"Was die handjes!"

Geplaatst op 14-10-2016 door Expert | Handhygiëne

Op 15 oktober is het ‘Wereld Handenwasdag’. Het wassen van handen is heel belangrijk. Door jouw handen met regelmaat te wassen, ga je verspreiding van bacteriën en virussen tegen. Dit weten we allemaal, maar toch doet bijna iedereen het te weinig. En ja, vooral jullie mannen! Tijd om onze handen eens goed in het sop te zetten.

Hoe hoor je jouw handen te wassen?

Maak jouw handen nat onder de kraan en gebruik genoeg vloeibare zeep. Vloeibare zeep is beter dan een stuk zeep, omdat de bacteriën van de vorige gebruiker op de zeep achter blijven.

 1. Handpalmen
  Start met je handpalmen. Wrijf ze goed tegen elkaar aan, zodat de zeep goed schuimt.
   
 2. Bovenkant van je handen
  Leg de handpalm van je linkerhand op de bovenkant van je rechterhand. Spreid je vingers en wrijf met je linkerhand tussen de vingers van je rechterhand. Doe dit daarna precies hetzelfde met de rechterhand boven.
   
 3. Vingertoppen en nagels
  Wrijf met de vingertoppen van je pink-, ring-, middel- en wijsvinger tegen elkaar aan. Draai daarna je handen 180◦ en haak je vingers in elkaar en blijf wrijven.
   
 4. Duimen
  Pak je linkerduim met je rechterhand vast en wrijf je duim en nagel goed schoon. Doe dit daarna met je andere duim.
   
 5. Polsen
  Daarna pak je je linkerpols vast met je rechterhand. Wrijf met je hand je pols schoon.  Doe dit daarna hetzelfde met je rechterpols.
   
 6. Spoel je handen goed af met water
  Was je jouw handen niet onder een automatische kraan. Zet dan tijdens het wassen de kraan uit, i.v.m. verspilling van water.
   
 7. Droog je handen
  Droog je handen bij voorkeur af aan een katoenen of papieren handdoekrol. Gebruik je een gewone handdoek? Vervang deze dan iedere dag. Droog je handen niet in een droger! Deze verspreiden bacteriën over je handen i.p.v. het drogen van je handen. Een broeinest aan bacteriën dus. Iel!
   

Hoe vaak moet je je handen wassen?

Het is een feit dat mannen minder secuur zijn in het wassen van handen dan vrouwen (Thomas Berry, 2014). Je hoeft écht niet om de 10 minuten je handen te wassen, maar was ze wel minstens 3 of 4 keer per dag. Dus: Ben je naar het toilet geweest? Heb je een boterham gegeten? Heb je je neus gesnoten? Heb je je kat geaaid of de luier van je baby verschoond? Dan weet je vanaf nu wat je hierna moet doen!

Vraagt jullie toilethygiëne nog om extra aandacht?

Wij helpen je graag