De simpelste manier om je bedrijfsvloer schoon te houden

Geplaatst op 06-11-2019 door Expert | Schone vloeren en werkomgeving

Een schone vloer zonder vlekken en vuile voetstappen: in de herfst- en winterperiode lijkt het een onmogelijke missie. Zeker in ruimtes waar mensen in en uit lopen. De oplossing wordt vaak gezocht in de extra inzet van schoonmakers: een kostbare methode die het probleem niet echt oplost. Want elke medewerker of bezoeker loopt weer nieuw vuil mee naar binnen, ook als de schoonmaker net geweest is.

De echte oplossing voor inloopvuil is veel simpeler dan je denkt. In plaats van vaker schoonmaken en beter voeten vegen is het een kwestie van… de juiste mat neerleggen!

Schoonloopmat of droogloopmat?

Iedereen kent de woorden ‘schoonloopmat’ en ‘droogloopmat’. Ze worden zelfs door elkaar gebruikt, en dat is ook terecht. Alleen doen de meeste matten niet wat de naam doet vermoeden. Ze lopen niet ‘schoon’ en al helemaal niet ‘droog’. Daarmee zijn ze in feite – sorry mensen – best wel nutteloos.

De algemeen verkrijgbare ‘droogloopmatten’ zijn doorgaans gemaakt van nylon. Nylon heeft veel handige eigenschappen, maar neemt totaal geen vocht op. Wie dus met natte en vieze voeten over een nylon mat loopt, stapt er aan de andere kant gewoon met natte en vieze voeten weer af.

Zelfs grondig voeten vegen op een nylon mat kan niet voorkomen dat het meeste natte vuil aan je voeten blijft zitten, om er verderop in de ruimte alsnog vanaf te vallen. Daar gaat je poging om de boel een beetje aan kant te houden.

Vocht absorberen en vasthouden

Wil een droogloopmat zijn naam eer aan doen, dan moet deze gemaakt zijn van een materiaal dat vocht absorbeert en zo (nat) vuil aan zich bindt.

Katoen dus.

Wie met natte voeten over een katoenen mat loopt, stapt er aan de andere kant met droge, en dus schone voeten vanaf. Zélfs al heeft deze persoon zijn of haar voeten niet actief geveegd. Alleen het ‘over de mat lopen’ is al voldoende om het vuil bij de deur tegen te houden.

Conclusie: echte, functionele droogloopmatten zijn gemaakt van katoen.

Onderhoud droogloopmat

Net als nylon matten zijn katoenen droogloopmatten vrij goed verkrijgbaar. Toch liggen bij de meeste bedrijven synthetische matten bij de ingang van werkplaats of kantoor.  Waarom? Omdat de nylon matten ‘overal’ te koop zijn, en men vaak niet weet wat het verschil is. Of omdat men begrijpt dat een katoenen mat door gebruik steeds viezer wordt. Al het vuil dat ooit onder schoenen zat, blijft er immers in achter. En wie wil er nu een smerige mat bij de deur?

Dan toch liever een goedkoop exemplaar dat je na verloop van tijd zonder schuldgevoel kunt weggooien. Hoewel… dat is natuurlijk niet bepaald een duurzame oplossing.

Duurzaam en zonder moeite

Hier komt het belang van een goede leverancier om de hoek kijken. Katoenen droogloopmatten zijn namelijk niet alleen te koop, maar ook te huur.

Matten huren heeft als voordeel dat het onderhoud voor rekening van de leverancier komt. Deze komt met vaste intervallen langs om de droogloopmat op te halen en om te wisselen voor een schoon exemplaar. De frequentie hangt af van de situatie: in de ene ruimte gaat een mat twee weken mee en in een andere, minder vieze ruimte misschien wel zes of acht weken. Daarover maak je vooraf afspraken met je leverancier. Zelf heb je er totaal geen omkijken naar.

In de wasserij wordt de vieze mat via een speciaal wasproces gereinigd, zodat deze weer opnieuw dienst kan doen.

Droogloopmatten huren is dus een simpele én duurzame manier om je bedrijfsruimte schoon te houden. Met zichtbaar effect en zonder dat het jou als gebruiker ook maar enige moeite kost. Want geloof het of niet, maar je hoeft een droogloopmat zelfs niet te stofzuigen!

'Een droogloopmat hoef je zelfs niet te stofzuigen'

 

Water, olie, modder en vet

Wie eenmaal weet wat een echte droogloopmat doet, begrijpt dat deze nuttig is in ruimtes met een buitendeur. Maar onze droogloopmatten worden op veel meer plekken gebruikt, zoals in werkplaatsen en productieruimtes. Ze liggen bij de deur naar de kantine, het kantoor of de trap naar boven: in feite bij elke uitgang van een ruimte waar de vloer nat en vies kan zijn. De matten houden namelijk niet alleen water vast, maar ook andere soorten nat vuil zoals olie, modder en vet.

Goedkoper dan schoonmaken

Een goede droogloopmat houdt het vuil bij de deur tegen en houdt de vloer van de aangrenzende ruimtes schoon en netjes. Zo netjes dat zelfs de schoonmaker het merkt. Extra inzet van schoonmakers is al helemaal niet meer aan de orde. Daarmee biedt het huren van droogloopmatten niet alleen gemak, maar ook een flinke kostenbesparing.

Perfecte combi: vloerwisser

Wordt het dan helemaal nooit meer vies met een droogloopmat? Helaas, dat zou wel al te mooi zijn. Maar ook voor zand, stof, zaagsel, ijzervijlsel en het alle andere dat geknoeid wordt binnen je bedrijf hebben we een passende oplossing bedacht: de Lavanswisser.

Deze praktische, professionele wisser is speciaal ontwikkeld voor een snelle schoonmaakbeurt van gladde vloeroppervlakken. Ongeacht het soort vuil dat er ligt. De wisser is geïmpregneerd met een speciaal middel dat het vuil aantrekt en vasthoudt. Na gebruik zet je de wisser simpelweg terug in het speciaal daarvoor bestemde bakje.

Geen gesleep met emmers en sopjes. Niet spoelen of uitkloppen. Gewoon de wisser pakken, gebruiken en weer terugzetten. Ook hier geldt dat onze servicemedewerker met vaste intervallen langs komt om de ‘verzadigde’ wisser om te ruilen voor een schoon exemplaar. Easy.

Maar even terug naar de matten.

'Vieze vloer?

Zoek geen betere schoonmaker maar een betere mat!'

 

Leverancier kiezen

Bij het huren van droogloopmatten let je natuurlijk op het soort mat dat je zoekt: katoen dus. Wil je echt geen omkijken hebben naar je matten, dan kies je voor een leverancier die jou in alle opzichten ontzorgt. Bij Lavans weten we dat daarin onze kracht schuilt. Onze service voorziet in:

  • Vaste omwisselfrequentie, afgestemd op het gebruik van de mat. Niet vaker dan nodig maar zeker op tijd;
  • Een vaste servicemedewerker die jouw matten komt omwisselen;
  • Vaste wisseldagen; afspraken waar je op kunt vertrouwen;
  • Geen langlopende contracten of kleine lettertjes: wij stemmen onze dienstverlening af op de situatie in jouw bedrijf.
  • Duurzaam: de matten worden in een moderne wasserij op een duurzame, verantwoorde manier gereinigd.

Vrijblijvend uitproberen

Iets simpels als een mat maakt echt een wereld van verschil. We kunnen er veel over vertellen maar uiteindelijk moet je het met eigen ogen zien. Daarom bieden wij de mogelijkheid om onze droogloopmat gratis en vrijblijvend uitproberen. Neem contact op met onze binnendienstmedewerker en je zult zien dat het klopt: een schone vloer is een kwestie van de juiste matten.