt re-usable cleanroom constructief kleding bij aan een lagere milieubelasting.

3. Prijstechnisch interessant

Hoe belangrijk je medewerkers en klimaatdoelstellingen ook zijn, als bedrijf let je uiteraard scherp op de kosten. Ook op dat punt komt re-usable cleanroom kleding voordeliger uit de bus. Door het gebruik van duurzame materialen én de goede pasvorm heeft re-usable cleanroom kleding een levensduur tot wel vijf jaar. Bij eventuele schade kan de kleding bovendien probleemloos en veilig worden gereviseerd. Dit uiteraard zonder de strenge veiligheidseisen uit het oog te verliezen. 

Bij re-usable cleanroom kleding huur je de kleding van een wasserij. Daardoor heb je als bedrijf volledig grip op de kosten. Bovendien is het mogelijk om voor een heel kalenderjaar vooruit te budgetteren. Een ander groot voordeel is dat je geen grote hoeveelheden wegwerpkleding in voorraad hoeft te nemen.

Voorspelbaarheid is belangrijk als het om kosten gaat. Productie en personeelsbestand kunnen echter grillig zijn. Daarom is het belangrijk om een partner te kiezen die niet alleen snapt hoe een cleanroom werkt, maar ook begrijpt waar je als bedrijf behoefte aan hebt en die flexibel is in termen van levering en service.

Re-usable cleanroom kleding is prijstechnisch interessanter dan wegwerp cleanroom kleding. Zeker met een partner die begrijpt waar de behoefte ligt en flexibele contractvoorwaarden hanteert.

4. Veilig, eenvoudig en onbezorgd

Fijn, al die voordelen van re-usable kleding. Maar waar het echt om draait, is de betrouwbaarheid van cleanroom kleding. Deze mag de productie uiteraard op geen enkele manier in gevaar brengen. Bedrijfskleding voor specialistisch werk verdient een specialistisch wasproces.Kies daarom voor een gecertificeerde cleanroomwasserij. Een partner die bekend is met alle geldende eisen en voorschriften en in staat is om op inhoud mee te denken over passende maatwerkoplossingen. Daarmee is de kwaliteit van de kleding gewaarborgd. Tot zover de open deuren.

Uiteraard beschikt ook Lavans over de juiste normering en certificering. Maar wat echt een groot verschil maakt tussen de ene of de andere cleanroom wasserij, zijn de in de wasserij aanwezige faciliteiten.

Hoe meer onderdelen van het proces bij de leverancier zelf aanwezig zijn, des te meer gemak en zekerheid ondervind je als klant. Zo heeft Lavans een eigen kledingservice inclusief reparatie en vervanging. De totale behandeling van de kleding gebeurt onder één dak, zonder tussenkomst van andere partijen. Maximale zekerheid dus!

TIP: kijk ook kritisch naar het door de wasserij gebruikte beheerssysteem. Een goed systeem ondersteunt niet alleen de processen ín de wasserij, maar ook de juiste en tijdige levering van cleanroom kleding bij de klant.Het beheerssysteem geeft klanten een helder inzicht in het ‘kledinggedrag’ van hun medewerkers. Ze kunnen te allen tijde zien hoe hun kleding in het proces circuleert, en zo de gemaakte afspraken monitoren. Zo heb je als klant maximale transparantie, betrouwbaarheid en gemak.

Uiteindelijk is dat waar het vooral om draait. Naast kwaliteit en zekerheid over de dienstverlening wil je als klant een leverancier die snapt waar de behoefte ligt, zich flexibel opstelt en in staat is en levert op een manier die bij je past.

Na certificering en normering zijn het service en leverbetrouwbaarheid die die doorslag geven in de keuze voor een geschikte leverancier van re-usable cleanroom kleding.

Alles begint met een goed gesprek over cleanroom kleding. Neem jij het initiatief?